FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pau Aguilera
Foto: Pau Aguilera

Notícies - 22/08/2023

La FEEC supera per segon cop a la seva història les 16.000 llicències femenines

Federats

El creixement exponencial de llicències federatives també experimenta els darrers anys un creixement pel que fa a les llicències femenines. Ara mateix la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ja té 16.614 llicències femenines i tot  apunta que aquest 2023 es pot tonar a batre un nou registre rècord en el número de llicències de dones.

En total el passat 2022 la FEEC va tancar l’any 16.957 llicències femenines el mes de desembre, significant això el màxim número de llicències federatives femenines de la FEEC en els seus 102 anys d’història.

Les xifres d’aquest 2023 són especialment significatives, ja que suposen una consolidació de l’augment de les dones federades i que per segona vegada a la història de la FEEC s’han superat les 16.000 llicències femenines.

L’any 2021 per primera vegada es van superar les 15.000 llicències femenines, amb un total de 15.610 federades al tancament anual.  Actualment el percentatge total ja s’enfila pràcticament fins al 40% de dones federades a la FEEC amb un 38’28% de llicències federatives. Aquest és el percentatge més alt des de que es va fundar la FEEC.

En el últims 10 anys s’han augmentat més de 4.000 llicències femenines, doblant així l’augment aconseguit en llicències masculines.

En total a 22 d’agost la FEEC té 43.399 llicències a poc més de 1.000 llicències d’assolir la xifra rècord de 2022 de 44.653 el mes de desembre.

Històric de llicències dels darrers anys

Des de la FEEC es vol agrair als federats i federades la confiança demostrada i se seguirà treballant per entre tots i totes potenciar els valors de la muntanya. Valors que mantenen un repte molt important els pròxims anys en la preservació i conservació del que més ens agrada.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya segueix treballant per a poder aconseguir la peritat entre homes i dones dins de la mateixa federació. Projectes per a potenciar que les dones s’incorporin en el món de la muntanya i l’esport, com el finançament per a dones per a realitzar cursos de formació o la peritat en els centres de tecnificació són algunes de les accions que han ajudat aquests darrers anys a l’augment de llicències femenines.

La muntanya té nom de dona

El paper de la dona dins de l’esport de muntanya català no és nou i tradicionalment Catalunya ha tingut diferents noms propis que han obert el camí i que han aconseguit potenciar les activitats i l’esport de muntanya entre les més joves.

Els èxits esportius d’aquest estiu al Mundial juvenil de Curses per Muntanya, amb els títols de la Núria Tarragó (FAES) i la Gabriela Lasalle (AE Mitja del Castell) i el bronze de la Uma Plans (CE Moianès Independent) o els èxits a la copa d’Euorpa d’Escalada de Velocitat amb la Carla Martínez (CCT21) i als Mundials juvenils d’escalada amb el bronze, de moment, en dificultat de la Geila Macià (CM Sant Cugat), no són fruït de la casualitat.

Més enllà dels noms històrics que van ser pioneres com el de la recentment desapareguda Carme Romeu, la també desapareguda Eli Vergés o posteriorment Mònica VergeEster Sabadell, Sílvia Vidal, Araceli Segarra i altres,  la FEEC segueix demostrant dia a dia la seva aposta també per l’esport i l’excursionisme femení. Els noms de les joves Maria Costa, medallista olímpica i esportista catalana amb més projecció del 2020, Martina Gonfaus, doble campiona estatal de curses per muntanya juvenil o fa poc els primer pòdiums europeus en escalada d’Aida Torres, primera subcampiona d’Europa juvenil d’escalada, o Rut Monsech i Carla Martínez que es va penjar un or a la copa d’Europa d’Escalada de Velocitat.

Sense oblidar en cap moment a referents per l’esport femení en les curses per muntanya com han estat la Teresa Forn, l’Anna Serra, l’Agnès Riera, lEmma Roca o la Núria Picas entre d’altres. Els darrers anys hem celebrat els èxits internacionals en esquí de muntanya de les campiones del món Mireia Miró o Clàudia Galícia, o les victòries internacionals de la Laura Orgué en esquí de muntanya i curses per muntanya, les de la Sheila Avilés a la Copa del Món, les de la nostra selecció amb tres pòdiums de la Gisela Carrión o l’històric pòdium a la Copa del Món de Comapedrosa amb Sheila AvilésEster Casajuana i Clàudia Sabata (campiona del món junior de curses per muntanya) ocupant un pòdium 100% català.

Ara l’objectiu esportiu passarà per aconseguir tenir presència en les pròximes cites olímpiques d’estiu a Paris 2024 i Milano Cortina 2026, on l’escalada i l’esquí de muntanya podran comptar amb esportistes de la FEEC. En escalada els noms de Rut Monsech, Aida Torres o Maria Benach entre d’altres i en esquí de muntanya les joves promeses com  Ares Torra, Erola Rocias, Aina Garreta o les medallistes en el darrer mundial, Maria Costa i Laia Selles poden buscar la seva oportunitat en les pròximes cites olímpiques al costat de noms contrastats de l’esquí de muntanya català com la Marta Garcia.

La FEEC a més a més manté actiu el seu programa ‘Dona i Esport’ amb el que dins de la formació activa de la FEEC es retorna el 20% de la inscripció a aquelles dones amb llicència federativa anual de la FEEC que realitzin els cursos de promoció organitzats des de la mateixa federació.

Tot i que la FEEC té clar que una de les assignatures pendents és aconseguir que més dones arribin a càrrecs directius dins les entitats. També trobades com ‘Pubilles Escaladores’ han ajudat a potenciar l’escalada que ha augmentat en nombre de practicants femenines els últims anys o recentment la nova ‘Goiates’, trobada per a dones que volen practicar descens de barrancs.