FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pau Aguilera
Foto: Pau Aguilera

Notícies - 08/03/2021

Molt camí per dibuixar, moltes ganes de seguir fent traça

Alpinisme Curses per Muntanya Escalada esportiva Esquí de muntanya Excursionisme Marxa aquàtica Raquetes de neu Federats

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya s’ha convertit aquests últims anys en la segona federació en nombre de dones federades, amb 18.096 al tancament de 2020. Aquesta xifra només es veu superada per la Federació Catalana de Bàsquet, que amb 21.564 federades és la federació esportiva amb més  federades a Catalunya.

El darrer any la FEEC ha incrementat en 3.116 dones federades respecte l’any 2019 i això segueix mostrant un creixement constant en els darrers anys.

Tot i això la xifra segueix estant lluny dels més de 29.000 homes federats i des de la FEEC seguirem treballant per aconseguir una igualtat real sobretot en el sector més competitiu on encara manca seguir fent força per poder veure a més dones competint.

El paper de la dona dins de l’esport de muntanya català no és nou i tradicionalment Catalunya ha tingut diferents noms propis que han obert el camí i que han aconseguit potenciar les activitats i l’esport de muntanya entre les més joves. Aquest passat 2020 per exemple hem celebrat també els cent anys d’una d’aquestes pioneres com va ser Carme Romeu.

Medalles amb nom de dona

La FEEC segueix impulsant l’esport femení des de la base i amb el programa dona i esport també es fomenta la formació de les dones dins de la mateixa àrea de la FEEC.

En l’àmbit esportiu les federades de la FEEC han demostrat que són ara mateix una referència en l’àmbit mundial en els esports de muntanya.

L’any 2019, una foto històrica, va deixar un pòdium 100% català en una prova de Copa del Món de Curses per Muntanya a l’Skyrace Comapedrosa. Ester Casajuana, Sheila Avilés i Clàudia Sabata van compartir un pòdium fruït de la feina ben feta en l’esport de muntanya femení. Aquell mateix 2019, Gisela Carrión, pujava també tres cops al pòdium en diferents proves de la mateixa Copa del Món.

Tot això gràcies a l’esforç de les pioneres que a finals de la dècada dels 90 i principis del S.XXI van decidir formar part dels equips femenins de la FEEC. Noms com els d’Agnès Riera, Emma Roca, Teresa Forn, Anna Serra etc …van marcar el camí a seguir que segurament els noms propis com els de Laura Orgué, Mireia Miró o Núria Picas van aplanar per les noves fornades del planter català.

Aquest 2021, l’hem començat amb una medalla mundial amb nom de dona, la que ha sumat la gironellenca Ares Torra al mundial d’esquí de muntanya. Torra s’ha proclamat subcampiona del món en la modalitat d’esprint en el mundial que s’està celebrant a Andorra.

El treball a la base des dels centres de tecnificació de la FEEC potencia també l’esport femení i volem seguir treballant per poder continuar gaudint d’èxits com els de l’Ares aquest any o l’or olímpic de la Maria Costa o el bronze de la mateixa Ares el passat 2020.

Cal destacar també que Maria Costa ha estat nomenada aquest any com a millor esportista promesa de l’esport català per la UFEC i el diari Sport.

Noms com els d’Araceli Segarra o Sílvia Vidal han marcat aquestes últimes dècades en el món de l’alpinisme o l’escalada. Una escalada que serà olímpica i on el planter de la FEEC també apunta alt amb noms com els d’Aida Torres, Ruth Montsec o Maria Benach, entre altres.

Des de la FEEC també volem insistir en trencar el sostre de vidre actual on tenim una manca important de dones en els càrrecs directius de les entitats o de la mateixa junta de la FEEC i animem a totes les dones excursionistes a participar plenament de les juntes directives de les seves entitats i la mateixa federació.

https://www.youtube.com/watch?v=HHJZDGrNkto