FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Centre Excursionista de la Segarra
Foto: Centre Excursionista de la Segarra

Notícies - 02/02/2022

Quatre entitats de la FEEC fan 50 anys de vida

Bages Baix Camp Segarra Tarragonès Excursionisme Entitats

Aquest 2022 quatre entitats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) compleixen els seus primers 50 anys de vida. Són el Centre Excursionista de la Segarra, el Centre Excursionista Maspujols, el Centre Excursionista Tarragona i el Foment Arqueològic Excursionista Sallentí.

Foment Arqueològic Excursionista Sallentí

La primera entitat a bufar les espelmes aquest 2022 ha estat el Foment Arqueològic Excursionista Sallentí (FAES), la qual va complir 50 anys el passat 8 de gener.

Els orígens de l’entitat els trobem als anys 70 del segle XX, amb un grup de joves de Sallent (Bages) interessats per l’excursionisme. En aquella època, tal com explica l’entitat, a Sallent les activitats de muntanya eren poc conegudes i per fer activitats en aquest medi i adquirir coneixements era necessari desplaçar-se a Manresa on el Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) ja feia molts anys que estava consolidat.

Uns anys després, el 1972 exactament, aquests joves sallentins ja feia un temps que practicaven diferents activitats amb el CECB: alpinisme, escalada, espeleologia, etc. i van decidir fundar un centre excursionista a Sallent, a la seva vila. El primer pas per a aquests joves excursionistes va ser buscar un local, motiu pel qual es van posar en contacte amb Ramon Camprubí i Agulló, gran aficionat a l’arqueologia i profund coneixedor de la història i arqueologia de Sallent i d’arreu de Catalunya. Camprubí tenia un petit local cedit per l’Ajuntament on guardava les troballes de les excavacions del poblat ibèric del Cogulló. Així doncs, amb la unió de l’arqueòleg i els excursionistes naixia el 1972 el FAES, del qual Camprubí fou el primer president.

Al llarg dels anys el FAES ha tingut una llarga llista de seccions tan diferents com poden ser radioaficionats i sardanistes per posar algun exemple. Avui dia el FAES compta amb més de 400 socis i té 6 seccions: la secció de Muntanya, on es realitzen excursions a la muntanya; la secció Corriols i Pedres Velles, en la qual s’organitzen excursions amb rerefons històric; la secció d’esquí: en la qual es realitzen cursets i sortides d’esquí de muntanya; la secció Vertical dedicada a l’alpinisme i l’escalada; i, finalment, una secció dedicada a les curses de muntanya i curses en general.

Centre Excursionista de la Segarra

La següent entitat a fer els seus primers 50 anys de vida enguany ha estat el Centre Excursionista de la Segarra (CES), fundada el 15 de gener de 1972.

Els seus orígens els trobem a l’hivern de 1972, on una Cervera (Segarra) d’uns 5800 habitants sense tradició excursionista ni associativa assisteix al naixement del Centre Excursionista de la Segarra. Tal com explica l’entitat, la primera etapa del CES és molt activa, tant des del punt de vista excursionista com social: S’organitzen acampades, es promou la Diada de l’Arbre, es fa un curs de monitors de jovent i un altre de socorrisme.

Tot i això, a començaments dels anys 80 el volum d’activitats comença a caure. Alguns dels socis més actius marxen a estudiar a fora i d’altres abandonen de mica en mica la pràctica excursionista i a partir de 1984 el CES ja només existeix als arxius de la Federació.

Però aquesta pausa en l’activitat de l’entitat no dura gaire i l’hivern de 1990 s’inicia en un entorn associatiu en plena ebullició un moviment de refundació del Centre. Tots els promotors provenen d’altres entitats locals, tanmateix els uneix l’afició a la muntanya i l’arrelament a Cervera. Des de llavors el funcionament del CES no s’ha aturat i compta actualment més de 850 socis i sòcies. A més a més edita semestralment un calendari d’activitats, on es poden trobar des de caminades a sortides d’alpinisme, sortides d’esquí de muntanya, activitats enfocades en el descens de barrancs, d’altres enfocades en l’escalada i sortides en bicicleta de muntanya.

Centre Excursionista Maspujols

Pròximament, aquest 1 de març, complirà mig segle de vida una tercera entitat: el Centre Excursionista Maspujols (CEM). Aquesta entitat es va crear el 1972. Durant la seva història ha organitzat multitud d’actes i sortides relacionades amb la muntanya on hi ha participat gran part de la gent de Maspujols (Baix Camp).

Actualment, el CEM compta amb més de 130 socis/es que disposen d’un local social, material i bibliogràfic per preparar les seves sortides i activitats, a més de la possibilitat de poder treure’s la llicència federativa.

L’entitat organitza cada mes una sortida de senderisme oberta a tothom i a l’estiu la tradicional “caminada nocturna” que transcorre pel terme de Maspujols i acaba amb remullada i sopar a la piscina. A més a més, el Centre organitza moltes altres sortides a la muntanya de les diferents disciplines esportives de muntanya (escalada, alpinisme, descens de barranc, etc.) que els socis i sòcies van organitzant durant tot l’any.

Centre Excursionista Tarragona

La quarta i última entitat que complirà 50 anys d’existència aquest 2022 és el Centre Excursionista Tarragona, fundada el 17 de desembre de 1972. Els orígens d’aquesta entitat es remunten a l’any 1895, quan es va fundar a Tarragona la Secció Excursionista de l’Ateneu Tarraconense de la Classe Obrera, la qual organitzava excursions i visites a espais propers a la ciutat. Entre el 1914, any en què es celebrà a Tarragona el tercer Congrés Excursionista Català, i el 1930, la ciutat ja comptava amb vuit associacions excursionistes, entre les quals estaven el Grup Excursionista Muntanyenc (1923) i l’Agrupació Excursionista Ginesta (1929). Aquestes dues entitats van desaparèixer després de la Guerra Civil i no van renéixer fins als anys cinquanta. Finalment, el 12 de setembre de 1972, ambdues entitats es van fusionar creant l’actual Centre Excursionista Tarragona, sota la presidència consensuada de Julio Valderrama Espinosa, amb 428 socis i local social al número 18 del carrer de la Nau. Aquesta etapa es caracteritzà per la continuïtat amb les activitats pròpies: els rallis, els campaments i les marxes. Cal destacar també la inauguració del refugi de la Figuera “Leandre Lerín” l’any 1975.

A partir de l’any 1976, amb Josep Lerín de president, es van mantenir les activitats tradicionals, però també destacà la reconstrucció del refugi d’Albarca i la creació del Grup Alpí, amb un caire més esportiu i tècnic. L’any 1983 va assumir el càrrec una nova junta presidida per Lluís Laborda, període en el qual s’organitzà i es realitzà la primera expedició a l’Himàlaia coronant el cim del Nun (7.135 m). A partir de l’any 1985, Jordi Aluja exercí de president. D’aquests anys destaca l’organització del Grup d’Esplai per a nens i nois de 7 a 16 anys, l’edició de la revista El Full, dirigida per Rafael López i la creació de noves seccions com la de Natura, la del grup d’Escaladors o la del grup d’Esquí.

Una altra fita destacable d’aquesta etapa fou la primera expedició a un pic de més de vuit mil metres, l’Annapurna (8.091 m), convertint-se així en la primera ascensió a nivell estatal.

A finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, es van registrar les presidències successives de Joan Soler, Pedro García i, durant 20 anys, de Marga Aguilà. En aquest període, el local social es traslladà al número 11 del carrer Sant Antoni M. Claret on es va construir un rocòdrom, s’edità la revista Camins d’Aventura, el butlletí que recollia les activitats habituals com la Cursa Pujada a la Pena, els campaments d’iglús i van continuar realitzant-se expedicions arreu del món: Andes, Alaska, Himàlaia…

L’organització d’expedicions organitzades pel Centre Excursionista Tarragona es va iniciar l’any 1968 amb destí a l’Alt Atlas, al Marroc, on es troben cims com el Toubkal (4.165 m), l’Aksoual (3.912 m) o l’Ouanoukrim (4.089 m), entre d’altres. L’any 1980, l’objectiu van ser els volcans de Mèxic amb cims de més de 5.000 metres. Dos anys més tard, el Kilimanjaro (5.895 m), a Tanzània, i l’any 1986, el Troll, a Noruega, la paret de roca vertical més alta d’Europa, amb 1.100 metres. L’any 1985 s’inicià la primera de les expedicions a la serralada de l’Himàlaia, amb l’ascensió al Nun (7.135 m) i que continuaren l’any 1987 amb l’Annapurna (8.091 m) i l’any 1992 amb el Broadpeak Central (8.047 m). Els anys 1997, 2000 i 2003, l’Everest, i també el 2003 el Gasherbrum I (8.068 m) i el Gasherbrum II (8.035 m). El 2004 el K2 (8.611 m) per la via Magic Line.

Actualment, l’entitat compta amb quasi 400 socis i sòcies i continua amb la seva labor de promoció de l’excursionisme i dels esports de muntanya, entre altres.

Entitats de la FEEC que fan 100, 75 i 25 anys

Aquest any hi ha molt a celebrar pel que fa als aniversaris de les entitats de la FEEC. Entre les que compleixen anys, n’hi ha quatre que compleixen el seu centenari, una que en fa 75 anys i sis que en fan 25 aquest 2022.

Les entitats que compleixen els seus primers cent anys de vida i se sumen a les 13 entitats centenàries de la FEEC són el Centre Excursionista de Montserrat, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, el Club Excursionista de Gràcia i el Foment Excursionista de Barcelona.

El Club Esquí Puigmal (CEP) també bufa espelmes aquest any. Fundada el 1947, el CEP compleix 75 anys servint a excursionistes i amants de la muntanya aquest 2022.

Per últim, les entitats que fan el seu primer quart de centenari i per tant van nèixer el 1997 són l’Associació Esportiva Ullastrell, el Club Centre Excursionista Serres del Mestral, el Club Excursionista d’Alcover, l’Associació Esportiva Cultural Ana, el Xulius Centre Social Ribertà i el Club d’Atletisme Can Mercader.