FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 300

300 números

Març-abril 2022
300 números, 56 anys – Xavier Maduell

El número 1 de Vèrtex va ser publicat l’any 1966. El fundador de la revista va ser Francesc Martínez Massó, president de la llavors anomenada Federación Catalana de Montañismo, i el director tècnic n’era Carles Albesa. Al cap de 300 números, moltes coses han canviat, però no pas l’objectiu principal: servir el col·lectiu de tots els muntanyencs catalans.

Foto de portada: Kilian Jornet entrenant a Noruega. Foto: Pep Cuberes – Lymbus

Entrevista a Kilian Jornet – Albert Jorquera

 «Kilian, el rei jove» era el títol de l’entrevista que l’any 2008 va publicar Vèrtex en el seu número 217. A l’edat de vint anys, Kilian Jornet ja era campió del món de curses per muntanya, anava en camí de ser-ho també d’esquí de muntanya i qui hauria dit llavors que tot això ho acabaria aplicant al gran alpinisme. Catorze anys després d’aquella entrevista, l’esportista de muntanya més famós del món viu a Noruega amb la seva família, adaptat al tsunami mediàtic que l’acompanya des de fa temps.

Curses per muntanya – Albert Torrent

Les curses per muntanya, com la competició en general en el medi natural, van tenir el seu auge a Catalunya a partir dels anys noranta. Aquesta tendència no ha parat d’intensificar-se i no ens ha de fer oblidar que els antecedents venen de molt lluny, de fa més d’un segle. Perquè la muntanya és oberta a tots els ritmes, també a les carreres dels qui volen pels cims.

Alpinisme – Jordi Corominas

Cent números, disset anys. Des del número 200 de Vèrtex, hi ha coses del món de l’alpinisme que continuen igual i altres de noves que no podíem ni imaginar. Una de les que es mantenen és que els alpinistes i les alpinistes d’alt nivell són quatre gats; o potser uns quants més, però és normal que no siguin gaires perquè aquí s’hi juga amb compromís i exposició. D’entre les coses que han canviat, la creixent tecnificació dels més joves demostra com el nivell esportiu transferit a l’alta muntanya produeix uns resultats d’insomni.

Esquí de muntanya – Marc Pinsach

L’any 1927, el Centre Excursionista de Catalunya va organitzar a la Molina una de les primeres curses d’esquí de muntanya del món. Quasi un segle més tard, al 2026, aquest esport tornarà a formar part del programa d’uns jocs olímpics d’hivern en categoria sènior (ja ho havia fet als anys 1924, 1928 i 1936 en un format diferent). La fita històrica tindrà lloc a les poblacions italianes de Milà i Cortina d’Ampezzo.

Escalada de competició a Catalunya – Ivan Torres

Trenta-dos anys d’història de la Copa Catalana d’Escalada Esportiva. El següent relat s’ha construït amb els records d’alguns dels qui, durant aquestes tres dècades i escaig, han tirat endavant les competicions d’escalada en l’àmbit federatiu a Catalunya. Primer les de dificultat, després també les de bloc i, els darrers anys, inclús les de velocitat.

Via llarga, passió oberturista – Armand Ballart

El número 200 de Vèrtex, publicat l’any 2005, incloïa el reportatge «L’obertura de vies i els seus protagonistes». Continuem un repàs ple de noms propis dels principals oberturistes catalans, de les zones on han imprès el seu segell i de les tendències actuals de l’escalada de via llarga al país.

Crèdits

VÈRTEX MARÇ - ABRIL 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Armand Ballart, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Eliseu T. Climent, Jordi Corominas, Pere Esteban, Enric Faura, Albert Jorquera, Jordi Mercader, Marc Pinsach, Ester Sabadell, Albert Torrent i Ivan Torres.   

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Pau Aguilera, Antoni Anguera, David Ariño, Oriol Baró, Silvestre Barrientos, Matti Bernitz, Lise Billion, Jordi Canals, Xavier Capdevila, Guillem Casanova, Júlia Casanovas, Sergi Colomé, Pep Cuberes, Emelie Forsberg, Verónica Franco, Alfons Gastón, Carles González, Quim Hernández, Esteban Lahoz, Roger Mestre, Toño Miranda, Anna Mongay, Ernest Mullor, Santi Padrós, Xavi Palahí, Max Pedraza, Carlos Pérez, Philipp Reiter, Artur Ribera, Ferran Rodríguez, Roger Rovira, Tino Rubio, Pere Rullan, Roger Salanova, Albert Salvadó, Jordi Santacana, Just Sociats, Marc Subirana, Sílvia Vidal i Valentí Zapater.   

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: