FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Jordi Canyameres
Foto: Jordi Canyameres

Notícies - 11/07/2022

Un Vèrtex alpí online

Alpinisme Excursionisme Revista Vèrtex

Una edició especial de la revista Vèrtex arriba aquest juliol-agost per a tots els federats i subscriptors. Vèrtex publica un número especial d’estiu exclusivament en una versió en línia i només per a aquells federats que reben la revista i per a tothom que hi està subscrit.

Aquesta edició recupera diferents articles, ja publicats, on es presenten reculls diversos de rutes als Alps. L’actual situació preocupant de les glaceres alpines i el canvi d’alguns dels paisatges presentats ha semblat de prou interès per a poder recuperar el que han estat les millors propostes alpines dels darrers anys.

Aquest 2022 la revista Vèrtex s’ha vist obligada a reduir un dels seus sis habituals exemplars en paper, a causa de l’augment del cost del mateix paper. Una pujada de més del 35% del preu del paper ha fet prendre aquesta decisió de suprimir un dels exemplars bimestrals.

Per segona vegada a la seva història, la revista Vèrtex no imprimirà en paper un dels seus exemplars i redueix a cinc números en paper l’edició d’aquest 2022. Tot i això, des de l’equip de redacció de Vèrtex s’ha volgut mantenir intacte el compromís amb els lectors i és per aquest motiu que es publica aquesta edició exclusiva en línia.

Vèrtex, que aquest 2022 ha publicat el seu número 300, prepara ja el número 302 que sortirà el mes de setembre i recuperarà el format tradicional.

Un passeig pels Alps 

L’edició especial estiu de Vèrtex presenta un recorregut ampli per la serralada de les serralades a Europa. Des de França fins a Eslovènia, passant per Suïssa i les Dolomites italianes. Un recull de rutes per a tots els amants de la muntanya i per a aquelles persones que vulguin seguir llegint-la des de casa.

Pujarem als vuitanta-dos quatremils de la mà de Manel Borrell, el primer català a assolir-los l’estiu del 2018; recorrerem la regió de la Jungfrau, sota l’ombra de les parets nord de l’Eiger, Mönch i Jungfrau; i culminarem el Triglav (2.864 m), el cim més alt d’Eslovènia i dels Alps Julians, i les altres muntanyes de l’entorn del Parc Nacional del Triglav. També descobrirem les vies ferrades que hi ha a les Dolomites i, al sud-oest dels Alps italians, el Monte Viso, un gegant de pedra piramidal. Després, ens mourem a peu per l’extensa Vanoise, un dels massissos més fascinants del sector occidental dels Alps i anirem rere el rastre de Bonatti al Grand Capucin, la monumental agulla del massís del Mont Blanc. Finalment, farem una aturada en aquest massís per aprendre de quina manera el Mont Blanc constitueix un laboratori estratègic per estudiar els efectes de l’erosió i el canvi climàtic. Descobrirem que no només els alpinistes, sinó també els científics desenvolupen grans activitats sobre les muntanyes més altes dels Alps.