FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 18/12/2023

Tradició, novetats i retorns al calendari de Curses per Muntanya

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha presentat el nou calendari de Curses per Muntanya d’aquest 2024.

Un calendari que segueix la línia encetada els darrers anys i que aposta per seguir convertint les competicions organitzades per les entitats de la FEEC, en proves de referència al país.

  “La nostra Copa”, la degana de les competicions de Curses per Muntanya

La Copa Catalana de Curses per Muntanya arriba a la seva vint-i-dosena edició. Ho fa més carregada d’energia que mai i després d’una darrera edició espectacular en l’àmbit de participació i de competició.

Per aquest 2024 la Copa pateix un gir important respecte a les dues anteriors edicions. Des de l’Àrea Esportiva de la FEEC i el Comitè de Curses per muntanya s’ha apostat per  la diversificació de curses i per un calendari que anirà des del mes de gener fins al mes d’octubre, respectant les èpoques de nidificació al territori.

La primera aturada de la nostra Copa serà ben aviat el 28 de gener a les Terres de l’Ebre. La X Cursa dels Biberons, a Pinell de Brai (Terra Alta) donarà el tret de sortida a aquesta edició número 22 de la competició. Una de les clàssiques que en l’última edició ja va inaugurar la copa i que aquest any avança dates per a la nidificació de l’àliga cuabarrada a les serres de cavalls i pàndols. La recreació històrica de la batalla de l’Ebre, tornarà a estar present en una cursa que celebrarà el seu desè aniversari.

La primavera arribarà la doble cita berguedana. El mes de març el debut de la Pugo Regis Trail a la Copa. La cursa, organitzada del del CQuiE de Puig-reig, arriba després d’anys de consolidació entre els esportistes locals i amb moltes ganes de formar part del circuit català.

A l’abril, un dels retorns esperats, la Berga-Rasos-Berga, torna a casa. La cursa del CE Berguedà, serà l’equador de la competició i el punt i seguit de la copa. Una de les curses deganes de les Curses per Muntanya del país, retorna al circuit amb més d’un quart de segle d’experiència i amb un dels recorreguts més tradicionals.

El setembre decidirà la copa amb dues curses clàssiques i de punta a punta del país. El 14 de setembre la Taga 2040, UE Sant Joan de les Abadesses, serà l’encarregada d’escriure el penúltim capítol d’un competició que es tancarà, gairebé de forma circular, tornant a les terres de l’Ebre amb la disputa de la Pujada al Montsià (AE Alcanar).

Pel que fa al campionat de Catalunya de Curses per Muntanya es farà el 16 de juny a la Molló Trail (CEM Vall de Camprodon)  que amb energies renovades surt de la Copa per a ser campionat nacional.

El campionat de Catalunya per equips serà matiner i es disputarà el 18 de febrer a una les noves curses com és la Cursa 4 Termes a Mont-roig del Camp i organitzada des del CE L’Areny.

Maria Benito (UE Sabadell) i Sergi Beltran (EKKE Lleida) buscaran relleu en aquesta nova temporada de la Copa de Curses per Muntanya que es va tancar el passat dissabte 16 de desembre a Reus (Baix Camp) amb l’entrega de premis.

A més a més, la Montescatano (JA Montcada) tornarà a ser campionat de Catalunya Universitari de Curses per Muntanya el 28 d’abril. El calendari de Curses per Muntanya de la FEEC comptarà també amb fins a divuit curses Open organitzades des de diferents entitats de la FEEC.

Verticals consolidades  

La XIIII Copa Catalana de Curses Verticals aposta per mantenir un calendari consolidat amb tres curses clàssiques.

El 18 de maig la Cara Ámon (CEAR) obrirà la competició de les verticals amb una de les ascensions més espectaculars del calendari quan els esportistes hauran de superar els 4’7KM i els 1.380m de desnivell que separen Barruera del cim de les Roies del Cardet (2.444m).

Pocs dies després el 8 de juny la competició arribarà a Andorra amb la disputa de la Casamanya Extrem Vertical. La FEEC i la Federació Andorrana de Muntanya segueixen la seva col·laboració després de l’estret lligam que ja tenen a la Copa d’Esquí de Muntanya o en la correspondència de refugis.

La copa es tancarà, com mana la tradició, al cim del Puigsacalm amb la clàssica Vertikalm (GECA) el 20 d’octubre .

El campionat de Catalunya de Verticals obrirà la temporada el 6 d’abril a terres berguedanes amb la Vertical Sobrepuny (AM Berguedans).

Mireia Hernàndez (CF de Viladecavalls) i David Soler (CMR d’Olesa) buscaran revalidar el títol que han aconseguit aquesta temporada a la copa.

Doblet d’ultraresistència

El calendari de Curses d’Ultraresistència tindrà novament aquesta temporada dues aturades . El 2 de març a les Muntanyes de la Costa Daurada i el 26 d’octubre a la Trepitja Garrotxa. Aquesta última serà també campionat de Catalunya de l’especialitat.

Consulta tot el calendari