FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 06/11/2020

La Covid-19 frena el creixement sostingut dels refugis de muntanya de la FEEC

Refugis

Aquest 2020 serà recordat com un any marcat evidentment per la pandèmia de la Covid-19. Un any molt complicat per la majoria i que ens ha deixat tancaments, restriccions i confinaments com a paraules habituals de les nostres converses.

Les mascaretes, la rentada de mans i la distància social s’han convertit en una rutina i a poc a poc ens hem anat acostumant a conviure amb una pandèmia que segueix fent estralls arreu del planeta.

Els refugis de muntanya tampoc s’han escapat lògicament de tots els entrebancs que ha comportat l’intent de combatre el virus. Limitacions, tancaments, reduccions han obligat als 13 refugis guardats que gestiona la FEEC ha adaptar-se a una temporada molt més complicada del que és habitual.

Tot i això l’enginy i la voluntat dels guardes han fet que la majoria hagin pogut tirar endavant amb les circumstàncies poc favorables.

Descens a la meitat de pernoctes

La gran majoria de refugis de muntanya de la FEEC han vist com les pernoctes baixaven de forma important aquesta temporada.

De les 22.057 pernoctes que es van assolir l’any 2019 s’han passat a les 11.429 pernoctes, d’aquest 2020.

La patacada ha estat important, en els refugis habitualment amb més pernoctes com; Colomina, Vallferrera, Mallafré o el Lluís Estasen que han vist com aquesta reducció superava en alguns casos el 60% respecte a l’any anterior. També en els dos refugis de les comarques tarragonines, Morera i Font Ferrera el descens ha superat el 60% de pernoctes.

En refugis com Prat d’Aguiló, Estanys de la Pera, Sant Jordi, Coma de Vaca , Certascan o Agulles el descens de pernoctes s’ha mogut entre el 30% i el 50%.

Cas a banda el refugi de la Serra d’Ensija que amb l’empenta dels últims mesos ha vist com ha aconseguit augmentar un 9% les pernoctes respecte al 2019. Tot i aquest augment el refugi berguedà segueix per sota les 300 pernoctes en tota la temporada.

Els refugis de muntanya de la FEEC malgrat que la important retallada en el nombre de pernoctes han diversificat la seva oferta i la majoria han utilitzat l’espai natural en el qual es troben per poder oferir als usuaris un servei de restauració més ample.

Compromís i servei

Les limitacions marcades de la reducció de l’ocupació de l’espai en els refugis ha estat determinant per a poder entendre aquest descens en el nombre de pernoctes que s’havia mantingut estable amb lleugers augments els darrers anys.

Aquestes limitacions però no han fet aturar els refugis de la FEEC que han mantingut intacte el seu compromís amb els usuaris i la seva funció de servei.

Els refugis de muntanya gestionats des de la FEEC han seguit també amb el seu projecte de sostenibilitat i s’han fet diferents reformes per adequar les instal·lacions aquesta tardor tant a Prat d’Aguiló com a Coma de Vaca.

Cal recordar també els efectes del temporal Glòria que van deixar per exemple el mateix refugi e Prat d’Aguiló sense servei per l’enfondrament de part de la teulada d’aquest.

Actualment els refugis de muntanya poden mantenir obert el servei de menjar per emportar-se i el servei de pernocta segons el darrer comunicat emès des de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física.

Els refugis de muntanya, en tant que instal·lacions de suport als serveis d’emergència, poden romandre oberts i prestar els serveis vinculats, tot aplicant la limitació en l’aforament vigent i donant compliment al protocol aprovat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i validat per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física. 

VOLS CONÈIXER LA CUINA DELS REFUGIS? A FEEC TV RECEPTES DE GUARDA

PROTOCOL REFUGIS FEEC COVID-19

NORMES D’ÚS REFUGIS LLIURES