FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Climbing Federation of Russia
Foto: Climbing Federation of Russia

Notícies - 05/05/2021

Aida Torres fa història

Escalada esportiva

L’escaladora de la selecció catalana, Aida Torres, ha fet història convertint-se en la primera catalana subcampiona d’escalada juvenil. Ho ha fet al Campionat d’Europa d’escalada juvenil que s’ha disputat a la ciutat russa de Perm entre els dies 1 i 5 de maig, després de guanyar la medalla de plata en la modalitat d’escalada en bloc. La medalla d’Aida Torres guanya encara més rellevància aquest any que l’escalada es disputarà per primera vegada en la història com a esport olímpic als Jocs Olímpics de Tòquio. De fet, l’escaladora catalana ja va ser molt clara amb les seves intencions de convertir-se en una esportista olímpica en una entrevista a la FEEC el darrer mes de març.  Avui, amb només 18 anys, demostra més que mai que va a totes per aconseguir-ho.

Lluc i Lau Macià, integrants de la selecció catalana, també han aconseguit molt bons resultats en el campionat celebrat a Perm (Rússia). Lau Macià ha estat a dues passes d’arribar als pòdiums tant d’escalada en bloc com de dificultat en la categoria Youth B masculina i ha quedat 5è en ambdues modalitats. D’altra banda, Lluc Macià ha aconseguit arribar a les semifinals de les modalitats de dificultat i bloc en la categoria Youth A masculina, quedant en 15a posició d’escalada de dificultat i 13a de bloc, tot i que no ha pogut arribar a les finals. Tot i això, ambdós germans Macià demostren un cop més ser unes promeses de l’escalada amb un gran futur al davant.

La primera prova internacional d’escalada juvenil des del 2019

El campionat es mostrava difícil a nivell de resultats, ja que és la primera prova internacional en aquestes categories que se celebra des del 2019 per culpa de la pandèmia provocada per la Covid-19. De fet, l’única prova programada abans de l’europea, la Copa d’Europa de Búlder de Soure (Portugal) i que s’havia de disputar fa un parell de setmanes va ser ajornada. Tot i això, els escaladors juvenils de la selecció catalana, Aida Torres, Lluc i Lau Macià, han demostrat el seu talent i tot el treball fet el darrer any en el Campionat. En total, 5 nois i 5 noies de la selecció espanyola han acudit al campionat en el qual es disputen les tres modalitats competitives (bloc, velocitat i dificultat); entre ells: Aida Torres, Lluc Macià, Lau Macià, Rut Monsech, Unax Uterga, Iziar Martínez, Maria Laborda, Andrea Rodríguez i Alejo Bernabé.

Aida Torres, una promesa de l’escalada catalana

L’escaladora torellonenca Aida Torres Illamola va sobresortir el 2019 –amb només 16 anys– en nombroses competicions internacionals. Entre elles, el Campionat d’Europa d’escalada celebrat a Brixen (Itàlia) i en el qual va quedar 8a. Només li han calgut dos anys per pujar sis posicions i trepitjar el pòdium del campionat d’Europa d’escalada. En queden quatre pels Jocs Olímpics de París.

Torres ha demostrat al món que és una rival digna de considerar. Queda molt camí per recórrer, però sobre el que sí que podem estar segurs és que està determinada a aconseguir un lloc als Jocs Olímpics de París el 2024.