FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 05/03/2023

Sis medalles catalanes, en un mundial per somiar

Alta Ribagorça Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Catalunya ha tornat a demostrar al món que és un indret privilegiat per a la celebració de proves d’Esquí de Muntanya. El Mundial de Boí-Taüll ha deixat un gran regust de boca a l’organització i a la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF). La retransmissió de Televisió de Catalunya i el bon rendiment dels esportistes catalans ha estat una mostra clara de que el país està més que preparat per acollir esdeveniments com aquest amb més de 300 esportistes i 27 delegacions estatals.

El mundial ha gaudit amb un estat de la neu que feia temps que no es veia i amb una meteorologia que ha acompanyat durant tota la setmana. Només la cursa vertical del passat dimecres amb baixes temperatures i vent moderat als cims, sobretor al roc de roies on finalitzava la cursa vertical,  va fer patir a l’organització.

El bon paper de delegacions com la xinesa, l’americana i fins i tot d’un dels noms propis dels mundials, l’andorrà, Oriol Olm, fan preveure que el nivell de l’Esquí de Muntanya camí dels JJOO de Milano Cortina de 2026 anirà augmentant a passes de gegant.

Els esportistes catalans han demostrat però que poden competir de tu a tu als grans de l’Esquí de Muntanya i que la seva evolució segueix pel camí correcte de cara als esdeveniments mundials d’aquest esport.

Pòdiums a tocar en l’última jornada

La cara més esportiva del mundial, ha deixat fins a sis medalles a la delegació catalana. Les quatre medalles sumades a la primera jornada, a la prova d’esprint, per Oriol Cardona, Maria Costa, Ot Ferrer i Laia Selles, s’hi van sumar les dues plates de la mateixa Selles en les curses U18 individual i vertical.

Els catalans han sumat a més a més quatre top 5 més. El de Maria Costa en l’U23 individual i els que han arribat a l’última jornada dels campionats en modalitat de relleus mixtes.

El primer l’ha sumat el berguedà, Tomeu Comellas (AE Mountain Runners del Berguedà) que fent parella amb Maria Ordoñez ha aconseguit la quarta posició en categoria juvenil.

En categoria senior totes les mirades estaven centrades en Oriol Cardona. El banyolí volia aconseguir el doblet fent parella amb l’andalusa, Ana Alonso. Els problemes físics d’Alonso, que ha marxat amb llitera després d’acabar la seva participació a la cursa, han obligat a Cardona a fer un esforç suplementari i s’ha hagut de confirmar amb el cinquè lloc mundial.

L’osonenca establerta a la Cerdanya, Marta Garcia, ha estat una de les notícies agradables del mundial. Garcia que ha estat un any en blanc a causa de la seva recent maternitat, ha tornat amb força a la competició i després del seu bon paper en les curses d’esprint i vertical ha tancat el campionat amb una gran 4a posició fent parella amb el basc, Iñigo Martínez.

 

El mundial parla italià i detalls exòtics

L’àmplia delegació italiana encapçalada per noms històrics com els de Boscacci, Antonioli, Eydallin, Magnini o de Silvestro entre altres, ha estat la gran dominadora dels pòdiums d’aquest mundial. Els italians han pujat fins a vint-i-dues vegades als calaixos situats a la carpa del Pla de l’Ermita.

Les divuit medalles franceses han estat les més sorolloses i han tornat a demostrar que Axelle Mollaret és la gran dominadora de l’Esquí de Muntanya femaní. Els francesos han estat el segon país en número de medalles però han estat els que més cops han fet sonar l’himne. Fins a vuit vegades s’ha escoltat la marsellesa i ha pujat la tricoleur el més amunt del pòdium.

El trident de les grans de l’Esquí de Muntanya l’ha tancat suïssa amb fins a setze pòdiums. Remy Bonet i una prometedora Caroline Ullrich han estat els noms propis de la delegació suïssa.

L’equip de l’Estat espanyol ha estat el quart en el ràquing de medalles amb fins a vuit metalls dels quals sis han estat catalans. Catalunya hauria estat la cinquena selecció del mundial amb aquestes sis medalles, només per darrere d’Austria que ha tancat amb set medalles.

Les tres medalles dels Estats Units i de la Xina fan preveure un nou duel entre aquests dos grans estats per a poder seguir creixent en aquest esport.

TORNA A VEURE LA CURSA DE RELLEUS A ESPORT3