FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: COE
Foto: COE

Notícies - 05/08/2021

Històric or olímpic amb regust català

Escalada esportiva Escalada

L’escalador extremeny Alberto Ginés ha fet història penjant-se la medalla d’or en el debut de l’escalada esportiva als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. L’esportista de només 18 anys ha superat les espectatives de la major part del públic, el qual apuntava a altres grans escaladors com a grans favorits per a pujar-se al primer lloc del pòdium.

Ginés ha aconseguit pujar al graó més alt del podi després de quedar quart en la disciplina de dificultat. Aquesta posició, juntament amb la seva primera posició en velocitat i setena en bloc, l’han ubicat en la primera posició de la classificació combinada.

Els altres dos escaladors que s’han fet amb una medalla en aquesta històrica competició en categoria masculina, han estat l’americà Nathaniel Coleman, amb la medalla de plata, i l’austríac Jakob Schubert, amb la de bronze.

Muntanya rusa de final

L’última de les proves de la final de la competició d’escalada esportiva ha estat la més emocionant de totes. Els resultats dels set participants de la final en aquesta última prova han estat determinants per saber qui pujaria finalment al podi. Tot i això, amb la immillorable i inesperada primera posició d’Alberto Ginés en la disciplina de velocitat, i sabent que la seva especialitat és la dificultat, les mirades estaven posades en el jove escalador extremeny. Pel que fa al bloc, Ginés no ha pogut resoldre cap dels tres blocs de la final i ha acabat en setena posició.

A Ginés li ha tocat encordar-se després de les fantàstiques participacions del japonès Tomoa Narasaki, el francès Bassa Mawem, el nord-americà Nathaniel Coleman i el Txec Adam Ondra, que fins llavors tenia la millor puntuació en dificultat amb un increïble 42+. La competència era forta i la via tampoc ha estat cosa fàcil, amb alguns passos explosius i d’altres de petites regletes amb un desplom considerable. Finalment Ginés ha acabat la seva actuació en aquesta última prova als Jocs amb un envejable 38+, que li ha servit per a poder pujar al podi.

La prova de dificultat no ha decebut als espectadors d’arreu del món i la millor part s’ha reservat per al final, amb la participació de l’Austríac Jakob Schubert, qui ha arribat fins al Top en una emocionant actuació final.

David Macià el pare esportiu

Alberto Ginés ha estat l’únic representant de la FEDME en el debut de l’escalada en els JJOO. La història ha volgut que aquest jove escalador extremeny escrigui el seu nom amb lletres grans en el currículum de l’escalada esportiva. Les primeres paraules d’agraïment de Ginés han estat pel seu entrenador, el català David Macià. Macià ja apuntava les possibibiltats que tenia Alberto Ginés als jocs i sempre ha reconegut que l’extremeny és un dels escollits per ocupar pòdiums a les competicions internacionals d’escalada esportiva.

David Macià té clar que el cicle olímpic marcat serà fins al 2028, ja que el camí de l’escalada esportiva només ha fet que començar.

Alberto Ginés utilitza habitualment les instal·lacions del CAR de Sant Cugat per exercitar-se al costat de David Macià, amb qui comporteix èxits i fracasos des de fa sis anys. No és estrany tampoc veure a Alberto Ginés per les parets de Siurana o a Margalef fent escalada en roca, a Margalef on va encadenar el seu primer 9a a “Víctimes del futur”.

Un darrer apunt català de l’or olímpic, l’empresa igualadina Tuga, s’ha convertit també en campiona olímpica com a marca esportiva que vesteix a l’equip FEDME d’escalada. Tuga, patrocinador principal de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya, ha apostat sempre pels esports de muntanya i té l’honor de ser la primera marca esportiva que suma un or en una competició de muntanya en uns JJOO d’estiu.

Clasificacions generals provisionals

1. Alberto Ginés (Espanya): 28 punts
2. Nathaniel Coleman (Estats Units): 30 punts
3. Jakob Schubert (Àustria): 35 punts
4. Tomoa Narasaki (Japó): 36 punts
5. Mickäel Mawem (França): 42 punts
6. Adam Ondra (Rep. Txeca): 48 punts
7. Colin Duffy (Estats Units): 60 punts
8. Bassa Mawem (França): dns