FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Activitats

Grup Cavall Bernat

El Grup Cavall Bernat compta amb recuperar l’essència dels pioners, amb la mateixa il·lusió i energies renovades per continuar amb aquest projecte i dur a terme noves iniciatives. I una mostra d’aquest nou començar és la trobada que organitza cada any, una autèntica festa pels enamorats de l’escalada i dels autèntics “cavallistes”.

(2)
Què cal fer per ser admès al Grup Cavall Bernat?
MEDALLA COMMEMORATIVA DEL 75è ANIVERSARI DE LA PRIMERA ASCENSIÓ AL CAVALL BERNAT

Amb motiu del 75è aniversari de la primera ascensió al Cavall Bernat, fita recordada durant la 30a Trobada del Grup Cavall Bernat celebrada el 23 d’octubre de 2010 al Bruc, el va fer una edició limitada de clauers commemoratius que es poden adquirir a la Secretaria de la FEEC al preu de 3 euros.

Les persones interessades poden trucar al 934 120 777 o bé contactar a l’adreça electrònica grupcavallbernat@feec.cat

QUÈ ÉS EL GRUP CAVALL BERNAT?

Junta Cavall Bernat

 • President: Josep Massana i Massana
 • Presidenta d’Honor: Montserrat Barberà i Cortes
 • Vicepresident primer: Josep Sicart i Tauler
 • Vicepresident segon: Francesc Sanahuja i Toledano
 • Vicepresident tercer: Jordi Merino i Urbano
 • Secretari: Ramon Izquierdo Clemente
 • Tresorer: Sergi Garcia Periz
 • Vocal logística: Jordi Gassó i Niubó
 • Vocal comunicació: Ricard Fernández i Molinet
 • Vocal imatge i disseny: Sergi Díez i Cervera
 • Vocal imatge i disseny: Francisco X. Socias Díaz
 • Vocal imatge i disseny: Armand Ballart i Codó
 • Vocal vendes: Amadeu Ingles i Herrero
 • Vocal joventut: Ton Díaz-Prieto Masana
 • Vocal joventut: Miquel Casas i Olivella
 • Vocal: Joan Mata Prat
 • Relacions Catalunya sud: Josep Enric Castellnou

El Grup Cavall Bernat és un punt de trobada de tots aquells escaladors i amics, lligats d’una manera o altra amb el món de l’escalada “a casa nostra”.

Una senzilla manera de conèixer i relacionar-se amb els principals protagonistes de totes les èpoques, mantenint amb això una valuosa amistat i connexió generacional, que permet avaluar de primera mà molts conceptes alterats per l’evolució i el temps, essencials per a comprendre la veritable filosofia del nostre benvolgut esport.

Gràcies a la brillant idea de Joan Nubiola, Josep M. Torras i Josep Barberà (promotor principal del grup), el 27 de juliol del 1978 neix el Grup Cavall Bernat com a tal, amb l’única condició d’haver escalat el Cavall Bernat de Montserrat per a ser acceptat.

Des de l’any 1979, una trobada anual reuneix cada vegada un nombre major d’escaladors de tots els estils i edats, disposats a ésser del grup com amics, admiradors o simpatitzants. Una tradicional cerimònia i una medalla de record, els converteix en “cavallistes” per a sempre, sense més obligació ni compromís algun.

Per a això, solament fa falta dirigir-se a les oficines de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i inscriure’s aportant una fotografia de l’ascensió i les dades personals, i mitjançant una notificació ser convocat en la pròxima “trobada” per a ser admès.

Centenars de “cavallistes” nacionals i estrangers, registrats en els llibres del Grup Cavall Bernat, honren cadascuna de les pàgines com membres d’aquest grup honorífic. Entre les seves principals activitats destaquen les 24 h d’escalada al Cavall Bernat, i com no, les entranyables “trobades” en llocs sempre vinculats amb la muntanya de Montserrat, organitzades amb la màxima il·lusió i afecte per a la millor afluència del personal.

En cadascuna de les trobades se celebren homenatges a tots aquells escaladors i escaladores més representatius encara presents, així com els que per desgràcia ens han deixat i mereixen ser recordats per les seves brillants trajectòries. A tots ells els devem part de la nostra història, i el nom de multitud de roques i agulles que, com el famós Cavall Bernat, serveixen d’essència per agermanar als més addictes al conglomerat montserratí.

Esperem seguir amb el grup molts anys, i no perdre aquesta romàntica flama que il·lumina una aventura cridada escalada.

Armand Ballart

Fes el Cavall per molts anys
i altres pedres de retruc,
però endut pels teus afanys
procura no fer el ruc.

HISTÒRIA GRUP CAVALL BERNAT

Durant la primavera del 1978 un grup d’amics escaladors havien parlat sovint de com seria d’interessant i agradable poder trobar-se amb vells amics del món de l’escalada. En Josep Barberà va sorprendre als seus amics al cap de poc temps amb la seva força creativa i amb la idea de crear un grup al voltant del mític Cavall Bernat montserratí. Serien unes trobades per aquella gent que l’hagués pujat.

Immediatament es comencen a establir contactes amb els vells escaladors d’altres temps: Pany, Estorach, Alaix, Vendrell, Ventura… L’única condició per formar part del Grup és haver pujat al Cavall. Es van fent les primeres reunions amb el vertader motiu de la idea del Grup: retrobar-se els vells amics. Es fan les primeres inscripcions als llibres registre i amb l’inici del simpàtic i vistós ritual casolà, s’imposen les primeres medalles numerades.

Aquestes trobades inicials són en restaurants, a l’hora de sopar, al Monestir, Rubí, Caldes, etc. Les trobades es repeteixen anualment preferentment a la muntanya de Montserrat, la Cova de l’Arcada, Sant Pau Vell, Can Jorba i d’altres. S’editen fulls, díptics, tríptics, recordant homes, vies i gestes del Cavall. Es celebren aniversaris com els 50 anys de la primera ascensió o els 25 anys de la primera missa. També cada any es recorda als companys cavallistes que ens han deixat en el curs de l’any.

El Grup va reposar la imatge que presidia el Cavall Bernat. La seva entronització va ser multitudinària amb un gran desplegament tècnic (amb un helicòpter) i de gran vistositat. En Josep Barberà va crear a casa seva el Museu Cavall Bernat, que acull entre d’altres joies, l’antiga imatge d’alumini cretinament estimbada del cim del Cavall. També trobem documentació de tantes roques catalanes amb la denominació de Cavall (Carall).

Des del Grup també es promocionen les 24 hores d’escalada al Cavall. En Josep Barberà, “alma mater” del Grup, escriu i edita el llibre “Història d’una Pedra”, per deixar constància de l’entranyable història del nostre alpinisme. Dissortadament, la primavera de l’any 2000 ens va deixar l’amic Josep. Ja eren 750 cavallistes en aquell moment.

Aquelles persones que desitgin pertànyer al Grup Cavall Bernat, cal que s’adrecin al correu electrònic: cavallbernat@feec.cat