FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Esports de muntanya

Escalada esportiva

L'escalada esportiva de competició neix a mitjans-finals del 80 a la localitat italiana d'Arco, inicialment en medi natural, i ràpidament es trasllada als rocòdroms per preservar el medi i convertir-se en una disciplina esportiva amb una reglamentació i tres modalitats pròpies de competició. El 2007 es crea la IFSC (International Federation of Sport Climbing) i les competicions van creixent al llarg dels anys fins que el 2017 l'IOC (International Olympic Committee) introdueix l'escalada en el programa olímpic. Tòquio 2020 va ser l'escenari de la primera competició olímpica d'escalada. A Catalunya, el 1990 es constitueix el Comitè Català d'Escalada Esportiva i s'organitzen les primeres competicions. Des de llavors, primer les de dificultat, després les de bloc i finalment les de velocitat han esdevingut les modalitats d'escalada actuals de competició.

Patrocinador

Col·laborador

Existeixen tres modalitats d’escalada esportiva de competició, realitzades sempre en murs artificials: dificultat, bloc i velocitat

Dificultat: Alçada, Resistència, Estratègia.

L’escalada de dificultat consisteix en pujar recorreguts en murs entre 12 i 15m d’altura, on els esportistes escalen assegurats per una corda, d’un en un, amb un límit de temps de 6 minuts. Guanya l’esportista que aconsegueix el punt més alt.

Bloc: Potència i Tècnica.

L’escalada de bloc consisteix a resoldre recorreguts (problemes) amb una alçada màxima de 4 metres amb matalassos de seguretat per les possibles caigudes, amb un límit de temps.

Guanya l’esportista que resol més problemes en el menor nombre d’intents.

Velocitat: 15 metres en segons.

Assegurats amb la corda per sobre, els escaladors recorren rutes paral·leles estandarditzades. Guanya l’esportista més ràpid.

Paraescalada: escalada esportiva per esportistes amb discapacitat.

Els i les esportistes s’agrupen a una classe esportiva en funció de la seva discapacitat, per permetre que aquells amb una discapacitat de naturalesa similar puguin competir dins de la mateixa categoria.

Aquestes categories són les que agrupen discapacitat visual (B), discapacitats físiques d’extremitat superior (AU), d’extremitat inferior (AL) i deficiència neuromotora (RP).

La competició es desenvolupa en vies d’escalada de dificultat, escalant de segons (top-rope), i equipades tenint en compte les característiques corresponent a cada categoria de paraescalada.

El 2017, el Comitè Paralímpic Internacional (IPC) va concedir a l’IFSC l’estatus de “Federació Internacional Reconeguda”.

 

Rècords de Catalunya

Oriol Codina        Copa d’Espanya de Velocitat 2024, Cuenca.             6,17

Carla Martínez    European Cup, Lublin – Polònia                                 6,99

Calendari de proves FEEC

Selecció catalana d’escalada esportiva

Centre de tecnificació

CTEEC – Escalada esportiva