FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Actualitat

/

Revista Vèrtex

Història i antecedents

La revista Vèrtex va ser fundada l’any 1966 per Francesc Martínez Massó, president de la llavors anomenada Federación Catalana de Montañismo. Es va començar a publicar en castellà i va anar introduint alguna pàgina en català fins que l’any 1970 es va editar completament en aquesta llengua. Esdevenia així la primera revista d’una federació esportiva escrita totalment en català durant l’etapa final del franquisme.

El primer número de Vèrtex, publicat el primer trimestre de l’any 1966, constava de 26 pàgines en blanc i negre i la periodicitat de la publicació era trimestral. L’any 1997 Vèrtex va viure una renovació a fons de disseny i de continguts. No fou fins l’any 2001 que es va publicar en color en la seva totalitat i el 2004, any en què es va arribar per primera vegada a la xifra de 20.000 exemplars en una sola tirada, la revista passà a ser bimestral.

La tirada de la revista s’ha anat incrementant de manera paral·lela a l’augment de federats i any rere any s’ha superat el nombre d’exemplars publicats per número. Avui, sobrepassats els 287 números i els 45 anys d’història, la revista té 80 planes en color, manté la periodicitat bimestral i el seu tiratge per número és d’uns 27.500 exemplars de mitjana.

La revista ha comptat des de sempre amb una estructura i un equip de redacció reduïts, però amb un ampli ventall de col·laboradors vinculats al col·lectiu excursionista, bona part d’ells federats, que troben amb la revista un canal per proposar noves activitats, rutes i itineraris. L’objectiu de Vèrtex no és altre que oferir una informació pràctica, de qualitat i rigor per al col·lectiu de federats i federades –i per extensió a tot el públic interessat en l’excursionisme i la muntanya– i facilitar-los un espai d’informació i comunicació.

El contingut de la revista s’estructura en seccions fixes com notícies, cròniques d’actualitat, entrevistes i articles d’opinió per una banda; i en reportatges sobre activitats de muntanya per l’altra. Aquests articles descriuen itineraris d’excursionisme, escalada, alpinisme, bicicleta de muntanya, esquí de muntanya, raquetes de neu i descens de barrancs. També s’hi inclouen reportatges d’altres temes com refugis, tècnica i seguretat, medi ambient, cultura excursionista o personatges històrics.

Les pàgines de Vèrtex han reflectit al llarg de més de 45 anys les diferents sensibilitats i experiències que ha viscut el moviment excursionista català, a més d’infinitat d’esdeveniments i activitats excursionistes. Des de les ressenyes d’excursions o escalades més pròximes a casa nostra fins a les grans gestes d’alpinistes catalans a muntanyes d’arreu del món.

Des de finals de la dècada dels noranta del segle passat un dels números anuals de la revista té caràcter monogràfic i es dedica totalment a una àrea geogràfica. Els especials publicats han estat dedicats a Montserrat (1998), massís del Port (1999), Prepirineu del Pallars (2000), Alta Garrotxa i Albera (2001), Andorra (2002), Alt Urgell i Solsonès (2003), Val d’Aran (2004), Alt Arièja (2006), Alta Ribagorça (2007), País Basc (2008), Alt Pallars (2009), País Valencià (2010), Cerdanya (2011) i Montsant, Prades i Mestral (2012).

El 2005 Vèrtex va publicar el número 200, un número especial que va servir per fer un balanç dels darrers vint anys, des del número 100 al 200. L’especial 200 constava d’un fort contingut històric on es feia un repàs dels molts i profunds canvis que han tingut i tenen els esports de muntanya els darrers anys i s’analitzava l’estat actual de l’excursionisme.

Finalment cal destacar la convocatòria des de l’any 2000, en col·laboració amb Cossetània Edicions, del Premi Vèrtex a la millor guia d’itineraris de muntanya, obra que posteriorment edita l’esmentada editorial.