FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 13/10/2022

Dos títols al Puigsacalm

Garrotxa Curses per Muntanya Curses per Muntanya

Les curses verticals han anat guanyant adeptes en el darrers anys a Catalunya. L’explosivitat d’aquestes, la dificultat que acumulen, el fet de no tenir ni un descans, les converteix en proves amb un alt nivell d’exigència a l’abast d’autèntics especialistes.

Aquesta temporada la 12a Copa Catalana de Curses Verticals i el campionat de Catalunya de l’especialitat es decidiran en una mateixa cursa. La 7a Vertikalm (GECA) serà l’escenari de la festa grossa de les verticals al nostre país.

La cursa tanca una copa de quatre proves que començava el passat mes d’abril al Sobrepuny  i que es tancarà al Puigsacalm.

El regne de Pere Rullan

Si les curses verticals ténen un nom propi a Catalunya aquest és el de Pere Rullan (La Molina Club d’Esports). El solleric establert a La Molina ha guanyat les tres últimes edicions del campionat de Catalunya de l’especialitat i és l’actual campió també de la Copa Catalana.

Rullan suma els títols del (2019,2020 i 2021), l’últim aconseguit a l’Olla de Núria trencant el crono de la cursa del Ripollès. Ara, l’actual seleccionador català de curses per muntanya, vol allargar el seu domini en el campionat per seguir fent història i allargar el seu de moment ampli regnat.

Pere Rullan però no ho tindrà fàcil, ja que el cartell de la Vertikalm és d’autèntic luxe. Els principals noms a tenir en compte seran els de Jordi Bolet (UE Vic), tercer l’any passat a Núria i tercer a la general de la Copa d’aquesta temporada.

Marcel Romaní (UEC Gràcia), actual líder de la Copa Catalana i amb totes les paperetes per convertir-se en el guanyador d’aquesta edició de la mateixa Copa amb el permís de Marc Ollé (GE Oliana) que arriba com a segon classificat de la general i convertit en un altre aspirant al títol. Sergi Beltran (EKKE Lleida) és el darrer dels candidats a títol a la copa i un altre dels corredors a tenir en compte pel campionat de Catalunya.

Cal recordar que a la Copa Catalana de Verticals punturan els tres millors resultats obtinguts dins les quatre curses.

A més a més cal sumar-hi el nom del local, Isaac Barti (CN Olot) que lluitarà per situar-se també al capdavant de la competició a la cursa de casa.

La Vertikalm tindrà també categories de base i serà una bona oportunitat per veure a corredors com Iu Net (Trail Xics Montseny), Jan Castillo (CE Moianès Independent), Aniol Pujiula (GECA), Lluís Puigvert (CE Girona) o el líder de la general juvenil Martí Esquerda (CET) … algunes de les sensacions a les curses verticals i corredors a tenir en compte en el futur per a les categories absolutes. Aquest any el campionat recupera el format amb totes les categories després que l’última edició s’optés per a fer dos campionats diferents.

Gabarró vol la seva primera doble corona vertical 

Si Pere Rullan és el gran favorit en categoria masculina, en categoria femenina el nom de Georgina Gabarró (GE Oliana) podria entrar en totes les apostes. Gabarró és l’actual campiona de la Copa de Verticals i l’actual líder i campiona de la Copa d’aquesta edició. La d’Ódena, ja va aconseguir l’any passat el doblet aconseguint el títol a les dues copes però manté l’assignatura pendent del títol de campiona de Catalunya de Verticals que a Núria es va emportar Sheila Avilés (CEM la Cameta Coixa).

Els problemes físics que van obligar a Gabarró a abandonar a Gorbeia poden ser un dels factors a tenir en compte per l’esportista de l’Anoia. Gabarró pateix una fisura a la costella i ara mateix és seriós dubte pel campionat.

El títol estarà molt disputat amb altres noms a tenir molt en compte. El primer el de Clàudia Sabata (CEB), la berguedana arriba amb les dues victòries a l’Ultrapirineu i buscant repetir l’èxit que ja va aconseguir al Sobrepuny.

Dues de les grans animadores d’aquesta temporada de curses, Marta Llagostera (GE Oliana) i Núria Tarragó (FAES), segona i tercera a la general de la copa, també es presenten com a candidates a títol de Catalunya i lluitaran pel pòdium que ara per ara tenen segur.

Carolina Rius (CE Madteam) i Sheila Sànchez (CE Montblanc) estaran atentes a qualsevol entrebancada de les tres de dalt per aprofitar i saltar als llocs de pòdium o dues internacionals catalanes a Gorbeia com Núria Hospital (CC dels Ibers Trail Running) i Mesi Arcos (CE Muntanyenc Sant Cugat) que volen fer valer la seva experiència a la Vall d’en Bas.

No cal oblidar en categories base noms com el de la líder juvenil, Lina Escura (CE Madteam) o les germanes Plans, Alaitz i Uma (CE Moianès Independent) o les germanes Cordoba, Rut i Mar (CE de Sant Quirze) entre d’altres.

La Vertikalm manté el recorregut tradicional amb 5 KM d’ascens fins al Puigsacalm i superant els 975m de desnivell positiu que separen Sant Privat d’en Bas del cim del Puigsacalm.