Notícies - 05/02/2023
La Flama de la Llengua encesa a Prada
Conflent Entitats Excursionisme Flama de la Llengua Catalana
El municipi de Prada (Conflent) ha estat l’escenari durant aquest cap de setmana de l’encesa de la 54a Flama de la Llengua Catalana.
Sota l’organització del l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, la flama de la llengua s’ha tornat a encendre a la Catalunya Nord, al cementiri de Prada on la tomba de Pompeu Fabra ha estat novament l’escenari d’aquesta tradicional trobada.
El president de la FEEC, Jordi Merino, ha encapçalat la delegació de la Federació a Prada, on també hi era el vicepresident Joan Huertos i lògicament el pare i creador de la Flama de la Llengua i última ensenya d’or de la FEEC, Jordi Mir. L’acte ha comptat també amb diferents representants de la Catalunya Nord.
Un cop més el Casal del Conflent, amb el seu president Jordi Taurinyà, va encarregar-se de donar la benvinguda als assistents a l’encesa de la Flama de la Llengua i a una jornada en defensa de la unitat de la llengua i la cultura catalana.
Aquesta Flama renovada serà portada, el 19 de febrer pel Tossal del Rei (País Valencià), i posteriorment com diu la tradició a Montserrat el 26 de febrer, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’. La Flama també serà del 4 al 26 de febrer a Mataró.
Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?
La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.
Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.
El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.