FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 04/08/2016

Ramón Julián ‘Ramonet’ i David Gambús parlen sobre l’escalada olímpica a Tòquio 2020

Escalada esportiva Escalada

El Comité Olímpic Internacional (COI) ha anunciat aquest dimecres 2 d’agost que l’escalada serà olímpica als Jocs Olímpics Tòquio 2020. La inclusió de l’escalada dins de la família olímpica suposa un reconeixement al creixement d’aquest esport durant els últims anys. Segons la International Federation of Sport Climbing (IFSC) hi ha uns 35 milions d’escaladors arreu del món, i el 50% tenen menys de 25 anys gràcies a les últimes tendències dels esports urbans.

Sistema de competició combinat i sis medalles en joc

A Tòquio estaran en joc només sis medalles, tres en categoria masculina i tres en categoria femenina. Aquests guardons s’atorgaran en relació a una única classificació combinada, coneguda com a “overall”, de les disciplines d’escalada de dificultat, bloc i velocitat. Tots els escaladors hauran de competir en les tres disciplines i només els més polivalents optaran als metalls olímpics.

La classificació combinada ja existeix actualment a la Copa i Campionat del Món d’Escalada però són pocs els escaladors que competeixen en les tres disciplines. El canadenc Sean McColl és actualment el paradigma d’escalador polivalent, i dominador de la combinada.

Classificació i lloc de competició

La IFSC presentarà el sistema de classificació d’esportistes per Tòquio 2020 al març de 2017, durant la seva assemblea plenària, que tindrà lloc a Quebec (Canadà). Es preveu que competeixin 20 homes i 20 dones. Per altra banda, el COI ha anunciat l’espai on es disputarà la competició a Tòquio. Serà al districte d’Aomi, a l’àrea d’Odaiba, una moderna illa artificial.

Ramón Julián ‘Ramonet’ i David Gambús parlen sobre l’escalada olímpica

L’escalador osonenc Ramón Julián ‘Ramonet’ és, actualment, el millor escalador de competició del panorama peninsular, i un dels millors del món. Al seu palmarès ostenta, entre d’altres, dos Campionats del Món (2007 i 2011), dos Campionats d’Europa (2004 i 2010) i una Copa del Món (2010). També ha guanyat en set ocasions el prestigiós Rock Master a Arco (Itàlia).

Com a escalador professional, què opines sobre la inclusió de l’escalada a Tòquio?

És una gran oportunitat per a que l’escalada es conegui arreu del món. És un esport minoritari i que entri a unes olimpíades suposarà una gran repercussió. Això comportarà més implicació per part de les marques amb els escaladors, ajudant a la professionalització, i també, entre altres coses, que l’esport s’obri i el conegui molt gent.

Imaginaves que algun dia l’escalada podia ser esport olímpic? T’agradaria competir a Tòquio?

Ho havia imaginat algun cop, però no sabia si podria arribar a competir-hi. Actualment competeixo i em sento bé escalant. Seria un somni poder estar a Tòquio. Competir a unes olimpíades és la il·lusió de tot esportista. Després de tota la trajectòria competitiva que porto poder estar a unes olimpíades seria una bona manera de tancar la meva carrera. Tòquio seria un bon lloc per retirar-me de la competició.

Què et sembla el sistema de competició combinat?

Amb aquest sistema es busca a l’escalador més complert, però són tres disciplines molt diferents. Cada escalador s’especialitza en el que li va millor. En el meu cas, podria fer un bon paper en dificultat i velocitat. El bloc em costaria més, per qüestions d’estatura. Seria millor separar les tres modalitats, però si aquest és el sistema s’haurà d’entrenar…

Quatre anys són suficients per entrenar i estar a un bon nivell a disciplines com la velocitat?

Físicament crec que és possible però el factor mental també és molt important. L’experiència també hi compta, i a les competicions internacionals, per exemple, és determinant.

Creus que hi ha bona cantera a Catalunya i que algun escalador català pot arribar a competir a Tòquio? 

Hi han escaladors molt joves que pugen fort i que crec que podrien estar a Tòquio, i fer un bon paper. Tenen temps per entrenar durant aquests quatre anys.

David Gambús és el director tècnic del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya (CTEEC). Actualment entrena un grup de 14 joves escaladors i escaladores, el futur de l’escalada de competició a casa nostra. Algun d’ells podria arribar a competir a Tòquio 2020.

Com a tècnic d’escalada professional, què opines sobre la inclusió de l’escalada a Tòquio 2020?

Crec que és un gran pas endavant, i una oportunitat per a tots els professionals que treballem al voltant del món de l’escalada. Podrem comptar amb més recursos i més implicació per part de les institucions. Segur que augmenta el nivell també.

Quina creus que és l’edat òptima per arribar als jocs olímpics japonesos?

Els joves que ara tenen entre 13 i 16 anys arribaran en bones condicions per competir a Tòquio. A més, tindran opció a beques i potser s’hi poden dedicar professionalment.

Què et sembla el sistema de competició combinat?

La combinació de la dificultat, bloc i velocitat implica que haguem de començar a entrenar dur la velocitat. És una disciplina que tenim una mica apartada i a la que a partir d’ara li haurem de dedicar més temps.

Fotografia / Shinta Ozawa