Vall de Barravés

Vilaller - Ardanui. Vèrtex #214

L’Alta Ribagorça és una comarca ideal per a la pràctica de BTT, sempre que ho fem fora dels mesos d’hivern i estiguem disposats a afrontar desnivells importants. Proposem un itinerari circular que, sortint de Vilaller, ens regalarà vistes excepcionals de la vall de Barravés i de la Valira (o Baliera) de Castanesa, ja a la Ribagorça aragonesa.

L’ITINERARI
Sortint de Vilaller per la part S prenem la carretera de Montanui. Desviament a la dreta (km 1.5, just abans d’una casa aïllada). Llarga pujada per pista de terra. Desviament a l’esquerra, gir quasi de 180º (km 3,3). Continuem pujant fins a la borda de Taüll (km 4,2). La pista voreja uns prats fins que esdevé un corriol ascendent que finalitza en un prat. El voregem per la dreta fins a la seva part més alta. Baixem per una pista a l’esquerra i creuem un prat. Travessem un pont i una tanca (l’hem de tornar a deixar tancada). Creuem un gran prat en direcció a una tanca metàl•lica, a l’W. La travessem (km 6,8) i agafem una pista a l’esquerra. Desviament a la dreta (km 7,5). Arribem a la carretera (km 8,6) que uneix Montanui i Escané. La seguim fins a la cambra d’aigües de Montanui (km 9,4 – 1.379 m). Aquesta alimenta la central de Vilaller amb l’aigua del riu Valira de Castanesa. Desviament a la dreta (km 10) per un camí en descens suau. Desviament a la dreta (km 14) per la carretera que puja de Noals a Castanesa i Fontxanina. Deixem a l’esquerra el poble d’Ardanui. Desviament a la dreta (km 15,4) per pista de terra amb fort desnivell. Coll de la Forca (km 16,3 -1.472 m), punt més alt del recorregut. Continuem en línia recta per encetar la llarga baixada. Atenció, cal deixar la pista i davallar a la dreta (km 16,9) per un camí on cal extremar les precaucions. El camí fa un gir de 90º a la dreta (km 17,5) i continua baixant. A l’esquerra tenim el camí que condueix a Seu de Dalt. Atenyem uns prats i seguim un corriol fins a les bordes de Seu de Dalt. Travessem un portell (km 19,1) i creuem un barranc on ens podem abastar d’aigua fresca. Arribem a Seu de Baix (casa en ruïnes), on la pista torna a ser transitable per a vehicles de 4 rodes. Trobarem un prat amb pollancres i un filat al mig de la pista (si hi ha vaques per la zona). El travessem (km 21,4) i a mà esquerra veurem el camí vell -en alguns punts empedrat- que puja de Vilaller a Castanesa. Cal continuar recte fins a trobar un desviament a l’esquerra (km 22,1) i, ja per terreny conegut, tornar a Vilaller (km 25,4).

Podem fer la mateixa ruta amb menys dificultat si ens dirigim directament al km 9,4 per la carretera passant per Montanui; o la podem endurir si al km 8,6 deixem la carretera i pugem per pista a l’ermita de Sant Aventí. Seguirem per un tallafocs (fort pendent i alguns punts no ciclables) direcció N, a la dreta, fins al coll de la Forca.

Distància: 25 km
Horari: 2:30 h
Desnivell: 460 m
Dificultat: mitjana
Ciclabilitat: 100%

TEXT: Antoni Mallada