FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 25/03/2020

Com altera la COVID-19 les competicions de la FEEC ?

Curses per Muntanya Escalada esportiva Esquí de muntanya Marxes tècniques Raids d'esports de muntanya

Davant l’estat d’excepcionalitat per l’afectació de la pandèmia de la COVID-19 i fent cas a la implantació del decret 463/2020, la FEEC ha decidit suspendre/ajornar els Campionats de Catalunya i Copes Catalanes que es duguin a terme durant els pròxims dies, a l’espera de veure l’evolució de la situació.

La FEEC ja va donar per tancada la temporada d’esquí de muntanya que afectava directement a la 15a Copa Catalana de Verticals – FGC Mountain Series 6.0 on faltava per disputar-se la 14a Crononiu que s’havia de celebrar el pròxim 11 d’abril a la Molina.

Amb dues de les tres proves disputades, la cerdana Júlia Casanovas (CE Cerdanya Skimo Team) i el vallesà Guillem Farriol (UE Matadepera) s’han proclamats campions de la Copa de curses Verticals.  En categoria juvenil Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà) i Roger Figuls (AE Pallars) s’emporten la victòria final a l’acumulada.

També s’ha vist afectada la 36a Copa FEEC-Ferrino d’esquí de muntanya on s’han suspès les dues darreres curses que s’havien de disputar en territori andorrà.  Les 2 Valls-Font Blanca (21/03/2020) i Les 2 Valls-Travessa Ransol La Serrera (22/3/2020) eren puntuables per una Copa que s’ha tancat després de disputar-se cinc curses.

La ripollenca Queralt Riba (CE Ripoll) i l’empordanès Ignasi Ferrer (CE Baix Empordà) s’han emportat el títol de campions de copa després de la suspensió.  En una general  on Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CE Pobla de Segur) s’han emportat la victòria en categoria juvenil.

S’ha suspès també l’única prova Open que quedava per disputar del circuit la tradicional UEC Bassiero i la resta de proves populars que encara s’havien de celebrar. Així queden suspeses; l’Oncoesquimo (19/3/2020), la Duatló Blanca del CEVA (11/4/2020), la Trisnow La Molina (12/4/2020) i la Trancs de les Maladetes (18/4/2020).

En un any on l’esquí de muntanya sempre recordarà per les sis medalles olímpiques aconseguides pels esportistes catalans als JJOO de la joventut de Lausana on Maria Costa, Ares Torra, Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua es van penjar els primers metalls de la història de l’esquí de muntanya en uns JJOO.

 

Snowrunning, ajornament al desembre

El campionat de Catalunya d’Snowrunning que s’havia de disputar el passat 14 de març a la Vall de Núria, ja té nova data. La Polärtic, seu del Campionat de Catalunya de l’especialitat, ajorna la cursa fins al 12 de desembre d’aquest 2020 esperant tenir condicions òptimes a la Vall de Núria abans d’acabar l’any.

 

Curses per muntanya, un gran interrogant

A diferència de la temporada d’esquí de muntanya que estava en la seva recta final, la temporada de curses per muntanya es troba en el seu inici. La celebració del Campionat de Catalunya per equips el passat mes de febrer al Pinell del Brai a la cursa dels Biberons i que es va emportar el CEM la Cameta Coix va significar l’inici d’una temporada que ha obert un gran interrogant a causa de la situació actual.

Ara toca intentar lligar un calendari que quedarà molt tocat per la suspensió i l’ajornament de les primeres proves de les competicions.

La 19a Copa Catalana de Curses per muntanya havia de començar amb la disputa de la cursa de la Cameta Coixa de Miravet, aquest passat 22 de març. La cursa va quedar evidentment suspesa i aquest any no se celebrarà.

En principi la primera cursa hauria de ser la Cames de Ferro al Puigsacalm el pròxim 31 de maig tot i que a hores d’ara també es podria ajornar o suspendre en els pròxims dies.

La resta del calendari de la Copa quedaria de moment intacte i les tres proves restants se celebrarien entre agost i finals de setembre.

Pel que fa a la 11a Copa Catalana de Curses Verticals ara per ara els moviments es van confirmant. Ja han anunciat l’ajornament dues proves. La Vertical del Sobrepuny que passarà del 18 d’abril data marcada en el calendari al pròxim 24 d’octubre i la 12a Cara Amon  que queda suspesa i que busca data al calendari. La tercera prova del calendari la 5a Olla Vertical  manté data el 13 de juny.

Una de les patacades més fortes arriba en el calendari de Curses d’Ultraresistència on la primera prova del campionat Pels camins del Matxos amb inscripcions esgotades des de fa setmanes, i que s’havia de disputar el 19 d’abril ja ha anunciat que de moment s’ajorna fins al 21 de juny.

L’Ultra Valls d’Aneu el 25 de juliol i la Trepitja Garrotxa el 24 d’octubre, on se celebrarà el campionat de Catalunya, tanquen el trident de curses d’Ultraresistència puntuables per la Copa Catalana de l’especialitat.

Els campionat de Catalunya de les diferents modalitats també han patit alguna modificació. El campionat de Catalunya Universitari del pròxim 26 d’abril, cursa Montescatano, ha quedat suspès i  no tindrà edició aquest 2020.

Valls d’Aneu el 25 de juliol i Vertikalm el 18 d’octubre seran la seu dels campionats de Catalunya de Curses per Muntanya individual i vertical i mantenen la data prevista des del principi de campanya.

Ara tocarà seguir pendents de l’evolució de la pandèmia Covid-19 per saber si es poden continuar mantenint les curses programades i intentar lligar un calendari que quedarà molt tocat per la suspensió i l’ajornament de les primeres proves de les competicions que s’hauran de reubicar en un tram de temporada atapaït.

El calendari d’Opens de Curses per Muntanya de la FEEC té de moment una confirmació de suspensió definitiva com és la 11a KV de Roquetes que posposa l’edició d’aquest any i se centra ja en la del 2012.  Les mateixes passes de la KV Roquetes les ha seguit l’ Ultracerdanya que ha decidit suspendre l’edició d’aquest 2020.

A tots els problemes de calendari caldrà veure també com afecta l’aturada obligada per la pandèmia als esportistes i com es tradueix això en la seva programació de la temporada per seguir els que eren a priori els cronogrames establerts.

 

Estrena posposada del Circuit Català d’Escoles de Trail

Una de les estrenes més esperades d’aquesta temporada era la del 1r circuit català d’escoles de trail que ha impulsat la FEEC conjuntament amb les diferents escoles de trail running del país. Aquest circuit busca premiar el treball incansable que es fa des de les entitats que aposten per cuidar el planter de les curses per muntanya a Catalunya.

La primera prova s’havia de disputar el passat 14 de març a Vilajuïga amb la celebració de la  la cursa Entre Castells Kids.  La cursa va ser ajornada i ja té nova data al calendari, el pròxim 17 d’octubre.

Aquest però no és l’únic entrebanc d’aquest nou circuit, ja que la suspensió de la Berga Trail que s’havia de córrer el 10 de maig fa que a hores d’ara es busqui una nova data per la cursa berguedana que tot apunta buscaria un buit a l’agost. Tot fa pensar que la cursa es disputarà el 2 d’agost a manca de confirmació.

A més a més val a dir que la Mitja Kids organitzada per la Barcelona escola de Trail que s’havia de celebrar l’1 de maig queda ajornada i es disputarà el 15 de novembre.

La Verticalp el 23 d’agost i la Up Xic el 12 de setembre són les úniques que de moment mantenen la data inicial.

 

Escalada, calendari de tardor

El calendari d’escalada també es veu plenament afectat per la celebració dels diferents campionats de Catalunya.

El campionat de Catalunya d’escalada de dificultat que s’havia de disputar el pròxim 4 d’abril i el campionat de Catalunya d’escalada de bloc programat pel 19 d’abril han estat ajornats i es busca una data passat l’estiu per poder celebrar els dos campionats.

Aquests canvis de dates farien que amb tota probabilitat els dos campionats ajornats s’enllacin pràcticament amb el campionat de Catalunya d’escalada de velocitat que es farà el 20 de setembre.

L’escalada ha vist també com l’ajornament dels JJOO de Tòquio han fet posposar la seva estrena com esport olímpic que s’havia de produir aquest mateix estiu al Japó. Els escaladors catalans tindran encara una oportunitat per buscat el bitllet olímpic en l’europeu que s’havia de disputar a Moscou i que s’ha ajornat encara sense data confirmada.

 

Raids, pocs moviments 

El calendari de Raids d’Esports de Muntanya és un dels que pateix a priori menys retocs respecte al calendari establert. De fet encara a l’espera de la confirmació oficial només dues proves el Palèopolis Raid que s’hauria de fer el 18 d’abril i el 20è Raid d’Egan programat pel 6 de juny es veurien afectats i per tant hauria de cercar una nova data.

La resta del calendari es manté intacte i sense patir ara per ara cap altra variació.

 

Marxes Tècniques, sense poder començar

Afectades des de bon principi les marxes tècniques no han pogut iniciar la 22a edició de la Copa Catalana de l’especialitat després de l’ajornament de  la 62a Marxa d’Orientació per Descripció de l’AE Talaia que es disputarà el 20 de setembre i l’ajornament sense data de la 46a Marxa d’Orientació i Regularitat d’Avinyó.

La tercera prova de la copa la 70a marxa de regularitat de muntanya del CE Ripoll té data fixada pel 26 d’abril i tot fa pensar que quedarà ajornada a l’espera de trobar aquest buscat forat en el calendari.

Caldrà estar pendents també del campionat de Catalunya calanderitzat pel 24 de maig a la Marxa de primavera combinada del CM Hospitalet i que també és més que possible el seu ajornament.

Des del comitè de marxes tècniques es treballa per poder lligar un calendari on cap prova coincideixi amb altres proves de l’especialitat ni d’altres disciplines de la FEEC.

 

Des de la FEEC s’està procedint al retorn de les inscripcions fetes per les proves que han estat suspeses o ajornades i la possibilitat d’optar al retorn o mantenir la inscripció per aquelles proves que tenen ja nova data.

El calendari pot patir més moviments les pròximes setmanes depenent de com evolucioni la pandèmia de la Covid-19.

Volem agraïr l’esforç de totes les entitats implicades i la comprensió de tots els inscrits que s’han vist afectats per les suspensions de les proves.