FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 15/06/2023

Millores importants al refugi de Coma de Vaca

Ripollès Refugis

Amb l’arribada de la temporada estival, continuen les millores en la xarxa de refugis de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Després de la renovació de la instal·lació elèctrica del refugi de Colomina, ha estat el torn del refugi Coma de Vaca. Aquestes accions de millora s’han dut a terme durant el mes de juny.

El refugi Coma de Vaca se situa al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al terme municipal de Queralbs (Ripollès). Les renovacions que s’hi han impulsat impliquen actualitzar l’equipament i les instal·lacions.

Per una banda, s’han substituït tots els matalassos del refugi (52 places), canviant la seva amplada de 60 a 75 centímetres. Així doncs, s’enriqueix considerablement el confort dels usuaris que en fan ús. A més, també s’han rellevat les lliteres de ferro d’una de les habitacions del refugi per unes noves de fusta. S’hi han afegit més per tal de poder conservar el nombre de places disponibles, que s’haurien vist reduïdes en augmentar l’amplada dels llits.

Per una altra banda, s’ha instal·lat un aparell de ventilació mecànica amb recuperador de calor. Aquest element facilita notablement la ventilació dels dormitoris durant la nit, millorant la qualitat de l’aire que respiren els usuaris i reduint la condensació al mínim.

Refugi Coma de Vaca

Enlairat a 1.995 metres d’altitud, en una bucòlica vall on conflueixen els rius Freser i Coma de Vaca, es troba aquest refugi, habilitat com a tal des de l’any 1999. Coma de Vaca és un refugi modern i acollidor. Se situa en un punt que és pas d’una de les variants del GR 11 (GR 11.7). Arribar-hi ja és de per si una experiència inoblidable, després de travessar les gorges del Freser o el Camí dels Enginyers des de Núria. El refugi també forma part de la Travessa dels 3 Refugis i de la ruta Muntanyes Màgiques. Balandrau, Gra de Fajol, Bastiments, pic de l’Infern o el Noucreus, entre molts d’altres, són alguns dels cims que es poden fer des del refugi.