FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 26/08/2020

Pere Rullan: ‘Cuidem molt als esportistes tecnificats pensant en el seu futur’

Curses per Muntanya Centres de tecnificació

El seleccionador català i coordinador del Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de Catalunya (CTCMC), Pere Rullan, assegura que en una temporada com la que s’està vivint, sense competició, cal cuidar encara més als joves tecnificats.

Rullan treballa intensament per poder mantenir el nivell d’exigència en aquesta campanya més que atípica, on els esportistes de curses per muntanya només han pogut disputar l’estatal de curses verticals i on la majoria de curses han quedat suspeses.

Fins ara el CTCMC ha realitzat dues concentracions, una a la zona del Ripollès i l’altra al Berguedà. Ara, el corredor i tècnic mallorquí, establert a la Cerdanya, ha explicat la nova metodologia que se seguirà al CTCMC i que s’establirà a partir d’aquest mateix setembre.

El grup de vint-i-dos esportistes es dividirà en dos grups. Un s’entrenarà a la zona de Barcelona i l’altre a la Catalunya Central. Els entrenaments presencials amb els dos grups deixaran de fer-se només els caps de setmana i s’han planificat dos entrenaments per cada grup mensuals entre setmana amb la presència dels tècnics.

Amb això i els entrenaments individuals i supervisats pel mateix Rullan, els integrants del CTCMC veuran augmentat el seguiment tant tècnic com físic per part dels mateixos entrenadors, “hem de minimitzar contactes i per això suprimim les concentracions del cap de setmana però hem de fer que els esportistes mantinguin el nivell que tenen ara” ha afirmat Pere Rullan.

Un Centre que no para de crèixer

Rullan és el màxim responsable d’un Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya que ha seguit creixent aquests últims anys i que ha seguit donant esportistes a la selecció i a diferents equips que competeixen a la Copa del Món, “el Centre ha passat de 10 a 22 esportistes i això deixa clar que la salut de les curses per muntanya a Catalunya és molt bona. A més a més la tasca que fan les entitats a les escoles de trail cada dia es deixa veure més i tenim un planter assegurat els pròxims anys”.

Els entrenaments físics al CTCMC s’han combinat aquests mesos amb preparació psicològica dels esportistes. Com afrontar aquesta temporada marcada per la Covid-19 o com saber assumir alguns aspectes de la competició són els que ha treballat el psicòleg esportiu Saül Alcaraz amb els esportistes del CTCMC. Per Rullan la tasca psicològica té un paper clau en esportistes joves. “Cuidem molt als esportistes tecnificats pensant en el seu futur. No pots demanar que facin esforços que no han de fer per la seva edat. No pots cremar a gent jove, de vegades costa frenar als esportistes però ho acaben entenen i ho agraeixen” remarca Rullan. “Tenim un terreny de joc privilegiat, no conec cap noi o noia del centre que hagi deixat de fer muntanya, alguns deixen de competir però mai de fer muntanya. Volem que el contacte amb la muntanya sempre sigui positiu. Altres federacions tecnifiquen de forma més agressiva per buscar resultats més immediats, nosaltres no volem que la gent estigui cremada als 30 anys” reflexiona un Pere Rullan.

“La sensació de córrer i de moure’t per la muntanya ràpidament et permet tenir una sensació de superheroi. Has de tenir el cap fred per saber on ets. Fer segons quins tipus d’esforços a nivell metabòlic et comporta conseqüències. No tothom té un aprenentatge correcte. Des del CTCMC intentem que gaudeixin del que fan i amb consciència”

Assegura Pere Rullan després de molts anys de carrera en l’elit de les curses per muntanya.

L’actual seleccionador català no dona la temporada per perduda i afirma que pot ser un descans positiu per molts esportistes de muntanya que enllacen campanyes de curses per muntanya i esquí de muntanya.

La Selecció Catalana de Curses per Muntanya no competirà aquest any però sí que es concentrarà aquesta tardor per poder comprobar l’estat en què es troben els esportistes i seguir veient l’evolució d’aquests.

Està prevista una concentració el pròxim 12 de setembre per evaluar el treball del combinat català.