Notícies - 01/09/2019

Pau Capell deixa el seu nom escrit a Chamonix

Federats

Just un any abans que la Núria Picas sumés la seva primera victòria a l’ UTMBPau Capell es presentava en societat aconseguint ser el millor a la “pista dels Ducs de Savoia” sumant una victòria èpica a la germana petita de l’UTMB, la TDS. El primer lloc de Capell en aquesta cursa que està dins de l’organigrama de l’UTMB, va ser la millor carta de presentació del de Sant Boi davant d’atletes més consagrats.

La seva progressió a més a més de fulminant ha estat gairebé esglaonada després d’aconseguir a més a més un tercer lloc a la CCC l’any passat i de sumar una sisena posició l’any 2017 a l’ UTMB.

Amb senyera a la mà en Pau Capell creuava la meta de Chamonix aquell 2016 poc conscient segurament del que celebraria tres anys més tard.

Inquiet, corredor accidental, amant de les curses per muntanya i devorador compulsiu de quilòmetres a les seves cames, aquest és en Pau Capell (CE Olot) el nou rei del Mont Blanc.

Una lesió jugant a futbol sala on es va trencar el lligament anterior encreuat i el menisc el va portar fa només set anys a començar a córrer per la muntanya. Actualment Pau Capell és el gran rival a batre després de sumar sis victòries en diferents ultres arreu del món aquesta temporada.

El del Baix Llobregat ha aconseguit una gesta a l’abast de molt pocs corredors, guanyar
l’Ultra Trail Mont Blanc, cursa per muntanya per excel·lència.
Capell s’ha convertit aquest cap de setmana en el tercer català que ho aconsegueix després de Kilian Jornet (2008, 2009, 2011) i Núria Picas (2017).

Els carrers de Chamonix han vist créixer esportivament al corredor de muntanya català que aquest dissabte s’ha plantat a la meta situada a la plaça del “Triangle de l’Amitié” amb un temps de 20h 19minuts després de superar els 171 quilòmetres i 10.000metres de desnivell positiu de la mítica UTMB.

Pau Capell ha passat en poc més de set anys de seguir la cursa des de casa amb l’streaming que ofereix l’organització a convertir-se en guanyador autoritari d’aquesta. El de Sant Boi a més a més ha superat a Xavier Thévenard que ha arribat segon a 48 minuts del català. Thévenard buscava aquest any aconseguir el seu pòquer de victòries a la prova i superar a Kilian Jornet que està igualat amb el francès amb tres victòries els dos.

La victòria de Pau Capell ha estat amb un domini clar pràcticament des del primer control on ha començat a treure avantatge a tots els seus rivals i s’ha anat consolidant quilòmetre a quilòmetre abans de tornar als carrers de Chamonix.

El de Sant Boi a l’arribar a la meta de Chamonix ha reconegut emocionat que la victòria a Chamonix “era el meu somni des de fa anys i avui quan he arribat aquí ha estat la millor sensació que he sentit a la meva vida”.

El seu nom, el de Pau Capell, ja anirà lligat a partir d’ara a Chamonix i a la Ultra del Mont Blanc com el van deixar escrit i immortalitzat amb estatua inclosa Horace Bénédict de Saussure i Jacques Balmat a finals del Segle XVIII.

El Mont Blanc també parla català

La victòria de Pau Capell ha estat una nova demostració de l’alt nivell dels corredors i corredores per muntanya catalans que han aconseguit èxits importants pràcticament en cada edició de la prova.

Aquest 2019 cal destacar també la victòria de l’holandesa establerta a Catalunya, Ragna Debats (CEM la Cameta Coixa) a la CCC, segona cursa per importància del cap de setmana i que ha deixat veure l’excel·lent estat en el que arribava Debats a la cursa. Una altra de les favorites, la també catalana Sheila Avilés (CEM la Cameta Coixa) va haver d’abandonar la cursa quan es trobava en llocs de privilegi per problemes físics. En categoria masculina destacar el quart lloc en aquesta CCC del berguedà Iván camps (AE Mountain Runners del Berguedà). Camps es va quedar a poc menys d’un quart d’hora del pòdium que va encapçalar l’espanyol Luis Alberto Hernando.

Pel que fa a la germana petita de la UTMB, la TDS, que va guanyar en Pau Capell l’any 2016 o en Pau Bartoló un any abans, ens ha deixat en aquesta edició un més que meritori desè lloc del mallorquí Tòfol Castanyer.

Millors resultats van arribar a la OCC, on Andreu Simon (CEM la Cameta Coixa) es va penjar la medalla de plata amb un segon lloc només per darrere del noruec Stian Angermund-Vik.

En categoria femenina la vigatana Anna Comet (UE Vic), va acabar la cursa en una més que satisfactòria quarta posició.

Per acabar remarcar que el futur de les curses per muntanya fa temps que es dibuixa amb cert optimisme i cursa rere cursa se segueix confirmant. A la  YCC (Youth Chamonix Courmayeur) és cursa per a corredors d’entre 14 i 22 anys, l’avianenc Lleïr Barcons (Ass.Esp. Mountain Runners del Berguedà) va sumar la segona posició en categoria mínima, per a joves d’entre 14 i 15 anys.