FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 04/06/2024

La FEEC celebra les noces de plata del refugi de Coma de Vaca

Ripollès Refugis

Gairebé 25 anys després de la seva inauguració, el 16 de juny d’enguany la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) farà un petit acte institucional per a celebrar les noces de plata d’aquest emblemàtic refugi situat al Ripollès, al cor del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

L’origen de l’actual refugi de Coma de Vaca cal buscar-lo en la petita cabana que feia la funció de refugi lliure, i que va ser edificada als anys 50 en el pla de les Eugues, per facilitar l’estada durant l’estudi d’un projecte per construir un embassament per a l’explotació hidroelèctrica. La cabana va ser cedida a la FEEC per FECSA l’any 1958 per fer la funció d’aixopluc per als excursionistes. L’embassament no es va dur a terme i degut a l’indubtable interès excursionista de la zona, l’estiu de 1998, la FEEC dins del Plan Nacional de Refugios, amb el suport del Consejo Superior de Deportes i de la Generalitat de Catalunya, va decidir enderrocar l’antic i precari refugi lliure per a construir un nou refugi guardat. La primera fase de les obres va començar a principis d’agost de 1998 i es va acabar a mitjan novembre. Durant tot aquest període, constructors i els futurs guardes, en Xavi i la Yolanda, van estar vivint acampats amb tendes de campanya en el pla de les Eugues, a gairebé 2.000 metres d’altitud.

Foto: Josep Llusà

L’habitual duresa del món de la construcció es va veure incrementada pel fet d’estar a l’alta muntanya. Hi havia dos paletes, uns quants manobres i la Yolanda i en Xavi, ja que, com a futurs guardes del refugi, havien de fer una mena de “pràctiques” cuinant per als treballadors durant tot el procés de construcció de l’edifici. Com a anècdota, molts dels manobres no van poder aguantar la duresa del medi i es van “donar a la fuga”. Això va suposar que, a mitja obra, s’hagués de recórrer a companys muntanyencs més adaptats a l’entorn. Després de molts sacrificis, a mitjan novembre de 1998, l’estructura del nou refugi de Coma de Vaca va quedar finalitzada. Els acabats de l’interior es van fer entre el maig i el juny de 1999. Finalment, el 19 de setembre de 1999 es va inaugurar oficialment el refugi.

Vint-i-cinc anys després, la Yolanda i en Xavi continuen a Coma de Vaca. Guardes d’un dels refugis més emblemàtics de la Federació, situat en una raconada fantàstica, a 1.995 metres d’altitud, en una bucòlica vall on conflueixen els rius Freser i Coma de Vaca. Coma de Vaca és un refugi modern i acollidor. Se situa en un punt que és pas d’una de les variants del GR 11 (GR 11.7). Arribar-hi ja és de per si una experiència inoblidable, després de travessar les gorges del Freser o el Camí dels Enginyers des de Núria. El refugi també forma part de la Travessa dels 3 Refugis i de la ruta Muntanyes Màgiques. Balandrau, Gra de Fajol, Bastiments, pic de l’Infern o el Noucreus, entre molts d’altres, són alguns dels cims que es poden fer des del refugi.

El mateix dia 16 de juny, els guardes, amb el suport de la Federació, oferiran un petit aperitiu al migdia a tots aquells excursionistes que estiguin per la zona. Hi esteu convidats!