FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CEArítjol
Foto: CEArítjol

Notícies - 28/12/2021

La Marxa Aquàtica serà olímpica el 2024 a París

Marxa aquàtica Seleccions catalanes

La Marxa Aquàtica s’estrenarà com a esport olímpic als Jocs de París 2024. Així ho ha decidit el Comitè Olímpic Internacional (COI) reunit aquest dimarts 28 de desembre.

El COI va posar la proposta sobre la taula el passat mes de novembre i avui l’assemblea plenària del COI l’ha aprovat per unanimitat.

Així doncs, amb els propers Jocs Olímpics de París 2024 la marxa aquàtica se sumarà a l’esquí de muntanya i l’escalada esportiva com a nou esport de muntanya olímpic

Un nou esport de muntanya olímpic

Avui un nou esport de muntanya s’inclou en el llistat de disciplines olímpiques i tindrà l’oportunitat d’estrenar-se internacionalment com a esport olímpic als Jocs de París de 2024. La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) es converteix així en la única federació amb tres disciplines olímpiques, dos als jocs d’estiu i una als d’hivern, cosa que comportarà una gran línia d’ajuts del Consell Català de l’Esport per formar els esportistes.

Aquesta disciplina de nova creació (2005) i que ha arribat a Catalunya els darrers anys, va debutar com a olímpica en els Jocs Mediterranis de platja celebrats a la ciutat grega de Patras l’any 2019.

L’any 2020 la FEEC va incloure la marxa aquàtica com a nova disciplina dins la Federació i des de llavors ha treballat per promoure aquest esport arreu del país, amb la creació del primer Circuit Català de Marxa Aquàtica i el primer Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica i de les quals ja n’hi ha hagut dues edicions. La FEEC ja va crear la selecció catalana de Marxa Aquàtica que va debutar aquest estiu al campionat de França, convidats com a delegació internacional per la Federació Francesa de Randonné amb uns excel·lents resultats.

Aquest 2021 també s’ha celebrat el primer Campionat de Catalunya d’Aqua Beach Trail, una nova modalitat en la que s’integren la marxa aquàtica i les curses per muntanya. L’any vinent també se celebrarà a Roses el primer European Aqua Walking Challenge.

En declaracions el president de la FEEC Jordi Merino i Urbano s’ha mostrat molt satisfet per la feina que s’ha fet fins ara i la implicació de les entitats així com de l’interès d’altres federacions, com la valenciana, l’andalusa i la de les Illes Balears per potenciar aquesta disciplina esportiva que es realitza en el medi aquàtic i que a França en té una gran acceptació. Pel que fa a que siguin les federacions autonòmiques qui liderin aquesta nova disciplina esportiva i no pas la FEDME, el president ha afirmat: “que si no es volen mullar, que no molestin”.

Precedents olímpics

Cal recordar que L’any 1924 als JJOO d’hivern celebrats a Chamonix (Alta Savoia) es podia veure per primera vegada una competició d’esquí de muntanya. Quasi 100 anys després, l’any 2020 l’esquí de muntanya va tornar a ser olímpica el 2020 a Lausana (Suïssa) en els JJOO de la Joventut. Allà, els esportistes catalans van ser un dels grans dominadors de les diferents modalitats tornant dels Jocs amb una medalla d’or en esprint femení, aconseguida per Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà), un bronze en esprint masculí, aconseguit per Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà) i un bronze en la prova de relleus mixtes on Costa, Ferrer, Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CEPS) van aconseguir el tercer lloc final.

Finalment, el passat mes de juliol el COI va aprovar per unanimitat incloure aquest esport de muntanya com a nova disciplina olímpica i que tornarà a ser olímpic als pròxims Jocs que se celebraran l’any 2026 a la Lombardia amb seu compartida entre la ciutat de Milano i la de Cortina d’Ampezzo als Dolomites.

Una altra novetat d’aquest any en els Jocs Olímpics ha estat la inclusió de l’escalada esportiva com a disciplina olímpica. De fet, aquest 2021 s’ha estrenat als JJOO de Tòquio en una competició històrica encapçalada per l’or de l’espanyol Alberto Ginés, el qual s’entrena a Catalunya al CAR de Sant Cugat (Barcelonès) amb l’entrenador català David Macià.