FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 09/04/2022

Clàudia Sabata i Jordi Bolet marquen l’ascens del Sobrepuny

Berguedà Curses per Muntanya Curses per Muntanya

Sense neu, sense pandèmia, sense rècord fins i tot sense fred, però amb tots els ingredients necessaris per seguir sent una de les verticals de referència del país. Així s’ha disputat la novena edició de la Vertical del Sobrepuny, organitzada des de l’Associació Muntanyencs Berguedans, que ha tornat a gaudir d’un cartell de luxe per alçar el teló de la  12 Copa Catalana de Curses Verticals. 

En total 202 participants han pres part d’aquest edició de la Vertical del Sobrepuny que l’any que ve celebrarà la seva primera dècada. Ho farà convertida en un de les curses marcades al calendari i amb un estat de salut immillorable.

Clàudia Sabata torna a manar a casa

Les lesions s’han convertit en un autèntic calvari per la berguedana Clàudia Sabata (Club Esquí Berguedà) que les darreres temporades no ha acabat d’aconseguir els objectius marcats per aquesta campiona del móns junior de Curses per Muntanya l’any 2018.

Sabata però té la Vertical del Sobrepuny com una de les seves curses talismà. El pati de la berguedana, ha tornat a ser talismà i l’esportista del CEB ha repetit la victòria del 2018 al Sobrepuny, després del tercer calaix que va sumar l’última temporada.

La corredora de Berga no ha sortit en una bona posició a la cursa però ha anat recuperant posicions a l’exigent pujada al Sobrepuny.

Clàudia Sabata ha parat el crono amb uns bons 38’50” superant per 48” a la gran favorita i actual campiona de la Copa de Verticals, Georgina Gabarró (GE Oliana) que ha estat segona a l’arribada al cim del Sobrepuny. Gabarró amb algunes molèsties físiques no ha acabat de trobar el seu millor moment però ha tornat a demostrar la capacitat de patiment i el talent per pujar al segon calaix del pòdium.

Un pòdium que ha tancat la sempre competitiva Marta Llagostera (GE Oliana). Per darrere llagostera i tancant el top 5 dues de les favorites; la bagenca Núria Tarragó (FAES), segona a la general de la Copa de Curses per Muntanya i la vallesana Carolina Rius (CE Madteam) que s’ha estrenat aquesta temporada amb la selecció catalana. Tarragó ha guanyat en categoria promesa superant a Sheila Sanchez (CE Montblanc) i a Helena Pujol (Club 2×2 Santpedor)

Jordi Bolet vola cap a la Copa

Jordi Bolet (UE Vic) ha presentat candidatura al títol de la Copa Catalana a la primera oportunitat que ha tingut per demostrar que és un dels grans noms propis de les curses per muntanya a Catalunya.

Bolet, especialista en curses verticals, ha aturat el crono amb uns espectaculars 30’44” superant el rècord que fins l’any passat tenia Joan Freixa amb un temps de 31’05”. En l’última edició Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) va pulveritzzar el crono baixant dels 30′ amb els 29’56” amb els que va arribar al cim del Sobrepuny.

Jordi Bolet ha fet una cursa conservadora i anant de menys a més en els poc més de 3’5KM de recorregut. El cerdà ha seguit el ritme de Marcel Romaní (UEC Gràcia) fins que aquest li ha cedit un relleu i Bolet no l’ha desaprofitat per marcar un ritme que Romaní ja no ha pogut seguir.

Marcel Romaní ha entrat segon a la meta a 26” de Bolet, després de fer una pujada per recordar i marcant els tempos de la cursa.

Bolet i Romaní s’han fos amb una abraçada a l’arribada amb un gest esportiu i on han demostrat l’amistat existent entre aquests dos corredors, companys de selecció.

El tercer ha estat l’osonenc Albert Ballús (GE Manlleu) que ha arribat a 1’26” de Jordi Bolet i que ha estat una de les sorpreses de la cursa.

Per darrere de Ballús han tancat el top 5, el jove berguedà Lleïr Barcons (AE Mountain Runners del Berguedà) que ha guanyat la cursa juvenil i el jove veterà Arnau Cases (Espot Esquí Club Valls d’Àneu) que ha tornat a protagonitzar un esprint, aquest cop amb Barcons, però s’ha conformat amb aquesta cinquena posició. Cases s’ha emportat la victòria en categoria promesa per davant d’Isaac Barti (CE Olot) i Carles Sunyer (FAES).

En categoria juvenil maculina que realitzaven el recorregut complert domini absolut de l’AE Mountain Runners Berguedà amb Lleïr Barcons, Gerard Ahicart i Aran Capdevila en els tres calaixos del pòdium.

Cal destacar, un cop més, la presència en categories de base, d’una cinquantena de participants.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha estat l’encarregat al costat del membre de l’organització, Jacint Fàbregas, de fer el lliurement dels premis a La Nou de Berguedà.

La Sobrepuny d’aquest any també ha tingut caràcter solidari, ja que ha donat part dels beneficis a l’associació Rodamunt.

Pròxima aturada de la Copa Catalana de Curses Verticals serà el 21 de maig a Barruera a la celebració de la 13a Cara Amon. 

 

Classificacions completes