La selecció catalana de raquetes de neu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) participarà el dia de Reis en La Ciaspolada. La prova es disputa a la Val di Non, al Trentino italià i arriba enguany a la 45a edició.
La Ciaspolada és la prova més multitudinària del circuit internacional de raquetes de neu i és una de les indispensables per l’equip català.
La selecció catalana competeix a Itàlia amb: Laia Andreu (CE Callús), Laia Aguilar (CE Calldetenes), Sílvia Leal (CE Pontsicà), Sílvia Zuñiga (AE Ekke Lleida) , Eduard Hernández (AE Matxacuca) i Marc Traserra (CE Voltreganès ARS).
Laia Andreu entre les favorites
Laia Andreu aspira a sumar la seva quarta victòria a La Ciaspolada, després de les victòries del 2012, 2015 i 2017. Si ho aconseguís, se situaria a un únic triomf del rècord de cinc títols de Laura Fogli, aconseguits entre el 1988 i el 1995.
La catalana també ha estat segona en les edicions del 2013 i del 2014, guanyades per Isabella Morlini, a la qual Andreu ha superat en les seves dues últimes participacions. Morlini va assolir el seu tercer triomf l’any 2016, tot coincidint amb l’absència de la catalana per maternitat.
En declaracions a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, segons el seleccionador català, Just Sociats, les possibilitats de victòria són més altes que mai: “És una cursa que se li adapta molt bé, que li agrada i que coneix perfectament. La Laia està molt forta perquè va disputar una marató d’asfalt fa unes setmanes i gairebé diria que, amb 39 anys, ha arribat al pic de forma més alt de la seva carrera esportiva”.
Un equip català més fort que mai
Segons Sociats, la selecció catalana que serà en La Ciaspolada “probablement és la millor dels últims anys”, i no només per les bones prestacions que pot oferir Andreu. Segons ell, tots els components tenen condicions per estar entre els deu primers i, amb una mica de sort, si les circumstàncies els són favorables, fins i tot lluitar pel podi.
En aquest sentit, segons com sigui la cursa, aquesta podria ser bona tant per a l’Eduard Hernández -vuitè el 2017- com per al Marc Traserra -setè-: “L’Edu arriba després de completar una bona temporada de muntanya i està molt fort. En principi la cursa no li és propícia, perquè és curta, ràpida i de poc desnivell, però, si cau neu el dia abans i les condicions són dures, pot estar al davant. En canvi, si es pot córrer més, qui pot estar al podi, tot i que és difícil, és el Marc, que a l’hivern sempre és molt ràpid”, descriu Sociats. La Ciaspolada no sol tenir una llargada superior als 8 km.
Promoció del campinat d’Europa de raquetes de neu de Guils
Al marge del rendiment esportiu, la selecció catalana tindrà un altre objectiu durant La Ciaspolada. El Campionat d’Europa de raquetes de neu es disputarà a Guils de Cerdanya, el 3 i 4 de març, coincidint amb el mundial de l’especialitat a Picos de Europa.
La FEEC, impulsora de la nova federació internacional (ISSF) arran del veto a Catalunya de la federació mundial (WSSF), espera que l’esdeveniment català sigui hegemònic i aplegui els millors especialistes. De fet, ja s’ha fet arribar tota la informació a les principals figures del continent, a les quals se’ls ha explicat que l’europeu superarà el mundial quant a dotació econòmica i projecció.
Tot i això, Sociats té clar que la cita del Trentino és una oportunitat immillorable per “fer-ne promoció”. La competició de Guils és el gran objectiu de la selecció catalana aquesta temporada i el tècnic agraeix que, després de La Ciaspolada, tindran “dos mesos per preparar-la bé”. Després, l’activitat competitiva s’allargarà fins al maig, amb la presència en l’Elbrús Race russa.
[table id=273 /]