FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 03/02/2022

Boí serà l’epicentre de l’esquí de muntanya europeu

Alta Ribagorça Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Del 8 al 13 de febrer, l’estació de muntanya de Boí Taüll serà l’escenari de la competició més important del calendari internacional d’esquí de muntanya de la temporada d’hivern 2021-2022 amb la celebració dels Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya.

Els Europeus 2022, organitzats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb el suport de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) i la Federació Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), concedits per la International Ski Mountaineering Federation (ISMF), acolliran les proves de sprintverticalindividual i relleus.

La competició comptarà amb més d’una quinzena de països participants que es reuniran a Boí Taüll durant 5 dies per disputar les proves de sprint, vertical, individual i relleus.

Europeus amb canvi de generació

El canvi generacional a l’esquí de muntanya Català arriba de forma marcada en aquests europeus. Les retirades competitives els últims anys de noms com Marc Pinsach (UE Cassanenca) o Clàudia Galícia (CE Cerdanya Skimo Team) acompanyat del pas al costat també del que ha estat pal de paller de l’esquí de muntanya els últims anys, Kilian Jornet (CE Cerdanya Pirineus), han provocat que una nova generació d’esportistes tregui el cap a les competicions europees i mundials.

En els darrer europeus celebrats a Sicília, el febrer del 2018, la delegació catalana encapçalada en aquell moment per Kilian Jornet i Clàudia Galícia va tornar amb fins a quatre medalles. Els ors de Kilian Jornet i Pau Coll (U20) en verticals, el bronze de Clàudia Galícia en esprint i el bronze també del mateix Jornet en la prova individual.

Boí serà el moment de noms com Oriol Cardona (Skimo Club Camprodon) o Pau Coll (Skimo Club Camprodon), Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team) en categoria senior, Albert Pérez (CE Cerdanaya Skimo Team) en U23, Maria Costa, Ot Ferrer, Ares Torra, Tomeu Comellas (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CEPS) en U20, i els joves Gael Alvarez (CE Mindundis Team), Biel Pujol (CE Farners) , Berta Guitart i Martina Gonfaus (AE Mountain Runners del Berguedà) en U18. En total dotze esportistes catalans que participaran d’aquest campionat d’Europa a casa.

Esprint amb accent català

Les principals opcions de pòdium de la nombrosa representació catalana passaran per les proves esprint.

Oriol Cardona surt com un dels favorits en categoria senior. El banyolí  arriba a l’Europeu després de la victòria a Morgins a la prova d’esprint i sembla que recuperat de les molèsties físiques que el van tenir la temporada passada en blanc. Pau Coll pot entrar també a la lluita per les medalles després de la seva bona actuació al mundial celebrat a Andorra l’última edició.

Quan parlem d’esprint sempre tenim al cap el nom de Maria Costa. La bagenca és actualment líder de la Copa del Món en modalitat esprint i lluitarà pel seu primer pòdium europeu en U20. No cal oblidar el potencial dels membres del CTEMC en la prova esprint on Ot Ferrer, Marc Radua, Tomeu Comelles i Ares Torra poden tenir opcions també en buscar un bon lloc a la classificació.

En categoria U23, Albert Pérez, buscarà repetir sensacions del mundial celebrat a Andorra. El del Pla de Santa Maria, va aconseguir un sub campionat del món U20 en la prova vertical on en aquests europeus vol retrobar-se amb un bon lloc tot i el salt de categoria. En categoria senior vertical, els noms d’Oriol Cardona, Pau Coll i Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team)

Els últims en entrar a la llista han estat els més joves. El bon paper a l’última prova de Copa d’Espanya a Panticosa ha obert les portes als components del U18 del CTEMC a l’europeu de Boí on podran seguir la seva progressió en competició internacional.

Aquest serà el primer cop que un Campionat d’Europa d’Esquí de Muntanya es farà a Catalunya. Fins ara Catalunya havia acollit proves de la Copa del Món i un Mundial però mai un europeu.