Les dues disciplines més noves de la FEEC ja tenen calendari per aquest 2021. Parlem del calendari del Circuit Català de Marxa Aquàtica, que va nèixer setembre del 2020, i el del Rodacamins, que també es va estrenar fa poc, el març del 2019.
El Circuit Català de Marxa Aquàtica
El proper 29 d’agost arrenca la segona edició Circuit Català de Marxa Aquàtica de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que té per objectiu la promoció, el gaudi i la pràctica d’aquesta nova disciplina esportiva, alhora que es fomenten els valors de superació personal, germanor i solidaritat entre els participants.
Durant els mesos de agost, setembre i octubre, diverses platges catalanes, des de la Costa Daurada a la Costa Brava, aplegaran un seguit de proves no competitives. Entre elles, la 2a Marxa Aquàtica “Ciutat de Cambrils”, que serà la prova que obrirà el teló del circuit i que tindrà lloc a la platja del Regueral de Cambrils (Baix Camp) el proper 29 d’agost.
En total, cinc proves formaran part del circuit d’aquest any:
- 2a Marxa Aquàtica Ciutat de Cambrils del Centre Excursionista de Cambrils el 29 d’agost
- 2a Marxa Aquàtica a Roses de l’Associació Excursionista de Roses (Cabirols) el 12 de setembre
- El 2n AquaCEC del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) el 18 de setembre
- 2a Trobada Marxa Aquàtica de Creixell organitzada des del CE Aritjol el 26 de setembre
- la 2a Trobada de Marxa Aquàtica de Salou del Club Excursionista Salouenc el 9 d’octubre
A més a més, aquest any també serà l’encarregat d’acollir el segòn Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica, organitzat pel Club Excursionista Arítjol, el 26 de setembre, i el primer Campionat de Catalunya d’Aqua Beach Trail, organitzat pel Club Excursionista Salouenc, el dia 9 d’octubre.
Què és la marxa aquàtica?
Aquesta nova disciplina sorgeix al nord de França, a les platges de Normandia i Bretanya i consisteix a caminar pel litoral a una altura en què l’aigua arribi sota el diafragma. Actualment, la majoria de platges franceses amb les condicions necessàries ja són escenari de la pràctica de la marxa aquàtica. Les platges del País Basc o de la costa vermella són dos dels indrets on s’ha popularitzat més aquesta pràctica els darrers anys. L’activitat es recomana com un complement perfecte del senderisme tradicional i té l’objectiu de reforçament muscular i cardiovascular, i el treball en equip, ja que es realitza en grup.
L’exercici s’indica també per millorar la postura corporal, el ventre pla i l’exercici de braços. A més a més es destaca que no hi ha perill de patir cap tipus de contusió en la pràctica d’aquest exercici.
Els practicants de la marxa aquàtica han d’anar equipats habitualment amb un neoprè i opcionalment poden utilitzar un rem per poder mantenir l’equilibri. Les rutes es fan sobre itineraris determinats que s’han identificat prèviament, en platges amb poca fondària i que no hi hagi risc de causar un impacte ambiental important.
El Rodacamins 2021
El Rodacamins també torna un any més i s’estrena aquest 2021 amb la BTT Volta a Rubí del Centre Excursionista Rubí amb un recorregut circular de 36km al voltant de Rubí (Vallès Occidental). Es tracta d’una prova no competititva on preval el repte personal, el descobriment del territori i el gaudi de la pràctica de la BTT.
El Rodacamins també constarà d’un total de cinc proves arreu de Catalunya, repartides entre els mesos de juny i novembre:
- BTT Volta a Rubí del Centre Excursionista Rubí el 20 de juny
- El cor de les Guilleries del Centre Excursionista Taradell el 29 d’agost
- Mas del Tronc – Serra de Rubió de l’Associació Excursionista Muntanya el 3 d’octubre
- Ruta guiada per Gavà i Voltants de l’Unió Muntanyenca Eramprunyà el 17 d’octubre
- Segarra i Conca des de l’Urgell del Club Alpí Virtual el 14 de novembre
Què és el Rodacamins?
El Rodacamins és la nova proposta de la FEEC per la bicicleta de muntanya. Amb aquesta nova modalitat el que es busca és fer sortides amb bicicleta per tot el territori, organitzades per diferents entitats, alhora que es potencia la participació dels excursionistes en les activitats organitzades per les entitats.
Totes les excursions estan dissenyades per la categoria popular, apta per a tots els públics, amb una distància d’uns 30 km i un desnivell positiu moderat. A més a més, hi ha dues categories extres possibles. La d’experts, pensada per a gent que habitualment ja fa sortides en BTT, i la familiar, per acostar els més petits a aquesta modalitat. Aquesta última busca cridar l’atenció d’adults amb criatures, amb una distància màxima de 25 km i un desnivell positiu mínim.
De la mateixa manera que passa amb la resta d’activitats no competitives que organitza la FEEC (caminades de resistència, marxa nòrdica i raquetes de neu), es reconeixerà, a final de temporada, aquells participants que completin el 75% de les excursions del calendari, per tal d’afavorir-ne la participació.