FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

ENTREPYR. Itinerància transfronterera entre refugis

 

Quatre anys després de les primeres reunions que vam mantenir amb la Federació Aragonesa de Muntanyisme, animant-nos a participar en un projecte de cooperació transfronterera relacionat amb els refugis de muntanya i cofinançat amb fons FEDER de la Unió Europea, finalment ha vist la llum un dels projectes més ambiciosos i internacionals en els quals ha participat mai la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. A través d’aquest article us convidem a conèixer l’espai ENTREPYR, una plataforma global a través de la qual es pretén que definitivament desapareguin les fronteres entre refugis dels Pirineus.

Amb 430 quilòmetres de llargada, la serralada pirinenca és un dels principals massissos del continent europeu. Geogràficament parlant, recorre tot l’istme que uneix la península Ibèrica amb la resta d’Europa, des del cap de Creus, en l’extrem oriental, fins al golf de Biscaia, unint dos mars: la Mediterrània i el Cantàbric. És sens dubte la gran cadena muntanyosa del nostre país, i el terreny de joc preferit de la major part dels amants de la muntanya a casa nostra i per extensió de la resta de l’estat. Si bé és cert que al vessant sud –l’espanyol- aquesta afirmació té pocs elements de discussió, dels Pirineus respecte el seu col·lectiu muntanyenc queda eclipsat per la grandiositat dels Alps, el gran massís europeu, que ocupa una extensió deu vegades superior i un espai de fins a 8 països. No obstant això, no podem negar el poder d’atracció dels Pirineus en la comunitat muntanyenca dels nostres veïns del nord. Un espai compartit per tres països –Espanya, França i Andorra-  de grans valls, de pobles de conte, de muntanyes que s’enfilen per sobre els 3.000 metres, de natura en majúscules. Un espai d’atracció per la comunitat muntanyenca, que excepte en el cas francès –els Alps en tenen la culpa- congrega la major part de refugis de muntanya d’aquests països.

QUÈ ÉS ENTREPYR? ANTECEDENTS

ENTREPYR és el fruit de quatre anys d’intens treball de tots els socis que en formen part. És un projecte –ja convertit en realitat- cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que té com a objectiu principal obrir la porta a una cooperació transfronterera permanent i proporcionar a tots els refugis pirinencs que en formen part d’unes eines de promoció internacional innovadores. És el somni fet realitat de connectar 66 refugis d’ambdós vessants de la serralada i de vuit institucions diferents mitjançant rutes d’interconnexió. És la possibilitat real de reservar l’estada en qualsevol d’aquests 66 refugis mitjançant un sol clic (www.entrepyr.eu). ENTREPYR ha estat també la possibilitat de treballar conjuntament amb d’altres federacions i organismes propietaris de refugis, com la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Federació Aragonesa de Muntanyisme (FAM), la Federació Navarresa d’Esports de Muntanya i Escalada, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i la Unió Excursionista de Catalunya (UEC); i amb institucions públiques com el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Aragó, el Govern d’Andorra, el Parc Nacional dels Pirineus o la Universitat Toulouse III. Un total de vuit socis beneficiaris i tres socis associats, tots ells vinculats en major o menor mesura amb els Pirineus i els refugis. ENTREPYR és un projecte de continuïtat molt ampliat. Un projecte que en un principi només hi van participar la FAM i la FFCAM i que es va reduir en una zona molt concreta del Pirineu i que ara s’ha ampliat notablement amb la participació de deu socis més i ampliant el seu radi d’acció geogràfic a tota la serralada, des del refugi de Cortalets (massís del Canigó), el més oriental dels 66 del llistat, fins a Belagua (vall de Roncal, Navarra), el més proper al Cantàbric.

 ELS EIXOS I LES ACCIONS D’ENTREPYR

Els principals eixos d’acció d’ENTREPYR han estat tres: feines al voltant d’activitats de comunicació, de desenvolupament tecnològic, de gestió ambiental de l’aigua i de gestió coordinada dels refugis. Dins de les activitats de comunicació, dintre de les quals cada soci ha fet una sèrie d’accions, la FEEC ha fet un reportatge fotogràfic professional de cadascun dels deu refugis que estan dins del projecte i un vídeo de promoció amb imatges del refugi Vallferrera i el seu entorn i la seva interconnexió amb el refugi andorrà de Comapedrosa per la portella de Baiau. Amb la finalitat de donar a conèixer els refugis pirinencs entre tots els socis també s’han desenvolupat accions de comunicació com a fulletons, exposicions de fotografies i promoció en les xarxes socials.

Respecte el desenvolupament tecnològic per a la comercialització, el nou web www.entrepyr.eu és sens dubte el plat fort del projecte. S’ha creat una potent web multilingüe que aglutina a la gran majoria dels refugis pirinencs i totes les seves rutes de connexió, així com circuits entre ells. En aquest web hi ha una complerta informació en forma de fitxa detallada de cadascun dels refugis que en formen part i la possibilitat de fer reserves en línia per a tots els refugis del web. Una novetat sense precedents, doncs és la primera vegada que es pot reservar a diferents refugis de diversos països i gestors des d’una sol web, a través de la interconnexió dels quatre motors de reserves en línia utilitzats actualment pels diferents socis del projecte, de manera que resulti ràpid i directe organitzar les reserves i rutes entre ells, promovent així la itinerància al llarg de tota la serralada i fomentant les rutes transfrontereres.

Com no podia ser d’una altra manera el projecte també ha incidit en la gestió ambiental de l’aigua, promovent la sostenibilitat dels refugis de muntanya i la conservació del seu entorn. De manera especial millorant els sistemes de tractament de l’aigua de tretze refugis, entre els quals n’hi ha tres de la FEEC: Sant Jordi, Coma de Vaca i Prat d’Aguiló, on hem substituït les antigues fosses sèptiques, responsables de la depuració de les aigües residuals dels refugis, per unes de nova generació i amb major capacitat, adaptades a les necessitats actuals dels equipaments. Totes elles amb separadors de greixos i amb un filtre biològic en la fossa, la qual cosa garanteix el compliment de les exigències mediambientals en el tractament d’aigües residuals.

Finalment, la darrera acció d’ENTREPYR, l’anomenada gestió coordinada dels refugis del Pirineu, es pot subdividir en dues parts: d’una banda la creació d’un observatori transfronterer de refugis pirinencs, pilotat per la facultat de ciències i de l’esport de la Universitat Paul Sabatie, que ha realitzat un estudi minuciós del perfil de l’usuari dels refugis, tant a través de l’anàlisi de dades pròpies dels refugis i els seus gestors com d’enquestes realitzades en els mateixos equipaments. D’altra banda s’ha impulsat la creació de l’Associació Entrepyr, un organisme que reuneix no sols els socis i associats del projecte, sinó a altres gestors de refugis i entitats públiques i privades, i que neix amb la voluntat de ser la base des de la qual sorgeixin debats, acords, nous reptes i camins en l’àmbit dels refugis de muntanya dels Pirineus.