FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CEG
Foto: CEG

Notícies - 25/01/2022

El Club Excursionista de Gràcia bufa 100 espelmes

Excursionisme Entitats

El Club Excursionista de Gràcia (CEG) fa aquest 2022 els seus primers cent anys de vida. D’aquesta manera, el CEG se suma a les 13 entitats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que ja són centenàries. Cal recordar que l’any 2020 la FEEC també va complir els seus 100 anys de vida.

Enguany, l’entitat vol celebrar el seu centenari amb gairebé tres-centes activitats que es duran a terme al llarg d’aquest any i de les que en formaran part totes les seccions. Fundada el 1922 per tres joves excursionistes del barri de Gràcia de Barcelona, s’ha destacat per formar els seus socis en l’estima i la pràctica de l’esport de muntanya. També ha estat en la cultura de l’entitat, com a eix essencial la defensa de la llengua i la cultura catalanes i l’estudi de la història de Gràcia.

Malgrat que la COVID ha obligat a ajornar les dues primeres, l’acte inaugural del centenari al Parlament de Catalunya amb la presència de la Molt Honorable Presidenta del Parlament Sra. Laura Borràs, i una festa oferta als socis i als veïns de Gràcia, a la seu del districte i pels carrers de la Vila, la resta d’activitats es mantenen programades en les seves dates.

Entres diferents activitats cal destacar algunes com ara la 53 Renovació de la Flama de la Llengua Catalana que preveu activitats durant tot el mes de febrer i que comença el 30 de gener amb una ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent i l’encesa de la flama. Hi participen també el Casal del Conflent i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. La Flama es traslladarà posteriorment a Montserrat, on serà rebuda pel pare Abat i a El Tossal dels Tres Reis (Castelló). Es faran també un seguit d’activitats al barri de Gràcia.

Destaca també la Setmana de Muntanya el mes de novembre, on personalitats punteres d’aquest esport seran presents per brindar-nos les seves experiències en un cicle de conferències i presentacions de documentals de muntanya Entre les persones confirmades estan Sean Villanueva, escalador belga que el 2021 va fer en solitari les set agulles de Fitz Roy a la Patagònia. Sílvia Vidal, Sònia Casas, Daniel Planells, Sergio García –Dils (espeleòleg).

No faltarà aquest any una de les curses de muntanya més destacades del país, la Matagalls-Montserrat que serà pel mes de setembre i a la qual se li afegirà el mes de maig una versió en BTT. El grup de BTT té previst també una travessa pels Pirineus en relleus.

El Grup Especial d’Escalada (GEDE) té previst l’ascensió a 100 vies i la secció de Muntanya  a 100 cims. El diumenge 8 de maig es prepara una activitat lúdica col·lectiva, popular i oberta amb la Primera Edició de la Directa al Tibidabo, que consisteix en la pujada de Barcelona al cim del Tibidabo partint des de la seu del Club al Passatge Mulet de la ciutat a través d’una ruta marcada. Hi poden participar un  màxim de 300 persones.

Es farà també una sortida col·lectiva a Montserrat on cada secció desenvoluparà les seves activitats. Aquestes són algunes de les més de tres-centes activitats previstes. El Club, a més, n’editarà un llibre commemoratiu que recollirà la història de l’entitat.

El CEG al món excursionista

El Club Excursionista de Gràcia és una entitat nascuda el 13 de gener de 1922 de la mà de tres joves graciencs, Josep Buch i Parera, Jaume Martorell i Agustí Sobrevía.

Des d’aleshores s’ha convertit en un referent del món excursionista català. Al llarg de la seva història ha contribuït a formar una munió de joves en la pràctica de l’excursionisme i dels esports de muntanya en general. També ha tingut des dels seus inicis com a eix vertebrador, la defensa de la cultura i la llengua catalanes.

A més, ha treballat fomentant els estudis de la Vila de Gràcia amb la creació de l’Arxiu de Gràcia a 1927. El Club va fer una donació d’aquest valuós fons a l’Ajuntament de Barcelona i ara està dipositat a la Biblioteca Jaume Fuster.

L’entitat que té ara diferents seccions, ha dut a terme importants fites esportives. Alpinistes del CEG han assolit o participat en les conquestes de diferents cims de més de 8.000 metres, com ara l’Everest, Shisha Pangma, Cho Oyu, Dhaulagiri, K2, Annapurna o Makalu. A la revista de l’entitat, Mai Enrera, han escrit signatures tan destacades com Joan Amades, Salvador Espriu, Josep Maria de Sucre, Pau Vila o l’editor Rafael Dalmau. A proposta de l’entitat es van introduir l’any 1972 a Catalunya, i més tard a tot l’Estat Espanyol, els Senders de Llarg Recorregut (GR)

El CEG és l’organitzador des de 1972 d’una de les curses de resistència de muntanya i no competitiva, més populars, la Matagalls Montserrat, en la qual han participat més de 85.000 persones en totes les seves edicions.

Actualment, l’entitat té més de mil socis que participen en les seves activitats mitjançant les diferents seccions. Segueix a la seva seu del passatge Mulet de Barcelona, que precisament es troba en procés de remodelació i per a la qual s’ha fet un concurs de projectes que estan a exposició pública fins el 13 de febrer a la Biblioteca Vila de Gràcia.