FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Centre Excursionista Montserrat
Foto: Centre Excursionista Montserrat

Notícies - 28/01/2022

Quatre entitats se sumen a les centenàries de la FEEC

Excursionisme Entitats

Aquest 2022 quatre entitats i clubs de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) compleixen els seus primers cent anys de vida i se sumen a les 13 entitats centenàries de la FEEC. Són el Centre Excursionista de Montserrat, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, el Club Excursionista de Gràcia i el Foment Excursionista de Barcelona.

100 anys del Centre Excursionista Montserrat

El Centre Excursionista Montserrat (CEM), fundada l’any 1922, és una entitat excursionista tradicional amb un llarg historial al darrera, orientat als esports relacionats amb la natura, excursionisme, escalada, alpinisme, esquí de muntanya, espeleologia, barrancs, bicicleta de muntanya, orientació, etc. Tal com explica l’entitat, “El nostre esperit és la participació, l’activitat en grup, l’assessorament i sobretot gaudir del temps lliure.”

A més a més, el CAM gestiona el Xalet-Refugi Rasos de Peguera, situat a 1754 m d’altitud a Rasos de Peguera (Berguedà). Aquest refugi fou inaugurat el 9 de desembre de 1933 amb l’objectiu de donar aixopluc als esquiadors que amb mules o bé a peu feien el trajecte des de Berga per gaudir de l’esquí. No obstant això, avui el refugi serveix com a punt de partida per a excursionistes que volen practicar tot tipus d’activitats de muntanya durant tot l’any, com l’esqui de muntanya i les raquetes de neu a l’hivern i l’excursionisme, l’escalada en roca i la bicicleta de muntanya els mesos de primavera, estiu i tardor.

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona bufa 100 espelmes

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB) es va fundar l’any 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, esdevenint actualment una de les entitats culturals més veteranes en l’àmbit barceloní. L’entitat, al llarg de la seva trajectòria, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), així com amb altres distincions de l’àmbit sardanista i cultural de Catalunya i reconeguda per la seva activitat cultural per la UNESCO.

Pel que fa a la secció Grup de Muntanya de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona dedicada a l’excursionisme, aquesta fou creada l’any 1954 i el 1959 ingressà a la “Federación Española de Montañismo”, i més tard a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, en instituir-se aquest organisme.

En el transcurs dels més de seixanta anys de la seva existència ha desenvolupat infinitat d’actes excursionistes per tot Catalunya i ha organitzat activitats intersocials ben remarcables i reeixides dins de l’excursionisme català, destacant-ne, entre d’altres, La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana el 1973 i 1998, el Campament General de Catalunya a Falgars el 1989 i a l’Esquirol el 1998, La Marxa i Aplec Excursionista de Veterans el 1992, etc .

El Club Excursionista de Gràcia, una entitat centenària

El Club Excursionista de Gràcia, que enguany fa 100 anys de vida, va nèixer el 13 de gener de 1922 de la mà de tres joves graciencs, Josep Buch i Parera, Jaume Martorell i Agustí Sobrevía.

Des d’aleshores s’ha convertit en un referent del món excursionista català. Al llarg de la seva història ha contribuït a formar una munió de joves en la pràctica de l’excursionisme i dels esports de muntanya en general. També ha tingut des dels seus inicis com a eix vertebrador, la defensa de la cultura i la llengua catalanes.

A més a més, ha treballat fomentant els estudis de la Vila de Gràcia amb la creació de l’Arxiu de Gràcia a 1927. El Club va fer una donació d’aquest valuós fons a l’Ajuntament de Barcelona, el qual ara està dipositat a la Biblioteca Jaume Fuster.

L’entitat que té ara diferents seccions, ha dut a terme importants fites esportives. Alpinistes del CEG han assolit o participat en les conquestes de diferents cims de més de 8.000 metres, com ara l’Everest, Shisha Pangma, Cho Oyu, Dhaulagiri, K2, Annapurna o Makalu. A la revista de l’entitat, Mai Enrera, han escrit signatures tan destacades com Joan Amades, Salvador Espriu, Josep Maria de Sucre, Pau Vila o l’editor Rafael Dalmau. A proposta de l’entitat es van introduir l’any 1972 a Catalunya, i més tard a tot l’Estat Espanyol, els Senders de Llarg Recorregut (GR)

El CEG és l’organitzador des de 1972 d’una de les marxes de resistència de muntanya i no competitiva, més populars, la Matagalls Montserrat, en la qual han participat més de 85.000 persones en totes les seves edicions.

Actualment, l’entitat té més de mil socis que participen en les seves activitats mitjançant les diferents seccions. Segueix a la seva seu del passatge Mulet de Barcelona, que precisament es troba en procés de remodelació i per a la qual s’ha fet un concurs de projectes que estan a exposició pública fins el 13 de febrer a la Biblioteca Vila de Gràcia.

Cent anys del Foment Excursionista de Barcelona

El Foment Excursionista de Barcelona, que enguany bufa ni més ni menys que 100 espelmes, és una entitat històrica a Barcelona, fundada l’11 de setembre de l’any 1922 pel grup Avant Sempre amb la intenció de promoure l’activitat esportiva i en concret l’excursionisme en els barris menestrals de Barcelona dels anys vint.

L’any 1992, el local social del Foment Excursionista de Barcelona va traslladar-se del centre de la ciutat al barri del Poble Sec passant així, a ser una entitat social més del barri on va ser fundat.

A més a més, el 2002, l’entitat va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. El 2007, juntament amb l’Agrupació Excursionista de Catalunya, va fundar l’Escola Glacerareconeguda per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i l’Escola d’Alta Muntanya (ECAM) per impartir els cursos de formació en les especialitats d’Alpinisme, Cascades de Gel, Escalada, Esquí de Muntanya, Excursionisme i Descens de Barracs.

100 anys servint a excursionistes d’arreu de Catalunya

Enguany aquestes quatre entitats i clubs se sumen a les 13 entitats de la FEEC que ja són centenàries: El Centre Excursionista de Catalunya, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, El Club Muntanyenc Barcelonès, el Centre de Lectura de Reus, El Centre Excursionista de la Comarca del Bages, El Centre Excursionista de Lleida, El Foment Martinenc, el Centre Excursionista de Terrassa, l’Agrupació Excursionista “Catalunya”, l’Agrupació Excursionista Icària, l’Orfeó Gracienc, el Grup Excursionista i Esportiu Gironí i el Centre Excursionista Els Blaus.

Per celebrar els cent anys de vida d’aquestes entitats, com ja és habitual, la FEEC donarà un reconeixament a cada una de les quatre entitats a la propera edició de la Festa de la FEEC que s’havia de celebrar aquest 25 de gener però que amb motiu de la situació sanitària a causa de la pandèmia s’ha hagut d’ajornar sense data. Properament es donarà una nova data per la Festa de la FEEC d’enguany i s’informarà al respecte.