FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 242

Garhwal: efectes d’Himàlaia

Maig-juny 2012

EXCURSIONISME

Garhwal. Les muntanyes de Xiva
Al nord de l’Índia, a només tres dies de viatge des de la capital, s’aixequen alguns dels massissos granítics més espectaculars i difícils d’escalar del món. Els alpinistes amb nivell ja fa temps que coneixen la regió, però la major part de muntanyencs encara la tenen oblidada a pesar de la facilitat d’accedir-hi i de la gran quantitat d’itineraris senzills que s’hi poden realitzar. En aquest article us presentem un dels trekkings més atractius de tot l’Himàlaia.
TEXT: Jordi Ferrando

EXCURSIONISME I LITERATURA

Vall dÀssua. Terra de novel·la
Els aiguavessos orientals del tossal de Pamano, entre la vall Fosca i la d’Àssua, veuen néixer el riuet de Pamano, que corre rostos avall a alimentar la Noguera Pallaresa. Aquest torrent és el ressò de Les veus del Pamano, una de les obres cabdals de la literatura catalana de l’última dècada. El seu autor, Jaume Cabré, hi teixeix diverses històries cronològicament dispars que permeten entendre l’evolució del Pallars durant bona part del segle xx.
TEXT: Joan Portell

100 CIMS

Al voltant dels “100 cims”. Fotos, literatura i excursionisme a parts iguals
Des de la seva creació l’any 2006, el repte dels “100 cims” és una de les activitats organitzades per la FEEC amb més seguidors. No només es tracta de col•leccionar cims i conèixer el país. També es dóna l’oportunitat d’expressar la vena artística dels participants a través de l’escriptura i de la fotografia. Precisament aquestes darreres facetes són les que volem destacar en l’article.
TEXT: Redacció de Vèrtex

BICICLETA DE MUNTANYA

Volta al Canigó. Un viatge rodó
Els aficionats a les travesses exigents amb bicicleta de muntanya esteu d’enhorabona: una nova ruta, que fa la volta al massís del Canigó, us espera. Per endavant dues o tres etapes, amb sortida i arribada a Prats de Molló. Gairebé 130 quilòmetres pedalant al voltant del colós nord-català. I si no en teniu prou, un circuit per la carena fronterera del coll d’Ares. No són un repte prou engrescador?
TEXT: Sergi de Campos i Manel García

EXCURSIONISME I ALPINISME

Montlude. Una muntanya i onze ascensions
La descoberta de nous paisatges és un dels al•licients que desvetlla la pràctica de l’excursionisme. Generalment satisfem aquest desig de manera extensiva, és a dir, visitant indrets que ens són desconeguts; però també hi ha una manera intensiva de gaudir del plaer de descobrir, que consisteix a explorar sistemàticament les possibilitats que ens brinda una sola muntanya. L’aranès Montlude (2.518 m) ens ofereix una desena llarga de rutes que no conclouen totes les opcions, sinó que inciten a idear-ne de noves.
TEXT: Montserrat Timoneda i Jaume Llanes

HISTÒRIA DE L’EXCURSIONISME

Francesc Macià a l’Aneto. Els designis del capità
Pujar l’Aneto a finals del segle XIX era una aventura a l’abast només d’una minoria de privilegiats; no en va, ben pocs espanyols n’havien assolit el seu cim. Eren membres de la noblesa amb criat inclòs, burgesos acabalats, els primers excursionistes amb vocació científica, algun clergue com Jacint Verdaguer o militars com Juan Prim Agüero, fill del general Prim. També van vèncer el sostre dels Pirineus els enginyers militars Francesc Macià i Juan Avilés, tal com relata el llibre sobre el viatge que van fer l’estiu de 1892 a les Muntanyes Maleïdes.
TEXT: David Vilaseca

ENTREVISTA

Pep Coll: “La clau perquè els pobles del Pirineu subsisteixin és diversificar les seves activitats”
Normalment el protagonista de l’entrevista principal de VÈRTEX és un personatge relacionat directament amb el món de la muntanya. Tot i no ser el cas d’aquest número, no us espanteu. Estem convençuts que si llegiu aquest interviu amb atenció, quedareu atrapats per les respostes d’en Pep Coll.
TEXT: Josep Llusà