FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pau Aguilera
Foto: Pau Aguilera

Notícies - 02/05/2021

Quan el col.lectiu guanya la partida

Curses per Muntanya Seleccions catalanes

La selecció catalana de Curses per Muntanya ha fet bona la frase de ‘millor jugar en equip’, els corredors dirigits per Pere Rullan han aconseguit pòdiums en totes les categories com a selecció, sumant un total de 19 medalles aquest cap de setmana.

El combinat Català ha demostrat ser, ara per ara, un equip molt a tenir en compte tot i quedar-se a les portes de rubricar un cap de setmana excel·lent a la doble cita de l’estatal que s’ha disputat a Andalusia.

La FEDME va planificar un cap de setmana exigent amb la disputa dels Campionat d’Espanya vertical i en línia. El dissabte s’ha disputat la cursa vertical amb sortida des de la localitat de Albanchez de Mágina i, amb un recorregut dur i pedregós ha anat fins al cim del Pico Aznaitín, a 1.745 m d’alçada, en una vertical amb tres quilòmetres i un desnivell positiu de 920 m.

El diumenge s’ha fet la prova en línia. La cursa amb sortida i arribada a la localitat de Torres de la Mágina presentava un recorregut de 28,5 Km i 2.500 metres de desnivell positiu.

Jan Margarit de plata, selecció d’or. 

En terra d’oliveres i amb el ressò dels versos altius de Miguel Hernàndez el de Matadepera ha posat les cartes sobre la taula en les dues partides que ha disputat. Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) no va poder passar de la setena posició a la cursa vertical però va aconseguir refer-se d’un esforç dosificat i pujar al segon calaix del pòdium en la prova en línia. La medalla de plata de Jan Magarit en la cursa en línia ha estat l’única individual per la selecció absulta que s’ha quedat a les portes amb el quart lloc de Pere Rullan (La Molina Club d’Esports) en la prova vertical i el cinquè de Jordi Bolet (CE Cerdanya Pirineus) en la mateixa vertical masculina.

Pel que fa a les absolutes femenines les catalanes van sumar dos top tens a la prova vertical amb el setè lloc de la Georgina Gabarro (UEC Anoia) i el vuitè lloc de la Mireia Pons (CE de Rubí). En la prova en línia dos top ten més amb el cinquè lloc de Mireia Pons i el vuitè de Sílvia Puigarnau (AE Matxacuca).

Els dos combinats absoluts però han sumat èxits com a selecció. El femení amb Gabarró, Pons, Anna Guirado (Trail Xics Montseny), Carla Esclusa (AE Mountain Runners del Berguedà) i Laia Aguilar (CE Calldetenes) es va penjar la plata a la prova vertical i amb les mateixes integrants i Rosa Navarro (CEM Cameta Coixa) i Sílvia Puigarnau, el bronze en la prova en línia.

La selecció masculina amb Rullan, Margarit, Bolet, Isaac Barti (CE Olot), Arnau Cases (Espot Esquí Club Valls d’Àneu) i Wifred Lladó (CEM la Cameta Coixa) van imposar-se en la prova vertical i van sumar l’únic or absolut. En la prova en línia els punts els han donat Margarit, Lladó, Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus), Josep Morales (AE Mountain Runners del Berguedà), Raul Butaci (CEP Balaguer), David Vidal (CEM la Cameta Coixa) i Edu Hernández (AE Matxacuca) per acabar segons a la general de seleccions per darrera d’Euskadi que ha estat el gran dominador dels pòdiums absoluts.

El seleccionador Pere Rullan ha resumit els èxits aconseguits en les diferents categories.

Cares noves i vells coneguts pels èxits Sub-23

La categoria sub-23 queda inclosa dins de l’absoluta però els campionats d’Espanya reconeixen també els èxits dels més joves entre l’elit.

Les debutants Anna Guirado i Carla Esclusa no han decebut i es van emportar el segon lloc i el cinquè respectivament a la prova en línia on Wifred Lladó i el també debutant Sergi Garcia, van aconseguir el primer i segon lloc de la sub categoria. L’actual campió de Catalunya Josep Morales (AE Mountain Runners el Berguedà) va acabar cinquè i Issac Barti sisè.

En la cursa vertical Anna Guirado ha mostrat també credencials i s’ha emportat la victòria amb un tercer lloc de Carla Esclusa.

El segon lloc d’Isaac Barti, el cinquè d’Arnau Cases i el setè de Wifred Lladó han completat la participació dels sub-23 catalans.

Juniors preparats per fer el salt amb doblet d’Albert Pérez

En categoria junior els corredors per muntanya catalans han conquerit la Mágina en un cap de setmana ple d’èxits per la selecció.

El bon paper del col·lectiu que s’ha emportat les dues curses com a selecció aconseguint l’or en vertical i en cursa en línia masculí, femení i mixte s’hi han de sumar els èxits individuals. Albert Pérez (La Xiruca Foradada) ha demostrat que aquest 2021 suma les competicions amb èxits i ha estat el gran dominador de la categoria. El del Pla de Santa Maria s’ha emportat l’or en la cursa vertical i l’or en la cursa en línia, Pérez és una de les grans promeses d’un planter inesgotable.

En la prova vertical el sisè lloc de l’urgellenc Josep Miret (UE Urgellenca) ni el novè d’Oriol Juan (UEC Mataró) han donat dos top ten pel combinat català i l’or en una selecció on també hi eren Ramon Caballeria (GECA), Sergi Cabeza (CE Madteam).

A la cursa en línia guió similar i domini absolut català a l’or de Pérez s’hi ha sumat la plata de Josep Miret i el quart lloc d’Oriol Juan. 

En categoria femenina la gironellenca Laia Gonfaus (AE Mountain Runners del Berguedà) ha marcat també el camí a seguir.

La berguedana s’ha penjat el bronze en la prova vertical i la plata en la cursa en línia. A les medalles de la gran de les Gonfaus cal sumar-hi el quart lloc de la Núria Tarragó (FAE Sallentí), el sisè de la Mireia Lüscher (UE Vic) i el vuitè de l’olímpica Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà) en la prova vertical i en la prova en línia on han repetit idèntiques posicions.

Martina Gonfaus encapçala un ‘dream team’ juvenil 

Diuen que els germans petits acostumen a seguir el camí que obren els grans i per això s’ho troben ja tot fet i segurament més fàcil. El camí que ha obert Laia Gonfaus el segueix amb les notes ben apuntades la petita de la nissaga, Martina Gonfaus (AE Mountain Runners del Berguedà).

Una promesa convertida en realitat des que amb 14 anys va ser l’esportista més jove en fer un pòdium absolut en un campionat de Catalunya, Martina Gonfaus ha estat una de les grans protagonistes dels estatals de la Mágina. Gonfaus ha sumat l’or en la prova en línia i l’or també en la prova en vertical. Un doblet que apunta molt amunt per aquesta jove corredora per muntanya gironellenca.

Els primers llocs de la Martina Gonfaus els han acompanyat a la perfecció els dos pòdiums de la Berta Guitart (AE Mountain Runners del Berguedà). La també berguedana ha sumat un bronze en línia i una plata en vertical en una selecció que s’ha emportat la victòria absoluta en les dues curses amb Ares Torra (AE Mountain Runners del Bergudà) Lina Escura (CE Madteam), Joana Planas (AE Trail Xics Montseny) i Aroa Berenguel (CEM Cerdanyola).

En categoria masculina domini total català amb les victòries de l’Ïu Net (AE Trail Xics Montseny) en la prova en línia i del Jan Castillo (CE Moianès Independent) a la prova vertical. Ïu Net va estar molt a prop del doblet però es va quedar amb la plata en la cursa vertical en un pòdium que va tancar Iu Jaume (AEC Capgirell) i amb un quart lloc de l’Aniol Pujiula (GECA), 100% català.

 

Classificacions completes en línia

Classificacions completes verticals