FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 18/03/2022

300 Vèrtex

Federats Revista Vèrtex

La revista de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya arriba, en el seu número de març-abril, a les 300 entregues, l’any que en fa 56 de la seva fundació.

La revista Vèrtex va ser fundada l’any 1966 per Francesc Martínez Massó, president de la llavors anomenada Federación Catalana de Montañismo. Conduïen la publicació Lluís Dupré com a director i Carles Albesa com a director tècnic, amb Pere Català Roca com a director tècnic adjunt a partir del 1967.

El primer número de Vèrtex, publicat el primer trimestre del 1966, constava de 26 pàgines en blanc i negre. La publicació tenia una periodicitat trimestral. Es va començar a publicar en castellà i va anar introduint alguna pàgina en català fins que l’any 1970 va esdevenir la primera revista d’una federació esportiva escrita totalment en català durant l’etapa final del franquisme.

El 1968 Alexandre Marcet substitueix Albesa com a director tècnic i l’any 1972 la revista passa a ser bimestral. El 1976 Vèrtex es fa ressò del centenari de l’excursionisme català i l’any següent l’organisme editor de la publicació recupera el nom de Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, una denominació que s’havia adoptat el 1930 i que el franquisme va abolir. La revista comptava amb una estructura i un equip de redacció reduïts, però amb un ampli ventall de col·laboradors provinents del col·lectiu excursionista.

L’any 1982 la portada de Vèrtex incorpora una fotografia en color (ja no l’abandonarà fins a l’actualitat) tot i que la major part de les imatges de l’interior mantenen el blanc i negre. Progressivament anirà disminuint el nombre de pàgines en blanc i negre, però no serà fins al següent mil·lenni (l’any 2001) que la revista s’imprimirà íntegrament en color.

L’any 1985 Jaume Ramon i Morros ocupa el càrrec de director tècnic (ja era redactor en cap des del 1970) i ho serà fins al 1997. Prop de trenta són els anys que Ramon i Morros dedicarà a la redacció i direcció de Vèrtex. El 1990 la publicació torna a la periodicitat trimestral. Els seus continguts toquen els diferents àmbits del món excursionista, des d’aspectes culturals i de patrimoni històric fins a la descoberta de regions muntanyoses i la informació alpinística més rellevant.

L’any 1997 la revista viu una renovació de disseny, continguts i seccions i s’hi incorporen alguns col·laboradors de la desapareguda revista d’esports de muntanya Extrem, editada també a Barcelona. Xavier Cullell n’assumeix la direcció i inicia els dossiers de zones geogràfiques, que a l’estiu es dediquen als Alps. Es passen a publicar cinc números a l’any en lloc de quatre, ja que un d’aquests és un monogràfic dedicat a un massís català.

El 2001 Enric Faura relleva Cullell en la direcció de Vèrtex i exercirà el càrrec fins al 2007. En aquest període la revista veurà incrementat el nombre de pàgines, incorporarà el llom en l’enquadernació i inclourà les fitxes d’activitat. A més, el 2004 la publicació recupera la periodicitat bimestral, que mantindrà fins a l’actualitat i que ja havia viscut entre els anys 1972 i 1989.

Jaume Ferrández serà el següent director de la revista, del 2008 al 2013. En aquesta època es crea l’Àrea de Comunicació de la FEEC i Ferrández n’és el cap. Vèrtex té apartat propi al web de la FEEC i s’incrementen les accions de comunicació global, publicitat i patrocini de la Federació.

El 2013 Francesc Vila relleva Ferrández com a cap de Comunicació i director de la revista. Vila renova el disseny de la publicació l’any 2014 i n’augmenta el nombre de pàgines.

El 2016 Quim P. Casadesús assumeix la direcció de Vèrtex l’any del seu cinquantenari. El nou director eixampla el ventall de continguts i de seccions d’una publicació que ha arribat als seus primers 300 números en 56 anys d’història.

Vèrtex és avui una revista molt diferent a la de fa mig segle pel que fa a la forma i el contingut, però manté l’essència de voler servir el col·lectiu dels excursionistes i els practicants dels esports de muntanya catalans.

Trobareu l’article sencer parlant dels 300 números de Vèrtex a la Revista Vèrtex 300.