FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 30/10/2020

Substitució de la fossa sèptica al refugi Coma de Vaca

Refugis

Fruit d’una de les accions d’ENTREPYR II, un dels programes de cooperació territorial Interreg Espanya-França-Andorra (POCTEFA), del qual la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) n’és soci beneficiari, aquesta temporada s’ha substituït la fossa sèptica del refugi Coma de Vaca, situat dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al terme municipal de Queralbs (Ripollès).

L’actuació ha consistit en la substitució de l’antiga fossa sèptica, responsable de la depuració de les aigües residuals del refugi, per una de nova generació i amb major capacitat, adaptada a les necessitats actuals de l’equipament. La nova fossa de Coma de Vaca compta amb un separador de greixos, un element indispensable en la gestió mediambiental d’aquest tipus d’aparells. També s’ha col·locat un filtre biològic en la fossa, la qual cosa garanteix el compliment de les exigències mediambientals en el tractament d’aigües residuals. La nova fossa està enterrada en un mur de pedra que s’ha aixecat per a l’ocasió.

Aquesta és la segona actuació de la FEEC en aquest àmbit i dins del mateix programa, després de la realitzada l’any 2019 al refugi Sant Jordi.

ENTREPYR II

L’objectiu principal d’ENTREPYR II és donar continuïtat, però sobretot ampliar, el projecte transfronterer ENTREPYR I (dut a terme per la Federació Aragonesa de Muntanyisme i la FFCAM), obrint les portes a una col·laboració transfronterera permanent. Alhora, es pretén proporcionar a pràcticament la totalitat de refugis dels Pirineus unes eines de promoció internacional, gràcies a la creació d’un producte turístic nou, amb una potent pàgina web -on hi haurà una central de reserves unificada- i amb la creació d’itineraris d’interconnexió entre els gairebé un centenar de refugis que hi haurà al futur portal web, entre d’altra informació.

A més d’aquest portal web, ENTREPYR II també ha de permetre millorar la sostenibilitat ambiental i posar en marxa dos espais de treball per les empreses i entitats lligades als refugis: una associació transfronterera i un observatori pirinenc de refugis de muntanya.

Els socis beneficiaris d’ENTREPYR II, amb una dotació pressupostària total de 1.498.600 €, són, a banda de la pròpia FEEC, els següents: la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Universitat de Toulouse III, el Parc Nacional dels Pirineus, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Aragó i el Govern d’Andorra. Com a socis associats, ENTREPYR II també compta amb la participació de la Federació Navarresa d’Esports de Muntanya i Escalada, el Centre Excursionista de Catalunya i la UEC Agrupació Esportiva.

El POCTEFA 2014-2020 constitueix la cinquena generació de suport financer comunitari destinat a reforçar la integració econòmica i social a ambdós costats dels Pirineus. Per a això, cofinança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’aquesta zona. El Programa va ser aprovat per la Comissió Europea el 19 de maig de 2015 i compta amb un pressupost de 189,3 milions d’euros provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

 

Refugi Coma de Vaca

Enlairat a 1.995 metres d’altitud, en un bucòlica vall on conflueixen els rius Freser i Coma de Vaca, el refugi, habilitat com a tal des de l’any 1999, és un equipament modern i acollidor. Punt de pas d’una de les variants del GR 11 (GR 11.7), l’excursió al refugi per les gorges del Freser o pel Camí dels Enginyers des de Núria ja és de per si una experiència inoblidable. El refugi també forma part de la Travessa dels 3 Refugis i de la ruta Muntanyes Màgiques.