FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 09/06/2021

Entrepyr II es presenta amb l’objectiu d’enllaçar els refugis del Pirineu

Refugis

Després de quatre anys de preparació, aquest 9 de juny s’ha presentat oficialment  Entrepyr II, un projecte de cooperació transfronterera emmarcat en el programa  de Cooperació Territorial Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA), creat per la Unió Europea.

Aquest projecte és una continuïtat i ampliació del primer projecte Entrepyr, emmarcat en el programa POCTEFA (2007-2013), i del qual en van formar part dos dels socis actuals, concretament la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM) i la Federació Aragonesa de Muntanyisme (FAM). La fructífera experiència pilot d’aquest primer projecte va portar a l’ampliació del mateix al conjunt de refugis dels Pirineus. Noves metes, noves accions associades a elles, i un important nombre de nous socis per a aglutinar entorn del projecte un total de 70 refugis de muntanya de tota la serralada. D’aquesta setantena de refugis 10 estan inclosos en la xarxa de la FEEC: Colomina i Mallafré al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; Vallferrera i Certascan al Parc Natural de l’Alt Pirineu; Estasen, Sant Jordi i Prat d’Aguiló al Parc Natural del Cadí-Moixeró; Coma de Vaca al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser; Estanys de la Pera a la Cerdanya; i Serra d’Ensija al Berguedà.

En aquest cas s’ha obert la col·laboració a diferents agents de tots dos costats de la frontera que se sumen a la FAM i la FFCAM. Els socis principals d’aquest Entrepyr II són: la Universitat de Toulouse III, el Parc Nacional dels Pirineus, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Aragó, el Govern d’Andorra i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, a més d’estar com a entitats associades al Centre Excursionista de Catalunya, la Unió Excursionista de Catalunya i la Federació Navarresa d’Esports de Muntanya i Escalada. Totes aquestes entitats han format part d’aquest potent pla que neix amb l’objectiu principal de potenciar la xarxa e refugis i ampliar la zona dels Pirineus que abastava el primer Entrepyr.

Entrepyr II, projecte ambiciós

Entrepyr II compta amb un pressupost de 1.498.600 € entre tots els socis implicats d’ambdós costats de la frontera. Totes les accions realitzades al llarg d’aquests quatre anys de desenvolupament del projecte han tingut com a finalitat aconseguir una sèrie de metes vinculades als refugis de muntanya.

L’acte de presentació s’ha celebrat a la sala Era Audiovisuau de Vielha i ha comptat amb la presència de tots els socis del projecte, que han estat acompanyats per una representació política dels diferents àmbits territorials de l’àmbit geogràfic de tot el projecte. Durant el matí l’acte ha estat més protocol·lari, amb la intervenció de l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano; d’un representant del Comitè Regional de Nova Aquitània i del Comitè Regional d’Occitanie; de Lluís Arrondo, un dels membres de la comissió gestora de la FEEC, en representació de la Federació; del secretari d’Estat del d’Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra, Marc Rossell; del director general d’Esports del Govern d’Aragó, Francisco Javier de Diego; i del director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Jean-Louis Valls.

Posteriorment, durant la tarda l’acte ha continuat amb una exposició més minuciosa de les diferents accions que s’han pogut realitzar gràcies al projecte: de de la creació del web d’Entrepyr a la creació de l’Associació d’Entrepyr, passant per la realització d’un observatori sociològic transfronterer i un estudi de la gestió mediambiental de l’aigua als refugis de muntanya a càrrec del Parc Nacional dels Pirineus. L’acte s’ha retransmès en directe per zoom i es pot visualitzar 1a part 2a part

Promoció Internacional

Tant a través de la nova web d’Entrepyr (www.entrepyr.eu), que veurà la llum a partir del mes de juliol, com per diferents línies de promoció dels refugis, la promoció internacional és un dels principals eixos del projecte d’una de les metes principals del projecte, ja que considerem que unint esforços i creant eines conjuntes, és com més lluny i de millor manera podem projectar els refugis de muntanya al públic internacional.

S’ha creant una potent web en diferents idiomes que aglutinen a la gran majoria dels refugis pirinencs i totes les seves rutes de connexió, així com circuits entre ells, informació dels refugis o reserves en línia. De fet, s’han interconnectat els 4 motors de reserves en línia utilitzats actualment pels diferents socis del projecte, de manera que resulti ràpid i directe organitzar les reserves i rutes entre ells, promovent així la itinerància al llarg de tota la serralada i fomentant les rutes transfrontereres.

Material publicitari en paper i en formats audiovisuals, presència en fires, reportatges en mitjans especialitzats, exposicions fotogràfiques i un ampli treball en les xarxes socials, han servit per a donar a conèixer Entrepyr i el seu potencial.

Gestió sostenible

Els refugis de muntanya se situen en llocs tan bonics com delicats, i és per això que per a complir la seva funció han de concebre’s i gestionar-se des del marc de la sostenibilitat ambiental.

Dins del projecte s’ha posat especial èmfasi en els aspectes relacionats amb la gestió de l’aigua, analitzant tots els sistemes de depuració existents i les possibilitats de millora que aquests tenen. A més, s’han realitzat diverses inversions directes en aquests sistemes, aconseguint que al final del projecte 13 refugis hagin millorat el tractament de les seves aigües, ja siguin les residuals com les de consum. En el cas concret de la FEEEC gràcies a Entrepyr hem pogut canviar les fosses sèptiques i per tant el sistema de depuració d’aigües residuals dels refugis de Sant Jordi, Prat d’Aguiló i Coma de Vaca.

Coneixement de l’usuari

De la mà de la Universitat de Toulouse s’ha desenvolupat l’Observatori Transfronterer de Refugis Pirinencs, que ha realitzat un estudi minuciós del perfil de l’usuari dels refugis, tant a través de l’anàlisi de dades pròpies dels refugis i els seus gestors com d’enquestes realitzades en els refugis.

Amb l’observatori es proporciona als administradors de refugis, a les micro-empreses formades pels guardes, i a tots els agents del turisme dels dos vessants dels Pirineus, una eina comuna d’estudi i del coneixement de l’activitat i la freqüentació dels refugis.

Consolidar i impulsar la cooperació a través de l’Associació Entrepyr

Un dels objectius principals que han motivat els dos projectes Entrepyr ha estat sens dubte l’impuls a la cooperació entre gestors de refugis del Pirineu.

I són diverses les línies que en aquest sentit s’han desenvolupat: una potent eina de promoció i diferents xarxes socials comunes, un observatori de l’usuari, una gestió més sostenible… i totes elles confluiran en un nova estructura: l’Associació Entrepyr. La creació d’aquesta Associació, que reuneix no sols els socis i associats del projecte, sinó a altres gestors de refugis i entitats públiques i privades, pretén ser la base des de la qual sorgeixin debats, acords, nous reptes i camins en l’àmbit dels refugis de muntanya dels Pirineus.