FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

17a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Aquest any la renovació de la Flama va anar a càrrec del Grup Cavall Bernat.  La idea que el Grup Cavall Bernat es fes càrrec d’aquesta Renovació fou de Josep Barberà, just en un moment en què es complien cinquanta anys de la primera escalada a aquest monòlit, i quan semblava que cap altra entitat se’n volia encarregar. Com que aquesta Renovació coincidí amb el centenari de la publicació del poema Canigó de Jacint Verdaguer, es va voler donar a l’acte el sentit d’un homenatge a l’il·lustre poeta i excursionista català. Per fer-ho, es va fer una glossa de l’obra al cim de Sant Jeroni la nit del dissabte.

Els actes varen començar el dissabte 22 a les tres de la tarda al cim del Cavall Bernat, on Armand Ballart i un altre escalador encengueren la Flama que fou portada fins al cim de Sant Jeroni, on Carles Albesa evocà l’obra esmentada (acte que s’hagué de fer a l’interior de la caseta de l’aeri a causa de les inclemències meteorològiques). La freda nit fou acompanyada d’un cremat.

El diumenge al matí, la Flama sortia cap al monestir seguint la vall de Santa Maria. L’encesa de la llàntia va anar a càrrec d’un grup de “joves escaladors de la nova promoció i continuadors de la nostra llengua”. Eugeni Canas va recitar una part del poema Canigó. Després, la coral del Club Muntanyenc Sant Cugat va interpretar Muntanyes del Canigó. La Principal de Terrassa, amb una audició de sardanes, va tancar els actes d’aquell any.

Jaume Serra, en representació de l’Obra Cultural Balear, s’endugué la Flama cap al santuari de Lluc a Mallorca.

La torxa amb la Flama baixa de Sant Jeroni camí del monestir de Montserrat, 1986.
Cartell 17a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana