FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 30/04/2019

Núria Picas es converteix en la primera esportista de muntanya en ser distingida amb la Creu de Sant Jordi

Curses per Muntanya Cultura Societat

L’esportista de muntanya, Núria Picas, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi, màxim guardor que atorga la Generalitat de Catalunya.

El premi li arriba a Picas just quan està competint a la ‘Titan Desert’ i com a reconeixement a una trajectòria esportiva on ha aconseguit mantenir-se a l’elit de l’esport dels país els darrers anys.

La bagenca, establerta a Berga, ja va ser reconeguda com a millor esportista catalana per la UFEC, l’any 2015.

Com ja va passar aquell any Picas compartirà distinció amb un jugador del Barça, l’any 2015 ho va fer amb el central Gerard Piqué i en aquesta ocasió ho farà al costat de Leo Messi.

Núria Picas es converteix d’aquesta manera en la primera dona esportista de muntanya que rep la Creu de Sant Jordi. Abans només l’alpinista tarragoní, Òscar Cadiach, va ser distingit amb aquest guardó l’any 2016.

Núria Picas creuant la meta de Chamonix a la UTMB del 2017

El Govern català ha destacat explícitament “el primer lloc a la 4 Trails dels Alps, a l’Ultra Trail del Mont Fuji, a la Transgrancanària, a la TNF d’Austràlia, i a la Ultra Trail World Tour”.

El guardó també vol reconèixer el compromís de Núria Picas pels drets democràtics i nacionals: “A través d’una pràctica esportiva sempre marcada per la superació, ha refermat un compromís insubornable amb la defensa de la democràcia i les reivindicacions nacionals de Catalunya”.

Picas acumula un dels millors currículums de l’esport català i es va proclamar l’any 2017 en la primera catalana que aconseguia guanyar l’Ultra Trail Mont Blanc. Abans la Núria ja havia estat també la primera en guanyar dos anys seguits la Ultra Trail World Tour que va sumar de forma consecutiva el 2014 i el 2015.

Una de les imatges però que sempre es recordarà de la Núria serà aquella arribada del campionat del món de d’Ultratrails del 2012 on es va penjat l’or amb la senyera a la mà.

Núria Picas s’ha convertit en una de les icones de les curses per muntanya a Catalunya.

Altres victòries en copes i campionats

  • Guanyadora de la Copa del Món de Curses de Muntanya 2010.
  • Campiona del món als Skygames 2012.
  • Subcampiona d’Europa d’ultratrails 2013.
  • Campiona del món de curses de muntanya per equips 2011, amb la Selecció Catalana.
  • Campiona d’Espanya de curses de muntanya 2013.
  • Campiona de Catalunya de raids d’aventura 2010.
Núria Picas amb els colors de la selecció de curses per muntanya amb els que va competir a la copa del món

Les Altres Creus de Sant Jordi

La Generalitat ha distingit també els expresidents del Parlament Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts al migdia.

El Govern ha acordat concedir el guardó a 29 personalitats i 15 entitats, que pels seus mèrits han prestat serveis “destacats” a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural, segons l’acord. En l’àmbit d’aquest diari, l’executiu també guardona a l’arquitecta Benedetta Tagliabue, vídua del també arquitecte igualadí Francesc Miralles.

La resta de premiats amb la Creu de Sant Jordi són el musicòleg Lluís Albert; la presidenta de FIDEM, Joana Amat; la pedagoga Montserrat Andreu; l’impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l’educadora Carme Giralt; l’empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l’activista social Mercè Otero; l’empresari Albert Peters; el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l’antropòloga Fina Rubio; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Les altres entitats que rebran la placa de la Creu de Sant Jordi són el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Família i Benestar Social Fundació Privada, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Carles Salvador, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, la Fundació Privada ALTEM, la Fundació Privada ARED, i la Fundació Privada ASPRONIS.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.