FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/05/2019

Mingote renuncia a l’Everest amb els Gasherbrums al cap

Alpinisme

Sergi Mingote coronava, el passat dijous 16 de maig, la quarta muntanya més alta del món i el quart vuit mil del seu repte 3x2x8000. Es tracta del Lhotse (8.516 m), que tenia intenció d’enllaçar amb l’Everest (8.848 m) sense baixar al Camp Base. Mingote ha decidit renunciar al sostre del món, ja que es troba al CB amb una costella fisurada i una infecció de pit.”Aquesta expedició ens ha mostrat la cara més amarga de la muntanya”, explica Mingote des del CB. El descens entre el C4 i el C2 del Lhotse va ser molt dur. L’equip es va trobar amb una parella en dificultats, formada pel búlgar Ivan Yuriev Tomov i el rus Nastya Runova, que van carregar fins al C2. “Ivan va morir als meus braços mentre intentàvem carregar-lo a una llitera improvisada a causa d’un edema pulmonar”, comenta Mingote. Nastya, per sort, va arribar en vida al C2. “Aquests són els valors de lal muntanya”, afegeix.

Mingote, en no trobar-se en bona forma per intentar fer el cim de l’Everest sense oxigen suplementari, va decidir baixar al Camp Base i renunciar al cim més alt de la terra. L’Everest no és desconegut per l’alpinista. El 2001 hi va ascendir pel vessant sud (Tíbet) i el 2003, pel vessant nord (Nepal). De fet, es troba entre el reduït grup de tres alpinistes catalans que han pujat al sostre del món dues vegades, juntament amb Kilian Jornet i Òscar Cadiach.

Ara toca tornar a casa i recuperar-se.

https://www.instagram.com/p/BxwXHVVoGcO/

Propera parada, Gasherbrum I i II

Però el repte no para. Si volia ascendir sis vuit mils en un any, té temps fins al juliol per aconseguir-ho. Ja en té quatre a la butxaca i el proper objectiu passa per volar al Pakistan el proper 13 de juny i ascendir al Gasherbrum I (8.080 m) i al Gasherbrum II (8.035 m).

El català començava el passat juliol amb el cim del Broad Peak (8.047 m) i seguia amb el K2 (8.611 m) i el Manaslu (8.163 m), amb l’objectiu de coronar sis vuit mils en un any sense oxigen suplementari. Amb el recent cim del Lhotse assolit li’n queden només dos per completar el repte, que sembla que serà aquest juny al Pakistan.

Un repte solidari

Aquesta tercera fase va començar el 10 d’abril quan va volar fins a l’Himàlaia amb vuit joves amb discapacitat intel·lectual de la cooperativa Apindep. Aquests van seguir els passos del català fins a Tengboche, a gairebé 4.000 metres, punt mig del trekking de l’Everest.

Aquesta va ser la primera expedició inclusiva a l’Everest, presentada a la inauguració de la nova seu d’ONAT Foundation a Parets del Valles, presidida pel mateix Mingote i dedicada a fomentar la inclusió social i la solidaritat a través de l’esport.