FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Esports de muntanya

Escalada esportiva

L'escalada esportiva de competició neix a mitjans-finals del 80 a la localitat italiana d'Arco, inicialment en medi natural, i ràpidament es trasllada als rocòdroms per preservar el medi i convertir-se en una disciplina esportiva amb una reglamentació i tres modalitats pròpies de competició. El 2007 es crea la IFSC (International Federation of Sport Climbing) i les competicions van creixent al llarg dels anys fins que el 2017 l'IOC (International Olympic Committee) introdueix l'escalada en el programa olímpic. Tòquio 2020 va ser l'escenari de la primera competició olímpica d'escalada. A Catalunya, el 1990 es constitueix el Comitè Català d'Escalada Esportiva i s'organitzen les primeres competicions. Des de llavors, primer les de dificultat, després les de bloc i finalment les de velocitat han esdevingut les modalitats d'escalada actuals de competició.

Patrocinador

Col·laborador

Existeixen tres modalitats d’escalada esportiva de competició, realitzades sempre en murs artificials: dificultat, bloc i velocitat

Dificultat: Alçada, Resistència, Estratègia.

L’escalada de dificultat consisteix en pujar recorreguts en murs entre 12 i 15m d’altura, on els esportistes escalen assegurats per una corda, d’un en un, amb un límit de temps de 6 minuts. Guanya l’esportista que aconsegueix el punt més alt.

Bloc: Potència i Tècnica.

L’escalada de bloc consisteix a resoldre recorreguts (problemes) amb una alçada màxima de 4 metres amb matalassos de seguretat per les possibles caigudes, amb un límit de temps.

Guanya l’esportista que resol més problemes en el menor nombre d’intents.

Velocitat: 15 metres en segons.

Assegurats amb la corda per sobre, els escaladors recorren rutes paral·leles estandarditzades. Guanya l’esportista més ràpid.

Paraescalada: escalada esportiva per esportistes amb discapacitat.

Modalitat que contempla les classes esportives per persones amb discapacitat, classificades segons discapacitat visual (B) i discapacitats físiques d’extremitat superior (AU), extremitat inferior (AL) i deficiència neuromotora (RP).

Es realitza en vies d’escalada de dificultat, en top-rope, equipades tenint en compte les característiques corresponent a cada classe esportiva.

Rècords de Catalunya

Oriol Codina    Campionat de Catalunya de Velocitat 2023      6,742

Carla Martínez    Copa Europa Velocitat, Innsbruck 2023          7,61

Calendari de proves FEEC

Selecció catalana d’escalada esportiva

Centre de tecnificació

CTEEC – Escalada esportiva