FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

47a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

La Flama de la Llengua Catalana es va tornar a renovar per 47a vegada, una renovació que va portar a terme el Grup Al-pi-nisme, una entitat jove i nascuda l’any 2004 a Igualada. Com ja és tradició, la flama s’encén al cementiri del municipi de Prada, on reposen les restes del filòleg català Pompeu Fabra, que morí a Prada de Conflent el dia de Nadal de l’any 1948 i a qui la FEEC ret homenatge cada any des del 1969.

Els actes de la 47a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana van començar el gener a Barcelona i es van allargar fins el 21 de febrer, amb l’arribada de la Flama a Montserrat des d’Igualada. El dia 27 de gener al Centre Cívic Matas i Ramis (carrer Feliu i Codina 20, 08031 Barcelona) es va presentar el llibre “Les paraules i els dies” de Jordi Mir. A la presentació hi intervingueren el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino; l’historiador, secretari de Política Cultural, Educació i Esports d’ERC, David Agustí; Francesc Prats en representació de Garsineu Edicions i l’autor del llibre i filòleg, Jordi Mir.

La revista Vèrtex número 262 va dedicar la seva entrevista al filòleg Jordi Mir i ara fa un any, la Festa de la FEEC, celebrada el 21 de gener de 2015 al Born Centre Cultural, va fer un homenatge per reconèixer la tasca dels impulsors i coordinadors de la Flama de la Llengua, a mans del mateix Mir.

Aquell any la flama es va encendre el 31 de gener. A l’acte van assistir destacades figures com Corinne de Mozas, regidora d’Afers Catalans de l’ajuntament de Prada; Pere Camps, regidor de Promoció Cultural i Comerç de l’Ajuntament d’Igualada; Jordi Taurinyà, president del Casal del Conflent; Antoni Glory, excursionista i activista de la llengua catalana a la Catalunya Nord; Gerard Fuentes, president de l’entitat Al-pi-nisme, organitzadora de l’acte; o Jordi Mir, filòleg impulsor de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Per part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), van assistir Lluís Simó, vicepresident, i Carme Oró, vocal.

Després de l’encesa i l’ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra, una cercavila amb els gegants d’Igualada, el ball de Cercolets, i vàries colles de grallers, van acompanyar a tots els assistents fins a la Casa Comunal de Prada. Després es va fer un aperitiu i un dinar popular, organitzat pel Casal Irla i la Federació de Barcelona d’ERC. Seguidament, es va fer un col·loqui amb sopar-tertúlia al Racó d’Horta, al costat del Centre Cívic Matas i Ramis, sobre “La renovació de la flama avui. Mestre Fabra, la llengua i l’excursionisme”.

Els participants a la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana van sortir el diumenge  des d’Igualada a peu cap a Montserrat.  Posteriorment a l’arribada al Monestir i, acabada la missa dominical, es va celebrar l’acte d’encesa de la flama, amb un acte acadèmic tot seguit d’una conferència d’Antoni Dalmau.

Cartell de la 47a Renovació de la Flama
Encesa de la Flama davant la tomba de Pompeu Fabra i Poch
La flama a l’arribada a Montserrat