FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: El Joc
Foto: El Joc

Notícies - 08/03/2022

Molt camí fet, molt camí per recórrer

Excursionisme Federats Societat

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) s’ha consolidat els darres anys com la tercera federació en número de llicències. La FEEC segueix el seu creixement que la va portar el passat 2017 a superar per primer cop les 40.000 llicències federatives.

Aquest darrer 2021 la FEEC ha superat novament les 42.000 llicències com ja va aconseguir l’any anterior.

El 2020, últim any amb dades publicades per l’Idescat la FEEC va comptar   amb 42.479 federats enfront els 41.794 federats anuals del 2019. La xifra s’enfila fins als pràcticament 50.000 federats comptant les llicències temporals emeses per la federació.

El creixement de la FEEC ha seguit any rere any, després que com explicàvem el passat 2017 se superés per primer cop en els 100 anys d’història de la federació la xifra de 40.000 federats, que s’havia marcat com un primer sostre.

La tasca realitzada des de les entitats excursionistes, l’augment de gent que realitza activitats de muntanya i la millora en el servei que es dona des de la mateixa federació han estat factors claus per poder mantenir aquest creixement exponencial en els darrers anys.

La muntanya té nom de dona  

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, a més a més, s’ha convertit aquests últims anys en una federació referència per a l’esport femení.

Actualment la FEEC és la segona federació en nombre de dones federades, i per segon cop aquest 2021 s’han superat les 15.000 llicències femenines.  En total van ser més de 15.600 llicències al tancament de 2021. Aquesta xifra només es veu superada per la Federació Catalana de Bàsquet, que amb 17.680 federades l’any 2020 és la federació amb més llicències femenines. Aquest 2022 a 8 de març la FEEC frega ja les 15.000 llicències de dones i espera tornar a batre un nou registre històric.

Tot i aquestes bones dades des de la FEEC tenim clar que encara queda molt camí per recòrrer en els pròxims anys. Per aquest motiu aquest 8M volem seguir posant en valor el paper de la dona dins dels esports de muntanya.

Els noms de les malauradament desaparegudes els darrers anys  Carme Romeu i Eli Vergés o altres alpinistes com Mònica VergeEster Sabadell, Sílvia Vidal, Araceli Segarra ,  la FEEC segueix demostrant dia a dia la seva aposta també per l’esport i l’excursionisme femení. Els noms de les joves Maria Costa, medallista olímpica i esportista catalana amb més projecció del 2020, Martina Gonfaus, doble campiona estatal de curses per muntanya juvenil o fa poc els primer pòdiums europeus en escalada d’Aida Torres, primera subcampiona d’Europa juvenil d’escalada, o Rut Monsech.

Sense oblidar en cap moment a referents per l’esport femení en les curses per muntanya com han estat la Teresa Forn, l’Anna Serra, l’Agnès Riera, l’enyorada Emma Roca o la Núria Picas entre d’altres. Els darrers anys hem celebrat els èxits internacionals en esquí de muntanya de les campiones del món Mireia Miró o Clàudia Galícia, o les victòries internacionals de la Laura Orgué en esquí de muntanya i curses per muntanya, les de la Sheila Avilés a la Copa del Món, les de la nostra selecció amb tres pòdiums de la Gisela Carrión o l’històric pòdium a la Copa del Món de Comapedrosa amb Sheila AvilésEster Casajuana i Clàudia Sabata (campiona del món junior de curses per muntanya) ocupant un pòdium 100% català a la Copa del Món.

L’històric doblet de la Georgina Gabarró a la Copa Catalana de Curses per Muntanya i a la Copa vertical i els molts noms anònims que prova rere prova es fan un lloc en el panorama dels esports de muntanya del país.

Molta feina per fer

Encara que sembli impossible en ple SXXI alguns comportaments masclistes segueixen marcant algunes competicions del calendari. No fa massa dies rebiem una notificació de comentaris fora de to i despectius cap a una dona en una cursa del calendari FEEC. El fet de discriminar a algú pel seu físic o pel simple fet de ser una dona en una competició, lamentablement, se segueix produïnt encara aquest 2022.

Des de la FEEC volem donar tot el suport a aquelles dones que s’han sentit en algun moment increpades o a las que se les ha discriminat pel fet de ser dones o per tenir un físic concret. La FEEC rebutja enèrgicament comportaments amb clares connotacions masclistes i es posa a disposició de les seves federades per a denunciar casos com aquest.

El nostre missatge és clar i contundent. Les veus de la Georgina Gabarró, la Sílvia Puigarnau, la Rosa Navarro, la Laia Gilibets i la Laia Montoya, present i futur de les Curses per Muntanya al país, serveixen per a enviar de forma directe un crit d’alerta i de respecta per a totes les que competiu en esports de muntanya.

La FEEC a més a més manté actiu el seu programa ‘Dona i Esport’ amb el que dins de la formació activa de la FEEC es retorna el 20% de la inscripció a aquelles dones amb llicència federativa anual de la FEEC que realitzin els cursos de promoció organitzats des de la mateixa federació.

El projecte de la FEEC segueix passant per potenciar l’esport femení i buscar superar el 35% de federades dins la FEEC que suposen ara mateix les llicències femenines.

Tot i que la FEEC té clar que una de les assignatures pendents és aconseguir que més dones arribin a càrrecs directius dins les entitats, exemples com el Mountain Runners del Berguedà, han estat un model a seguir aquests últims anys.  També trobades com ‘Pubilles Escaladores’ han ajudat a potenciar l’escalada que ha augmentat en nombre de practicants femenines els últims anys o recentment la nova ‘Goiates’, trobada per a dones que volen practicar descens de barrancs.