FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pep Llusà
Foto: Pep Llusà

Notícies - 05/07/2021

El refugi Sant Jordi celebra els seus seixanta anys de vida amb les instal·lacions renovades

Berguedà Refugis

L’any 1951, la delegació catalana de la llavors Federación Española de Montañismo, va habilitar com a refugi l’antic Hostal de la Font del Faig, ubicat molt a prop del punt on actualment hi ha el l’actual refugi Sant Jordi, un dels tretze equipaments guardats que gestiona la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), inaugurat deu anys després, el 1961.

Dissabte passat, una important delegació de la recentment constituïda nova junta directiva de la FEEC, encapçalada pel seu màxim dirigent, Jordi Merino, va acostar-se fins aquest equipament, situat al vessant sud del coll de Pendís, en ple Parc Natural del Cadí-Moixeró, per a celebrar un entranyable acte on es va celebrar tant el 60è aniversari d’aquest acollidor refugi com es van donar per oficialment inaugurades les darreres reformes i millores que hem realitzat en aquest equipament situat al terme municipal de Guardiola de Berguedà (Berguedà).

Unes millores que formen part d’una primera fase d’una acció global i que han consistit en tres accions principals: una primera acció que ha consistit en la millora del sistema de depuració d’aigües residuals mitjançant la substitució de la fossa sèptica. Una acció emmarcada dins del programa de cooperació transfronterera ENTREPYR, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) del qual la FEEC n’és un dels 8 socis beneficiaris. Una segona actuació que ha proporcionat una millora important en les instal·lacions del refugi, que van permetre millorar el subministrament aigua, el sistema de calefacció, de gas i electricitat de l’equipament, així com també una reforma a la cuina del refugi. Dintre d’aquesta actuació es va fer una petita ampliació de l’edifici mitjançant un mòdul prefabricat de fusta que ha permès que els guardes tinguin una zona de descans digne. I una darrera actuació, i no per això menys important, de renovació total de la instal·lació fotovoltaica del refugi. Concretament s’han instal·lat 24 noves plaques solars d’alt rendiment i també s’han renovat les bateries, els inversors i els reguladors que van associats a aquest tipus de instal·lacions d’energies autònomes. Aquesta millora permet al refugi augmentar notablement la seva capacitat de producció d’energia, la qual cosa és bàsica per un equipament aïllat d’aquestes característiques. Per acabar, es va aprofitar l’ocasió per a substituir tot el revestiment exterior de fusta de la façana del refugi, que estava molt malmès.

En els tradicionals parlaments, el president de la Federació, Jordi Merino, va lloar la tasca dels guardes, Toni Bosque i Mireia González, així com també va ressaltar l’esforç que realitza la Federació per a mantenir i millorar aquests equipaments esportius essencials en la muntanya, que en més d’una ocasió han salvat vides. Josep Casanovas, vicepresident primer de la FEEC i cap de l’àrea de Territori, va repassar les darreres actuacions fetes al refugi i la seva importància. Els arquitectes responsables del projecte de millora, Ton Fontdevila i Adrià Casajuana, van explicar breument en què ha de consistir la segona fase d’obres de millora, que ha de consistir principalment en l’ampliació de la zona de menjador i de magatzem, i la construcció de més lavabos. Finalment, un emocionat Toni Bosque va tancar els parlaments recordant els seus orígens com a guarda, un llunyà 1997, que amb 24 anys va rellevar els seus pares, Antonio i Àngels, guardes del refugi des de l’any 1977. Dues generacions al capdavant d’un refugi on els detalls i la qualitat en el seu servei i menjar són dues de les seves principals marques d’identitat. Posteriorment, el mig centenar de participants va gaudir d’una actuació musical i d’un fantàstic aperitiu.

Refugi Sant Jordi

Enlairat a 1.565 m d’altitud, situat al vessant sud de la serra de Moixeró, molt a prop del coll de Pendís, el refugi Sant Jordi s’inaugurà l’octubre de 1961. Actualment disposa de 44 places i forma part de la popular travessa Cavalls de Vent, la recentment cread Alta Ruta del Cadí, així com també de Muntanyes Màgiques i el GR 107 “Camí dels Bons Homes”. L’accés al refugi a través del PR-C 125, una preciosa excursió que discorre pels Empedrats, resseguint l’espectacular i encaixonada vall del riu Pendís, és una experiència totalment recomanable. Pel què fa a les ascensions, l’estrella de la zona és el Penyes Altes del Moixeró (2.276 m), el cim més emblemàtic de la serra de Moixeró.

 

Josep Llusà (tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)