FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 207

Dossier Illes mediterrànies

Juliol-agost 2006

DESCENS DE BARRANCS I BTT

Mallorca. Calmosa, però intensa
De tots i de totes és sabut que la més extensa de les illes Balears no només és gran per les seves possibilitats turístiques. Un simple cop d’ull al mapa ja ens avisa que Mallorca també és important per les seves muntanyes. Aquestes reben, pacients i calmoses, el fort vent del nord i vertebren la llarga serra de Tramuntana. La seva altitud no depassa els 1.500 metres, però ofereix un atractiu mosaic de cims, barrancs i camins històrics per on desenvolupar una gran varietat d’activitats excursionistes. A continuació ens centrem en dues d’aquestes possibilitats: el descens de barrancs i la bicicleta de muntanya. Ben diferents, però coincidents en el territori que trepitgen i en la intensitat de les seves propostes.
TEXT: Pep-Lluís Molinet i Ramon Bramona

EXCURSIONISME

Còrsega. L’extrem alpí al cor de la Mediterrània
Són molts els geògrafs o simples viatgers que consideren Còrsega com la més bonica i salvatge de totes les illes mediterrànies. Està vertebrada per un eix central de cims que s’eleven sobre els dos mil metres d’altitud i ens obliguen a superar retallats perfils de roca granítica.
Alhora, la diversitat paisatgística ens apropa a masses forestals de gran
riquesa i permet confirmar el traçat del sender GR-20 com una de les travesses més espectaculars del “vell continent”. En certa manera, es tracta d’una extensió dels Alps dins el mar Mediterrani.
TEXT: Sergi Lara

ESCALADA EN ROCA

Sardenya. Poder d’atracció
Aterrem a Sardenya i ens trobem envoltats d’oliveres i ametllers. Entre ells discorre una brisa familiar, la que prové del mar que agermana totes les terres mediterrànies. La visita obligada a l’Alguer ens aporta reminiscències d’una època en què la nostra llengua es parlava en extenses àrees mar enllà. Ja només ens falta descobrir un paisatge farcit de roca per trobar-nos com a casa. Una cosa, però, és diferent a Catalunya: això és una illa. Una illa on s’escala sobre el mar, que atrapa els aficionats a la verticalitat i no els deixa escapar.
TEXT: Albert Cortés i Guillem Ullastre

EXCURSIONISME I DESCENS DE BARRANCS

Creta. Descoberta mítica
Viatjar a Creta és navegar vers els confins de la Mediterrània, allà on es confonen les salabrors gregues, turques i africanes. També significa conèixer el naixement d’uns mites que han configurat l’illa com un dels territoris més mitològics de tot el planeta. Però Creta té preparades moltes més sorpreses per als qui estan posseïts de l’afany de descoberta. Ho experimentaran quan s’enfilin als cimals de les Lefka Óri (muntanyes blanques) o quan se submergeixin dins les profundes barrancades cretenques. La duresa de l’activitat està assegurada, però també la màgia i les sensacions d’un ambient únic.
TEXT: Sergi Lara i Laura Samsó

EXCURSIONISME

La vall de Tor. El darrer santuari del Pirineu
La vall de Tor, al Pallars Sobirà, és un dels últims reductes verges de tot el Pirineu, amb indrets poc coneguts i de gran bellesa natural. Aquesta vall i les muntanyes que l’envolten ofereixen un espai de descoberta on realitzar ascensions i travesses que recorren boscos, llargues carenes i cims altius.
TEXT: Josep Maria Escofet i Jové

ALPINISME

Bernina. Un quatre mil amb caràcter
El seu nom no consta entre les màximes altituds dels Alps. A més, la seva posició aïllada de la cadena principal no en facilita l’accés, però la bellesa d’alguns dels seus itineraris, especialment l’aresta Biancograt, fan del Bernina un massís de visita quasi obligada.
TEXT: Jordi Ferrando

ALPINISME

Denali. La més gran i freda
Denali, o McKinley, amb 6.194 metres, és el sostre d’Amèrica del Nord. La seva situació i latitud determinen una logística i condicions d’ascensió molt singulars, que difícilment trobarem en un sis mil en altres serralades de la Terra. Sens dubte tot un repte per a aquells que volen provar les seves capacitats en condicions severes.
TEXT: Fernando Ferrer i Edu Pérez Errea (†)

TÈCNICA

Tempestes. Energia sense fre
A més de conèixer les previsions meteorològiques d’una zona, és important saber identificar els senyals que precedeixen el desencadenament d’una tempesta i que ens han de persuadir de continuar o iniciar una activitat a la muntanya. En aquest article us donem elements per observar el cel i l’entorn per tal de reconèixer la imminència de fenòmens tempestuosos.
TEXT: Jordi Pons Otálora

ENTREVISTA

Xavier Robiró: “Fer un vuit mil no és cap casualitat”
A l’Himàlaia, més enllà de les expedicions comercials amb objectius més o menys mediàtics, també trobem expedicions més modestes, moltes organitzades des d’entitats excursionistes d’àmbit comarcal i amb menys ressò entre els mitjans de comunicació. En elles hi participen alpinistes com Xavier Robiró, que assumeixen tota la tasca feixuga que implica l’organització d’aquestes expedicions per intentar trepitjar assíduament les muntanyes més altes del planeta.
TEXT: Agustí Estruga