FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - sense número

Alps, zona d’altes emocions

Juliol-agost 2022

Serralada dels Alps. Territori quatremil – Manel Borrell

L’estiu del 2018, un alpinista català va ser el primer del nostre país a completar la llista d’ascensions als viutanta-dos quatremils dels Alps. Es tracta de Manel Borrell, que ens explica en primera persona la seva llarga trajectòria sobre les grans altures de l’arc alpí.

Foto de portada: Arête de Rochefort i Dent du Géant, una de les moltes escenes espectaculars de massís del Mont Blanc. Foto: Jordi Canyameres.

Excursions per la regió de la Jungfrau – Francesc Català

Caminar davant d’una de les muralles més famoses dels Alps suïssos és el fil conductor d’aquest reportatge. Presentem una proposta d’excursions de somni sota l’ombra de les parets nord de l’Eiger, Mönch i Jungfrau.

Ascensions al Parc Nacional del Triglav – Olga Rovira i David Guiu

El Triglav, amb els seus 2.864 metres d’altitud, és el cim més alt d’Eslovènia i dels Alps Julians. Aquesta i les muntanyes de l’entorn configuren un terreny fascinant de valls boscoses i pic escarpats; de senders amables i camins equipats vertiginosos.

Dolomites de Sesto, camins i vies ferrades – Àlex Domec

És conegut l’interès que les Dolomites susciten en els amants dels esports de muntanya. Una formidable travessa ens enfilarà per vessants escarpats a través de corriols i senders equipats a les muntanyes de Sesto, la fascinant zona que va veure néixer les vies ferrades.

Civetta: acció a les Dolomites – Jordi Ferrando

Caminar i resseguir les vies ferrades de la Civetta no pot deixar indiferent ningú, però cal estar-hi preparat. Així es gaudirà a fons d’una de les reines més portentoses de les Dolomites.

Monte Viso, el gegant del Piemont – Pilar González

El sud-oest dels Alps italians, tocant a França, es dreça un gegant de pedra piramidal. Parlem de Monte Viso, el rodegem i hi pugem.

Excursions pel massís de la Vanoise – Francesc Català

L’extensa Vanoise suposa un dels massissos més fascinants del sector occidental dels Alps. Presentem una selecció d’excursions inoblidables amb el poble de Pralognan – la Vanoise com a punt de referència.

Grand Capucin. Rere el rastre de Bonatti – Dani Brugarolas

Walter Bonatti i Luciano Gigho van obrir el 1951 la primera via de la cara est del Grand Capucin, considerada en aquell temps una paret impossible. 71 anys més tard, no és la ruta més dura de la tàpia, però sí que és un dels itineraris més atraients d’aquesta monumental agulla del massís del Mont Blanc.

Mont Blanc, escola de doctors – X. Gallach, F. Magnin, P. Duvillard, J. Mourey i J. Berthet

El massís del Mont Blanc constitueix un laboratori estratègic per estudiar els efectes de l’erosió i el canvi climàtic. No només els alpinistes, sinó també els científics desenvolupen grans activitats sobre les muntanyes més altes dels Alps.

Crèdits

VÈRTEX JULIOL - AGOST 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Manel Borrell, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Francesc Català, Àlex Domec, Enric Faura, Jordi Ferrando, Xavi Gallach, Pilar González, David Guiu i Olga Rovira.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Pau Aguilera, Arnau Àvila, Jordi Canyameres, Roger Cararach, Manuel de Castro, Xavier Esteve, Quim Hernández, Carles Iturbe, Carles Lluch, François Marsigny, Roger Mestres, Anna Mongay i Pere Trilla.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: