FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) lamenta profundament  i condemna l’incident en què es va trobar involucrat el CE Serragrenyada, entitat associada a la FEEC, en la cursa de Na’Dalt del passat 26 de desembre de 2023.

Des de la FEEC, entenem i respectem qualsevol sentiment personal o qualsevol decisió sentida en un moment determinat però no podem acceptar competir amb unes condicions completament diferenciades.

Per aquest motiu creiem que en l’anomenada cursa, tot i no ser del calendari competitiu de la FEEC, es va produir un clar frau de llei, acollint-se de forma parcial a una reglamentació establerta en la nova llei trans de l’Estat 4/2023 del 28 de febrer.

Creiem fermament que tota persona, independentment del seu gènere o identitat sexual, és mereixedora d’un tracte respectuós i igualitari.

Des de la FEEC, com es considera en les normatives específiques nacionals i internacionals, tenim per objecte evitar avantatges competitius que puguin ser contraris al principi d’igualtat.

Seguim treballant per una muntanya amb valors, igualitaria i amb respecte

La FEEC, seguint els reglaments establerts des de federacions internacionals com rugby, ciclisme o natació, permetrà competir segons el sexe registral a les persones esportistes transgènere que hagin iniciat la seva transició abans de la pubertat.

Aquesta normativa s’estableix després de consultar a les federacions estatals i internacionals de les diferents disciplines que gestiona la FEEC on no existeix actualment cap reglamentació al respecte.

En aquest sentit, una persona esportista transgènere per a poder participar en una prova de categoria masculina/femenina haurà de portar una declaració jurada que s’entregarà i avaluarà el comitè mèdic de la FEEC per verificar quina és la seva identitat de gènere.  Aquesta declaració s’haurà de presentar sis setmanes abans de la prova.

La FEEC treballa per a la redacció d’un reglament que s’haurà d’aprovar en assemblea per les seves entitats el pròxim mes de maig. Aquest reglament quedarà obert a possibles canvis depenent de les directrius de la Secretaria General de l’Esport,  del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i l’aprovació de la nova llei trans de la Generalitat de Catalunya.

La FEEC, una federació amb més de 100 anys d’història, segueix fidel als seus valors i es compromet en treballar intensament en potenciar les activitats i els esports de muntanya a Catalunya dins de la igualtat i el respecte.