FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies - Jordi MerinoJordi MerinoJordi Merino
Feec Notícies - Jordi MerinoJordi MerinoJordi Merino

Notícies - 11/03/2014

«L’excursionista no fa mai una passa endarrere, sempre avança cap endavant»

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és en ple procés de transformació, amb unes instal·lacions renovades a Barcelona i un nou organigrama de gestió. El president Jordi Merino, soci del Centre Muntanyenc Sant Llorenç de Terrassa, ens explica l’abast i els motius d’aquests canvis en aquesta entrevista que publica el primer número de l’any de la revista VÈRTEX. També opina sobre la missió actual de l’excursionisme, la importància de federar-se i la projecció internacional de les seleccions catalanes dels esports de muntanya.

La Federació que dirigeixes està experimentant canvis importants en els últims mesos. Què els motiva?
Potser ara són més evidents els canvis que estem realitzant, però tenen l’origen en la legislatura anterior, quan vam fer els estudis pertinents per fer les reformes de la seu i una auditoria per millorar-ne la gestió interna. La FEEC ha crescut molt en poc temps i calia dotar-la de noves infraestructures i actualitzar-ne el funcionament. No ho hem acabat perquè tot just ara som en plena transformació. Al mateix temps, no parem de créixer; no només en nombre d’entitats associades o persones federades, també en les activitats esportives, socials i culturals de tota mena, organitzades arreu del territori.

La reforma de la seu sorprèn qualsevol persona que no l’hagi visitada fa uns pocs mesos.
Volem actualitzar i impulsar la Federació per situar-la entre les primeres en tots els àmbits. Per això s’han fet canvis importants en l’organigrama de la FEEC i s’han fet obres de reforma integral dels espais de treball, trobada i reunions a la seu. Si sorprèn és perquè segurament ja tocava. Estem capficats a atendre les necessitats de les entitats excursionistes i els clubs esportius, i a oferir serveis actualitzats i amb valor afegit. Tinc la sort de dirigir una junta directiva molt competent i dinàmica que sap responsabilitzar-se a l’hora d’impulsar els projectes més ambiciosos que ens hem marcat per a aquesta legislatura. Al mateix temps, volem ser molt transparents; n’és una mostra la publicació de tot el que fem i la documentació que es fa arribar a les entitats i als federats. Per fer-ho possible, comptem amb una plantilla molt implicada amb el funcionament de la Federació.

Les obres de la seu, el nou web o aquesta mateixa revista potser són els canvis més visibles. A què obeeixen?
Tenim el repte d’obrir-nos i donar servei amb valor afegit al nostre propi entorn, que és el de l’excursionisme i els esports de muntanya. El nou web, la intensa activitat a la xarxa o la nova revista vèrtex són una bona mostra del que pretenem, com també ho són les obres integrals que s’estan fent a la seu de l’excursionisme de Catalunya. Volem continuar sent el referent de la muntanya, sense perdre de vista els canvis que s’estan produint en el nostre entorn. En un moment determinant per a l’economia i el futur del país, volem agradar als nostres patrocinadors, atreure’n de nous i donar servei de primer nivell a totes les entitats que formen part d’aquest projecte compartit que és la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Els pròxims canvis potser seran més subtils, però segurament seran els més importants.

Quines altres iniciatives s’apreciaran els pròxims mesos a la Federació?
La més important és de continuïtat, perquè seguirem rigorosament el programa administratiu i econòmic engegat la legislatura anterior. Aquest ens permet fer les activitats previstes i oferir suport a les entitats sense la necessitat de dependre de les subvencions. Relacionat amb això, estem generant nous canals d’ingressos per ser més autònoms i sostenibles. Es tracta d’obtenir més recursos amb la màxima transparència. Per exemple, estem treballant en la modernització de la xarxa de refugis de la FEEC per aconseguir oferir el millor servei. També treballem en una proposta de reestructuració de la formació pròpia i de la que ofereixen les entitats. I estem actuant intensament perquè totes i cadascuna de les activitats de muntanya organitzades per les entitats tinguin la visibilitat i la projecció que es mereixen.

Jordi Merino

«Qualsevol persona que freqüenta la muntanya
ha de ser conscient dels avantatges de federar-se.»

Per què és important estar federat? Com ho explicaries a algú que no s’ho hagués plantejat mai?
Qualsevol persona que freqüenta la muntanya, ja sigui amb la família o per practicar-hi algun esport, ha de ser conscient dels avantatges de federar-se. D’entrada, el més important és dotar-se d’una assegurança i una assistència mèdica per a qualsevol accident. La Federació té sentit a través de les centenars d’entitats existents a Catalunya. Aquest sol fet reforça el sentiment de pertinença a un col·lectiu ampli i variat que fa activitats lúdiques, esportives i de tota mena. Un altre motiu són els avantatges i l’oportunitat d’accedir a cursos, perquè hem de tenir molt clar que la formació és igual a seguretat. Finalment, si la motivació també és esportiva, la llicència permet competir en àmbit nacional i estatal en qualsevol de les disciplines esportives de muntanya.

Hi ha propostes que parlen d’una llicència esportiva única per a tot l’Estat.
L’anomenada llicència única xoca de ple amb el model organitzatiu del conjunt de les federacions catalanes. És una proposta que, de dur-se a la pràctica, no només ens faria modificar els reglaments de les competicions per donar-hi cabuda als esportistes de la resta de l’Estat, sinó que també obriria la porta a marcar el preu de les llicències amb uns criteris allunyats de la nostra realitat. Fins i tot podríem arribar a perdre el control del registre dels federats. Tot plegat fa pensar que la llicència única suposa el desmantellament de l’organització dels esports federats a Catalunya. Estem fent el seguiment d’aquest tema de manera coordinada amb la resta de federacions esportives catalanes. Com a president de la FEEC he de recordar que l’excursionista no fa mai una passa endarrere, sempre avança cap endavant.

El muntanyisme està de moda. Com valores la pràctica creixent d’activitats i esports a la muntanya?
La muntanya té molts perills. La gent que vol iniciar-se en les curses d’ultraresistència, l’escalada o l’esquí de muntanya ha de posar-hi molt sentit comú. Esportistes com Kilian Jornet, Núria Picas o Mireia Miró no sorgeixen perquè sí. Darrere hi ha molts anys de preparació i de contacte amb el medi en què es mouen. Dit això, tenim molta sort de comptar amb figures reconegudes mundialment, perquè són les referents dels joves esportistes que pugen dels centres de tecnificació, que és on es formen tots els nostres esportistes d’alt nivell. El cas és que en els centres de tecnificació de curses o d’esquí de muntanya hem de tancar les inscripcions; per tant, som davant d’una gran demanda. Això també ens fa pensar que alguna cosa estem fent en la bona direcció, per donar garanties de com afrontar el repte de fer esports de muntanya.

Com contribueix la FEEC a l’impuls de l’esport català?
La Federació porta molts anys organitzant copes catalanes i competicions internacionals. Els equips dels centres de tecnificació d’esquí de muntanya, escalada i curses són campions del món, i el de raquetes de neu, campió d’Europa. Vull dir que, en l’excursionisme català i les seves disciplines, som una potència internacional. Aquest any la Federació Internacional de Raquetes de Neu ha reconegut la FEEC com a membre nacional de ple dret per a la temporada 2014. Aquest reconeixement s’afegeix als obtinguts en altres disciplines esportives, ja que som membres de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme, de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya, de la Federació Internacional de Curses per Muntanya i de la Federació
Internacional d’Esports d’Escalada.

Jordi Merino

«Les entitats excursionistes són un motor
per continuar construint el país que volem,
creant referents socials, culturals i esportius.»

L’excursionisme és una activitat centenària a Catalunya. Quina missió té avui en dia?
Les entitats excursionistes són una part activa i cabdal en la vertebració de la societat i el coneixement del territori. Les entitats excursionistes són un motor per continuar construint el país que volem, creant referents socials, culturals i esportius. Aquestes són les millors eines que tenim per conèixer el país, la llengua i la cultura, per transmetre una mentalitat oberta, competent i integradora arreu, amb la mirada posada sempre en la projecció exterior. Una bona mostra d’això és el repte que hem assumit d’organitzar la trobada regional del sud d’Europa de l’Associació Europea de Senderisme, de la que també en formem part. Ho fem a Catalunya perquè comptem amb un dels exemples internacionals més ben fets des de les entitats excursionistes per impulsar el sender europeu de gran recorregut E 12. A casa nostra aquest itinerari està senyalitzat com a GR 92, que té com a objectiu recórrer la Mediterrània de nord a sud, d’orient a occident.

Recentment has rebut la distinció com a millor dirigent de federació. Com valores aquest reconeixement?
Encara que es personalitza en la figura del president, aquesta distinció és el reconeixement a la feina d’un treball intens realitzat en equip. Hi ha molta gent implicada en el funcionament de la Federació: des de la junta directiva, amb un treball voluntari i sempre fora d’hores, fins als treballadors de les diferents àrees de gestió, sense oblidar la important tasca que fan els equips tècnics al capdavant de les seleccions esportives i dels centres de tecnificació. La gestió esportiva i administrativa que s’està realitzant a la Federació que presideixo està funcionant com un rellotge suís per fer que, entre altres aspectes, l’esport de muntanya federat tingui una incidència internacional. Tot això ho estem fent sense passar-nos ni un cèntim dels pressupostos aprovats, i no seria possible sense el suport de les marques i les empreses que confien en la federació.

On situes la Federació el seu president a tres anys vista?
Al lloc que li correspon, entre les primeres federacions esportives de Catalunya, si no tenim en compte el futbol i el bàsquet. Estem posant les bases per consolidar un creixement sostingut, tant del nombre d’entitats com de les persones federades. Hem de ser grans i, per a ser-ho, només ens falta que tots ens ho creguem, perquè tenim un gran potencial en tots els àmbits d’actuació. Per això vull remarcar que estem treballant com una estructura d’Estat al servei de l’excursionisme i els esports de muntanya. Per aprofundir-hi, en aquesta legislatura hem creat una àrea de transició nacional que treballa amb l’objectiu de referendar les relacions de les entitats amb la federació espanyola. El nostre objectiu és fer via i defensar el nostre model organitzatiu. En aquesta línia, continuarem treballant perquè totes les representacions internacionals de la FEEC, esportistes i seleccions puguin ser reconegudes de ple dret.

Text i fotos: Francesc Vila