FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 31/10/2017

Més de 700 persones participen del ‘Dia del Camí de Muntanya’

Excursionisme Societat

El 53è Dia del Camí de Muntanya s’ha celebrat a Pradell de la Teixeta (Priorat) i hi han participat més de 700 persones. A la trobada, organitzada aquesta edició des del Club Excursionista de Tarragona, hi han assistit el President Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya,  Jordi Merino, el Vice-president, Lluis Simó, així com l’alcaldessa de Pradell de la Teixeta, Mar Amoròs qui va rebre el trofeu conmemoratiu de la jornada.

Aquesta edició el Centre Excursionista Tarragona s’ha decidit per anar a caminar per la comarca del Priorat, però en una de les seves zones menys conegudes pels excursionistes d’arreu i amb la força d’un indret fronterer de comarques i d’accidents geogràfics plens de bellesa natural i amb uns tresors patrimonials ben especials.

La trobada ha servit per recuperar parts del camí entre Pradell de la Teixeta – Melitxes – Comes Joanes – Antic camí de la Torre – Pradell de la Teixeta. Aquest ha estat l’itinerari que s’ha escollit per aquest dia. S’ha fet en un doble circuit: el primer de 8,5 km (3 h) i 290 m de desnivell i el segon de 12 km (4,30 h-5 h) amb un desnivell acumulat de 430 m. Els que van optar per fer el circuit curt,  han trepitjat un camí de cingles i baumes dit de les Melitxes on s’ha desbrossat i assegurat el camí perquè tots puguem gaudir-ne. I els que han fet el llarg han baixat fins a les Comes Joanes i han pujat per l’antic camí de Pradell fins a la Torre de Fontaubella, trepitjant camins rals molt ben conservats.

El Dia del Camí de Muntanya

Als anys 60, Joan Domènech va quedar impressionat pel que va veure i gaudir als camins de muntanya suïssos per la seva conservació i senyalització. Aquest fet va esperonar i engegar la idea de la recuperació i senyalització sistemàtica d’antics camins a les muntanyes de Tarragona.
Fou l’any 1965 quan el Dr. Joan Domènech i Miró, llavors delegat provincial de la Federació Catalana de Muntanyisme, ajudat per un nombrós grup de muntanyencs entre els que destaquen Manel Martínez, Dr. Enric Aguadé, Leandre Lerín i molts d’altres, van sensibilitzar els excursionistes de la província per tal de pal·liar, encara que només fos en una petita part, l’abandó dels nostres camins de muntanya. Per això crearen el Dia del Camí de Muntanya, per tal de poder posar cada any un d’aquests camins en condicions d’ús.
A partir del 1968, per tal d’afavorir l’efectivitat en les tasques de neteja i la conservació del camí triat, es va optar per encomanar l’organització anual a una entitat excursionista que és l’encarregada d’organitzar la Diada. Amb el pas del temps, ha esdevingut la Festa Major de l’excursionisme a les nostres comarques.
Amb aquesta iniciativa, les comarques de la província de Tarragona van esdevenir les pioneres d’arreu de Catalunya, i probablement de l’Estat, en la tasca de recuperar de forma regular i senyalitzar de forma permanent antics camins.

Text i Fotografies: Centre Excursionista de Tarragona