FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 04/11/2020

El refugi de Prat d’Aguiló renova la fossa sèptica gràcies al projecte Entrepyr II

Cerdanya Refugis

Una setmana després de l’anunci de la substitució de l’antiga fossa sèptica del refugi Coma de Vaca per una de nova generació, ara és el torn del canvi de fossa al refugi Prat d’Aguiló, situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, dins del terme municipal de Montellà i Martinet (Cerdanya).

L’acció torna a estar emmarcada dins d’una de les accions d’ENTREPYR II, un dels programes de cooperació territorial Interreg Espanya-França-Andorra (POCTEFA), del qual la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) n’és soci beneficiari.

Com en el cas de Coma de Vaca, l’actuació ha consistit en la substitució de l’antiga fossa sèptica, responsable de la depuració de les aigües residuals del refugi, per una de nova generació i amb major capacitat, adaptada a les necessitats actuals de l’equipament. La nova fossa de Prat d’Aguiló compta amb un separador de greixos, un element indispensable en la gestió mediambiental d’aquest tipus d’aparells. També s’ha col·locat un filtre biològic en la fossa, la qual cosa garanteix el compliment de les exigències mediambientals en el tractament d’aigües residuals.

Aquesta és la tercera actuació de la FEEC en aquest àmbit i dins del mateix programa, després de la realitzada l’any 2019 al refugi Sant Jordi i aquesta temporada a Coma de Vaca.

ENTREPYR II

L’objectiu principal d’ENTREPYR II és donar continuïtat, però sobretot ampliar, el projecte transfronterer ENTREPYR I (dut a terme per la Federació Aragonesa de Muntanyisme i la FFCAM), obrint les portes a una col·laboració transfronterera permanent. Alhora, es pretén proporcionar a pràcticament la totalitat de refugis dels Pirineus unes eines de promoció internacional, gràcies a la creació d’un producte turístic nou, amb una potent pàgina web -on hi haurà una central de reserves unificada- i amb la creació d’itineraris d’interconnexió entre els gairebé un centenar de refugis que hi haurà al futur portal web, entre d’altra informació.

A més d’aquest portal web, ENTREPYR II també ha de permetre millorar la sostenibilitat ambiental i posar en marxa dos espais de treball per les empreses i entitats lligades als refugis: una associació transfronterera i un observatori pirinenc de refugis de muntanya.

Els socis beneficiaris d’ENTREPYR II, amb una dotació pressupostària total de 1.498.600 €, són, a banda de la pròpia FEEC, els següents: la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Universitat de Toulouse III, el Parc Nacional dels Pirineus, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Aragó i el Govern d’Andorra. Com a socis associats, ENTREPYR II també compta amb la participació de la Federació Navarresa d’Esports de Muntanya i Escalada, el Centre Excursionista de Catalunya i la UEC Agrupació Esportiva.

El POCTEFA 2014-2020 constitueix la cinquena generació de suport financer comunitari destinat a reforçar la integració econòmica i social a ambdós costats dels Pirineus. Per a això, cofinança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’aquesta zona. El Programa va ser aprovat per la Comissió Europea el 19 de maig de 2015 i compta amb un pressupost de 189,3 milions d’euros provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Refugi Prat d’Aguiló

Situat en una de les raconades més boniques de la serra del Cadí, al vessant nord de l’espectacular Pas dels Gosolans, el refugi Prat d’Aguiló, enlairat a 2.020 metres d’altitud, fou inaugurat l’any 1976. Forma part de la popular travessa Cavalls del Vent, que recorre tots els refugi del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Es tracta d’una parada obligatòria si es fa aquesta travessa o si es vol assolir el Comabona (2.548 m), el cim més popular d’aquesta part de la serra. Excel·lent camp base si es vol practicar l’alpinisme.