FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 16/04/2020

Carme Romeu, muntanya centenària amb nom de dona

Alpinisme

Noms com els de Sïlvia Vidal, Ester Sabadell o Araceli Segarra no s’entendrien al nostre país sense anar lligats directament als de Maria Antònia Simó o Carme Romeu. Les dues es van convertir en puntes de llança en uns moments més difícils encara per practicar esport de muntanya amb accent femení.

Romeu va ser una escaladora pionera a Catalunya als anys 40. Juntament amb altres escaladores com Maria Antònia Simó, va protagonitzar el despertar de les activitats de muntanya a Catalunya després de la Guerra Civil formant cordada amb escaladors com Ernest Mallafré, Jordi Panyella, Raimon Estrems o Josep Piqué.

Se la coneix sobretot per ser l’autora de la primera ascensió femenina al Cavall Bernat de Montserrat l’any 1941, però també va aconseguir altres grans realitzacions com la primera escalada absoluta a la Bola de la Partió, també a Montserrat, l’any 1940 amb Piqué i Mallafré.

Carmeu Romeu, que és filla d’Isidre Romeu (primer alpinista que va escalar els Encantats l’any 1901 amb Ludovic Fontan), va realitzar també primeres ascensions femenines tan destacades com la cara nord del Mont Perdut, la cara nord de Vinhamala i el Gat del Pedraforca. Romeu, que es va iniciar en el muntanyisme dins el moviment escolta, és membre del Club Muntanyenc Barcelonès i del seu Grup d’Alta Muntanya (GAM), que va ser la primera secció especialitzada en escalada a Catalunya.

Ella en va ser una de les fundadores l’any 1940. També és membre del Centre Excursionista de Catalunya i del seu Centre Acadèmic d’Escalada (CADE), que va ser creat el 1942 i també en va ser cofundadora.

Carme Romeu també ha practicat l’atletisme i l’esquí alpí. De fet, entre els anys 1942 i 1956 va obtenir diferents títols de campiona de Catalunya i Espanya de descens, eslàlom i eslàlom gegant.

Carme Romeu Pecci, nascuda l’any 1920 a Barcelona, bufa 100 espelmes, ho fa el mateix any que celebrem el centenari de la FEEC. Podeu recuperar l’entrevista a la Carme Romeu que es va fer a la Vèrtex 196.

Aquest vespre el canal Esport3 dins la seva programació de muntanya emetrà el documental Encordades on alpinistes i escaladores catalanes de diferents èpoques ens acosten a la seva passió per la muntanya tot explicant-nos les seves lluites personals, les aventures que han protagonitzat, per fer realitat els seus somnis d’alçada. Carme Romeu és una de les protagonistes d’aquest documental on comparteix cartell amb la desapareguda Eli Vergés, Mònica Verge, Helena Aleman o Ester Sabadell.