El passat cap de setmana una cinquantena de voluntaris i voluntàries de Mountain Wilderness, amb la col·laboració de l’Àrea de Natura de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), l’associació Roca Nua i Montserrat Neta, han procedit a retirar una tanca obsoleta de suports de formigó i filferro espinut del Parc Natural de Montserrat, contribuint a reduir els residus en aquest entorn.
El monestir de Montserrat (Bages), a principis de la dècada dels anys 1960 i per tal de fer possible la recuperació de la vida eremítica a la muntanya, va construir una tanca tot delimitant un petit espai de la seva propietat. La tanca es va construir amb suports de ciment armat i una filferrada metàl·lica. Aquesta construcció ha anat perdent la seva finalitat fins a esdevenir avui dia una instal·lació obsoleta i un residu a la muntanya.
L’actuació de l’associació Mountain Wilderness, d’acord amb la comunitat benedictina i el Parc Natural, ha servit per retirar aquests residus i “renaturalitzar” l’espai natural. S’han enderrocat 32 suports de formigó i s’hi han desmantellat centenars de metres de filferro espinut mitjançant l’ús de diverses eines com tenalles, malls, escarpes, martells i serres radials.
L’actuació s’ha dut a terme a les zones de Sant Benet, pla de la Trinitat i els Degotalls, situades uns 240 metres per sobre del Monestir de Montserrat. Finalment, els residus s’han dipositat en saques tipus “big bag” per ser retirades posteriorment amb helicòpter. En total, s’han retirat al voltant de 900 kg de runes de la muntanya.