FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Sis joves escaladors catalans participen al ‘Rock climbing camp’ d’Arco, a Itàlia | FEEC

Notícies - 15/07/2016

Sis joves escaladors catalans participen al ‘Rock climbing camp’ d’Arco, a Itàlia

Escalada Formació

La Comissió de Joventut de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme (UIAA) i el Club Alpí Italià (CAI) han organitzat les estades d’escalada “International Youth Rock Climbing Camp” per a nois i noies d’entre 15 i 19 anys, membres d’alguna federació afiliada a la UIAA.

En aquesta ocasió s’han realitzat del 25 al 30 de juny a la zona d’Arco, a la regió de Trento, i s’han destinat principalment a l’escalada esportiva i a activitats turístiques per conèixer el patrimoni més atractiu i emblemàtic de l’indret. Els sis joves que hi han participat han estat Aina Mañosa Igual (Centre Excursionista Madteam), Marc Roca Armengol (Club Excursionista Redis), Oriol Comas Blazquez (Centre Excursionista La Massa), Ginesta Salvador Andreazini (Club Excursionista Aritjol), Alba de Jorge Oriol (Centre Excursionista Madteam), Aina Castellet Fontcuberta (Centre Excursionista de Catalunya), amb unes edats compreses entre els 14 i els 17 anys, i un nivell d’escalada entre el 6a i el 7b. Helena Alemán, tècnica de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM), ha acompanyat als joves en totes les activitats de les estades.

Verificació del nivell tècnic i organització de cordades

Les estades han comptat amb 20 joves (13 italians, 1 japonès i 6 catalans), que primer es van reunir al rocòdrom Rock Master d’Arco per a fer grups de treball per verificar i avaluar el seu nivell tècnic amb la finalitat d’organitzar les cordades i els grups per les sortides a roca els dies següents. Els nois van treballar principalment el protocol d’actuació abans d’una escalada, com assegurar amb el gri-gri, la gestualitat d’escalada i la tècnica de xapatge i guiatge de la corda. També van fer un repàs de la tècnica de progressió per una via ferrada; se’ls hi va fer una petita introducció sobre el material necessari per a escalar i la importància de la seva homologació i van fer un taller de nusos.

El codi de comunicació entre escaladors i el partner check

En aquesta jornada es va insistir molt en establir un codi de comunicació entre els membres de la cordada i en el Partner Check com a mesura de seguretat en les escalades a roca i en indoor. El codi de comunicació era essencial per solucionar les diferències lingüístiques a l’hora de donar les ordres quan s’escala i evitar malentesos. Especialment quan no parles la mateixa llengua, o bé és el primer cop que escales amb algú.

En canvi, el Partner Check fa referència al control recíproc de la cordada abans de començar qualsevol escalada, ja sigui de primer o en tope- rope. Amb el Partner Check l’escalador i l’assegurador comproven 4 elements per garantir la seguretat de l’escalador: (1) La col·locació del sistema d’assegurament, (2) El correcte ajustament del talabard, (3) El nus ben fet i pentinat, (4) Un nus a la punta passiva de la corda. La comprovació d’aquest 4 elements és clau, independentment del nostre nivell i experiència.

Ascens al Mount Colodri per la Via Ferrada

El tercer dia els joves van realitzar l’ascens al Mount Colodri per la via Ferrada del Colodri posant en pràctica els coneixements apresos en el taller del dia anterior i van escalar a la seva vessant oest en el Muro dell’Asino (paret del burro).

Amb 45 itineraris del 4a al 7c, els joves catalans van realitzar clàssics en tope-rope i de primer com 6a Faccia da pirla (10 m), 5a La macchia nera (10 m), 5b Austriaca Puro Latte (15 m), 4b Questione di pelling (25 m), 6c El Matok (28 m), 6b Prima Erede (26 m), i un projecte sobre el 7a+/7b Mek (28 m).

A la tarda, un bany al riu per refrescar-se de les altes temperatures d’aquella jornada, ajudava als nois a carregar piles pel següent dia.

Escalada a la zona Queen of the Lake

El quart dia els joves es van desplaçar a la Riva del Garda per escalar a la zona Queen of the Lake, a la paret Regina del Lago. Entusiasmats per la qualitat de la roca i les increïbles vistes, els joves escalaven de primer 5a Una per tutti (25 m), 6a+ Sasso in faccia (30 m), 6a 3 Decembre (30 m), 6b+ Ristorante Da Gianni (30 m), 7a Gobbi Sport (10 m), 6c Gonzalier (12 m), 7a+ Irpina 80 (18 m), 5c Regina del Lago (18 m), 5c Zio Genio (20 m). A la tarda, tornàvem caminant a la Riva del Garda, pel camí del fort Tagliata del Ponale.

“Family Junior-Howarts i Kids-Ice Age”

El cinquè dia, en el sector d’escalada de San Martino “Family Junior-Howarts i Kids-Ice Age” els nois i noies van fer un repàs i van solucionar dubtes sobre les maniobres de muntar una reunió i passar la corda per l’anella per despenjar-se, així com de muntar un ràpel autoassegurat amb un maxard per sota.

A la tarda van escalar a Massone al sector Policromuro clàssics com 6b/c Kabul (25 m), 6b+ Musetto e big gym (22 m), 6a Over booking (18 m), 5b Raper (18 m), 6b Ektoplasma (16 m), 6a L’unicornio (14 m), 6a Stattento (14 m), 4a Piccola luna (12 m), 6a Alce volante (12 m), 6a+ Pegassus (20 m).

Durant la nit, al sopar de cloenda es va celebrar l’entrega dels certificats de participació en les estades d’escalada a cada jove esportista. Una excursió nocturna pel bosc de Caproni per visitar les trinxeres de la primera guerra mundial i arribar a les pedres d’Olite on celebrarien una festa de comiat al voltant d’una foguera, completaven la darrera nit dels joves a Arco.

Visita al Museu de les Ciències Naturals de Trento

El sisè dia, es va realitzar la visita del Museu de les Ciències Naturals de Trento (MUSE), dissenyat pel prestigiós arquitecte Renzo Piano imitant amb les seves formes desestructurades el relleu de les muntanyes que l’envolten. Una visita guiada per les seves quatre plantes d’exposició els acostava a conèixer els glacials i cims alpins (clima, topografia, flora i fauna, geologia, assentaments), l’univers mineral dels Dolomites, la petjada ecològica, la resiliència dels ecosistemes, la innovació tecnològica, i la investigació biològica, etc…

Agraïments al Club Alpí Italià i Trentino Regional Alpine Club

Des de la FEEC i el grup participant en les estades es vol donar les gràcies a Rosella Chinellato, representant del Club Alpí Italià (CAI), i a les 60 persones involucrades en el projecte, membres del CAI i del SAT (Trentino Regional Alpine Club), pel seu recolzament diari en les activitats i per haver-nos donat la possibilitat de conèixer Arco i compartir una experiència inoblidable amb altres persones entusiastes per la natura i l’escalada de diferents països i cultures.

Helena Alemán